Min topp-50 – Plats 29-28

29, (33) Sebastian Korda

Vissa spelare tror man stenhårt på från första gången man ser dem. Vissa spelare missar man kanske lite grann tidigt. Eller så kan det möjligen vara så att det med vissa spelare inte alltid är enkelt att se i unga år att de ska bli jättebra. Att de istället har en brant utvecklingskurva ganska nära inpå att de slår igenom.

Korda är 22 år gammal nu. När han var 20 år gammal och rankad utanför de 200 bästa. Jag kan bara säga som det är. Jag trodde inte att han skulle bli den spelare han är idag. Han var väldigt spretig. Han hade inte växt i sin kropp. Det var ruggigt svårt att se hur han skulle få ihop det. Han var lite som en kalv som försökte spela tennis. Det fanns någonting, men det var otroligt lång väg.

Hur lyckades han då?

Det är desto enklare att beskriva skulle jag säga. Det handlar om noggrannhet. Han, eller möjligen hans tränare, lyckades komma till slutsatsen att det inte skulle funka om det fortsatte som det var i unga år. Han behövde bli mer stabil. Han behövde bli mer noggrann. Och jag tycker nu att han hittat en väldigt tydlig spelstil där han egentligen bara står och kontrar, men att han gör det väldigt bra.

Potential? Det tycker jag. För att återknyta till något av det jag skrev om högre upp. Jag tycker faktiskt fortfarande inte att han riktigt växt i sin kropp. Han är nästan två meter lång men väldigt tanig och där har vi nog en förklaring till att han för närvarande har kroniska skadeproblem. Han skulle må bra av att bygga på sig lite grann. Han lever inte så snabbhet utan han lever på sina grundslag och om han kunde få lite mer tyngd bakom dessa och kanske även bakom serven, då tror jag mycket skulle vara vunnet.

För jag ska vara tydlig. Jag tycker inte det är här han ska ligga på rankingen. För mig ska det här vara en topp-15-spelare åtminstone den dag han börjar få ihop det.

Goda gener för övrigt. Petr Korda, många av er minns nog honom. Han var förutom dopad också en bra spelare. Mamman var väl också tennisspelare, tror jag i alla fall. Hans ena syster är och hackar på att vara världens bästa golfspelare, den andra systern inte så långt där bakom. Om jag får gissa kanske det har pressats lite av föräldrarna har genom åren. Han är född i Bradenton i Florida där han också tränat under uppväxten. På den tennisskolan har det nog pressats en del barn genom åren så att säga.

28, (20) Karen Khachanov

När jag ser Khachanovs atp-ranking inom parentes däruppe kan jag bara hålla med. Det är möjligt att han är lite orättvist behandlad, men vänta bara och se vilka spelare som kommer ovanför honom. Nivån börjar nu bli otroligt hög.

Semi i US Open i år. Då rasslar det till poängmässigt. Fantastisk vinst mot Kyrgios där. Den minns nog många. I övrigt är det lite av Khachanovs grej att väldigt sällan torska direkt. Han vinner en eller ofta två matcher i turneringarna och poängen rasar in. Det kan man förstå, för han är så sjukt bra den här spelaren. Han har en riktig raket till serve och han har sen också stenhårda grundslag. Otur för honom bara att de bästa spelarna i tennis i världen är omänskliga. Då räcker han inte till. Han blir för osäker. Men vilken bra spelare. Han har allt, förutom kanske den riktiga säkerheten som sagt.

Han vann Paris för några år sen. På det blev han topp-10 i något halvår eller vad det var. Jag tycker kanske inte att han någon gång var så bra. Men han har absolut kapacitet att vara en topp-20-spelare. Enda anledningen till att han inte blir det på min ranking är egentligen att jag slänger in alla skadade spelare som har dålig ranking på det. De finns alltid, men med dem borta, då kan Khachanov definitivt vara där på topp-20.