Min topp-50 – Plats 31-30

31, (42) Jack Draper

Lite märklig karriär hittills skulle jag säga om Draper. Eller om det möjligen är jag som inte riktigt fått till det gällande honom. För den mer eller mindre medelmåtta jag såg på challengertouren under 2021 är nu i slutet av 2022 en av världens bästa spelare. Eller ja, han är i alla fall rackarns nära att vara en av världens 30 bästa spelare.

Det som man möjligen lurar sig lite på med honom är att han bara är 21 år gammal. Han fyller 22 år om 10 dagar. Fortfarande i den ålder då man normalt slår igenom. Det som gör att jag kanske lurar mig lite är väl helt enkelt att han inte ser särskilt ung ut, och kanske också att man sett honom i några år redan och att det kanske, om man frågar mig i alla fall, inte andats supertalang kring honom.

Han har spelstilen med sig skulle jag säga. Man väljer inte direkt spelstil när man är drygt 20 år gammal. Spelstilen har man med sig från när man började spela tennis i princip och där är det egentligen bara tur och otur. Det gäller att pricka den spelstil som är gångbar om 10-15 år, ett beslut som man kanske inte tar i dagisåldern riktigt. Drapers spelstil med en bra serve, ganska kompakt och offensivt spel, det är ju sådär man ska spela nu för att kunna ta bort tid från sin motståndare.

Man skulle kunna argumentera för att han redan fått till det väldigt bra rankingmässigt. Han har massor av challengerpoäng från årets början som grund och som jag tidigare sagt, det andas inte supertalang kring honom. Det är snarare lite robot över honom.

Men, min slutsats blir ändå. Hans spelstil fungerar enormt bra i dagens tennis. Han har serven och returnerna som krävs. Han rör sig bra för spelstilen. Och han är inte helt tappad säkerhetsmässigt heller. Och ung, så klart. Jag tycker han är 31:a i världen helt enkelt.

30, (38) Reilly Opelka

Det var som två säsonger för Opelka i år nästan. En fram till Houston där han vann titeln på grus, hans andra titel för året. Och sen en säsong efter Houston där han ärligt talat inte vann så många fler matcher och sen stängde han också ner säsongen på grund av skada. Om han fått spela klart säsongen hade han landat topp-30 på atp-rankingen, det är det liksom inte något snack om. Jag tror till och med att han hade haft en bra chans att hålla sig topp-20 där han var i april. Sen hade han inga poäng att försvara under sommaren, då han fortfarande spelade, men han vann inga matcher då i år heller. När han spelade sin sista match i år låg han rankad på plats 17, och då hade han redan som sagt helt slutat vinna matcher och även hunnit få skadeproblem.

Det kan med andra ord kanske verka lite konstigt att jag rankad honom så förhållandevis lågt på min ranking men det finns två förklaringar.

Den första, det var ganska enkla poäng han plockade i början av säsongen ändå. Han vann i Dallas där en formsvag Isner var den bästa han slog. Han var i final i Delray Beach där Mannarino var den bästa han slog. Sen vann han i Houston som sagt där Isner åter var den bästa han slog. Han har lite lätt för Isner så att säga vilket inte är jättesvårt att förstå. Sen semi i Geneve också, på grus, där han bara behövde vinna två matcher. Grikspoor och O’Connell slog han för att plocka 90 poäng. Ett otroligt bra exempel på hur lätt det kan vara att leva på sion ranking och därmed sin seedning, bara man tar sig upp tillräckligt högt.

Sen den andra också, förstås. Jag tycker inte han är så bra att han ska vara topp-20 om alla spelare ska tas med. Jag tror ni kommer märka det när ni ser spelarna högre upp.

Men visst är han bra. Hans serve är lätt topp-5. Kanske topp-3 till och med. Isner…kommer han därefter nu när Karlovic lagt av? Kyrgios ska vara med där också men det är nog dessa tre som är topp-3. Hyfsad start om man vill vara en bra spelare kan man ju säga. Sen i spelet, han rör sig ganska bra för att vara så enormt stor och han har trots allt grundslag från båda sidorna. Om man ska peka på något att saknas så är det kanske en tydlig bild av vad han ska göra. Han fastnar ofta lite väl ofta i bollande från baslinjen medan jag tycker att han borde spela lite mer som Isner för att ta ett exempel. Att hela tiden leta efter lägen att smälla och komma fram men Opelka hamnar lite för ofta en bit bak i banan för att kunna hinna med.

Glöm inte. Opelka är född 97. Han ser bara ut att vara hundra år gammal men han är alltså 25 år gammal. Kan han förbättra något? Jag tror det kanske inte, men vi får se.