Min topp-50 – Plats 27-26

27, (41) John Isner

17 spelade turneringar är för lite. Det är en förklaring till att Isner i år tappade på atp-rankingen. En annan är att han blivit sämre. För även om han spelade lite för lite i år, han hade heller inte de där riktiga topparna som han annars oftast har, nästan alltid på hemmaplan. Han vann ingen titel i år. Det har bara hänt en enda gång förutom i år sen 2010.

Så det var lite sämre i år, men då ska man ju veta vad man jämför med. De senaste tre åren har han annars varit cementerad runt plats 20 på rankingen. Innan dess låg han mellan 10 och 20 på rankingen i många år.

Han är gammal nu, 37 år. Jag kan inte riktigt se att han kommer hitta tillbaka till någon slags topp-20-nivå igen men samtidigt är det för min del svårt att peka på var han blivit så väldigt mycket sämre. Han spelar lite för lite, han är lite mer skadad, men rent spelmässigt, tveksamt om det egentligen saknas så mycket. Jag tror kapaciteten finns där. Jag tycker inte det syns några stora krämpor. Och jag skulle egentligen inte alls bli överraskad om han studsar tillbaka och har en fin säsong nästa år.

26, (103) Dominic Thiem

Det här var en av de märkligare comebackerna jag skådat faktiskt. En av världens absolut bästa spelare de senaste fem åren, Thiem. När han i år kom tillbaka efter knappt ett års uppehåll var det som att han inte kunde spela överhuvudtaget.

Han började året med att förlora åtta raka matcher, de flesta på grus, mot spelare som han tidigare knappt hade tappat gem till. Sen började han vinna strömatcher på atp-touren, han började gå långt när han spelade på challengertouren, men det var fortfarande riktigt dåligt, trots att han varit i spel i flera månader. Sådär rullade det på till årets absoluta slutskede då man äntligen började se att han åtminstone började hitta någonting. Han slog Hurkacz och gick till semi i Antwerpen. Han började slå spelare som är rankade runt 30 i världen. Och man kunde helt enkelt för första gången se att han fortfarande kan spela.

Var det landar i framtiden, det återstår onekligen att se. Det man kan säga är väl att man ofta pratar om talanger och träningsprodukter. Thiem är nog den toppspelare de senaste 10 åren som i störst utsträckning tränat sig till sin nivå snarare än att ha haft något gratis. Det är alltid svårare för såna spelare med långa uppehåll då de liksom inte har spelet naturligt. De måste då börja om och träna sig till det igen.

Jag är tveksam faktiskt till att Thiem kommer komma tillbaka dit han var som en topp-5-spelare. Jag är inte säker på att han hittar den nivån och det är mer trångt med andra bra spelare där nu än det var innan han blev skadad.

Framtiden får utvisa allt detta dock och för min del får han gärna komma tillbaka. Jag tycker att han verkligen tillför något med sin kanske lite roligare spelstil än vissa andra i toppen.