Min topp-50 – Plats 25-24

25, (23) Lorenzo Musetti

Det är som att han hunnit med en rätt normal, full karriär redan, Musen. I alla fall vad gäller mitt sätt att se på honom.

Många minns nog sommaren för ett gäng år sen när han och Alcaraz var snudd på oslagbara på challengertouren. Då hade jag redan sen en tid slagit fast att Alcaraz skulle bli världens bästa spelare, att han hade alla möjligheter att bli både överlägsen och bäst genom tiderna, och så vidare. Men jag skrev också att jag såg Musetti som någon som kunde vara med honom uppe i toppen i framtiden.

För Alcaraz gick det fortare än någon kunde tro. Musetti, han blev inte ett dugg bättre under ett par års tid.

Fram till i år då när han liksom lite i skymundan nästan blev extremt mycket bättre.

Det var som att han växte i sitt spel lite grann. Kanske att han lite grann accepterade sina styrkor och svagheter och att det då ramlade lite på plats. Samtidigt med detta ska man dock säga, jag tror att tåget till den absoluta toppen gått för honom, men att vara uppe som en av de bästa spelarna i världen är ju inte så tokigt det heller.

Vad för han då bra?

Två saker egentligen. Han har förbättrat sin serve rejält och den är nu mycket bra sett till hans spelstil. Och så har han jättebra grundslag. Det kan ju låta ganska oavancerat. Bra serve och bra grundslag, vad behövs mer liksom. Men det som är grejen med Musetti är väl att han utanför detta har stora svagheter. Han är långsam, snudd på väldigt långsam för att vara en toppspelare. Han har för stora svingar, något som gör att han inte kan pressa upp tempot alldeles för mycket. Han är också lite lynnig mentalt. Han har svackor i matcherna.

24, (19) Frances Tiafoe

Ranking är inte alltid något rättvist skulle jag säga. Det handlar till 50% om att vara bra och 50% om att samla poäng, vilket är en blandning av att ha flyt, att välja sina turneringar smart, och att ha lite tur med lottningar. Tiafoe har haft samma ranking i ett års tid, men han har under denna period tagit stora kliv framåt. Förut var han inte så bra som sin ranking, nu är han det nästan, men det står samma siffra på atp-rankingen.

En av de spelare jag har svårast att förstå. Det ska man väl villigt bara erkänna. Jag tycker inte han är superbra egentligen. Han är spretig, jag tycker han är osäker, jag tycker han är väldigt ojämn mentalt. Jag tycker väl kanske inte riktigt om hans sätt att spela heller. Tycker han spelar ganska fult också.

Men han är så klart bra. Han är lite som en kub. Väger mer än de flesta tennisspelare. Men han är ändå mycket snabb, Ordet atlet lite väl nära till hands. Han känns som lite av en idrottsmaskin så att säga. Sen må tekniken vara hemmasnickrad, men serven är okej, mycket mer okej än den ser ut. Serven är riktigt bra. Backhanden fungerar när han har huvudet med sig. Och han har under den här säsongen också lagt sig till med en helt okej volley, ett slag som tidigare varit smått värdelöst.