Min topp-100 – Plats 21-20

21, (13) Pablo Carreno Busta

Han har dragit ifrån Bautista nu. Med hela en placering. De brukar ju ligga rätt nära varandra de här två som ni kanske vet. De slog igenom samtidigt, och har legat exakt bredvid varandra på rankingen nästan hela karriären.

På min ranking ska sägas. På atp-rankingen har Carreno Busta just precis nu dragit ifrån Bautista ordentligt och förklaringen till det är väldigt enkel. Carreno Busta vann sitt livs titel den här säsongen. 1000 poäng från turneringen i Montreal. Utan de poängen hade han legat där han alltid ligger, bredvid Bautista, runt 20 i världen.

Lite bättre än normalt kanske han var i år, men vi snackar marginellt. Det är fortfarande stabiliteten som är grejen. Sen så, absolut. I Montreal slog han Berrettini, Hurkacz och Sinner. Tre spelare som han inte ska slå. Men det krävdes inte direkt att slå Federer, Nadal och Djokovic för de där tusen poängen så att säga.

31 år gammal nu. Inga krämpor. Det här känns som en gubbe som kommer åldras otroligt väl. Han borde kunna ha många år i toppen kvar i sig.

20, (26) Borna Coric

Det var två stökiga turneringar på sensommaren. Carreno Busta vann alltså i Montreal. Direkt efter det vann Coric i Cincinnati. Mycket ovanligt att andra spelare än toppspelare vinner mastersturneringar men ni minns nog hur läget var under den tiden. Toppspelarna var antingen inte med eller med men inte i skick för att spela.

Coric spelade på challengertouren så sent som i mitten av juli då han förlorade mot en rumän som inte kan spela överhuvudtaget. Då precis innanför de 200 bästa i världen, nu alltså topp-30 i världen. Han vann nåt pris från atp, om det var årets mest förbättrade eller årets comebackande spelare eller nåt sånt. Jodå, det var en riktigt sjuk spurt han drog på i slutet av året. Dels poängmässigt så klart men jag fastnar egentligen ännu mer vid det spelmässiga. Det var definitivt inte oförtjänt det som hände. Jag skulle säga att han i slutet av den här säsongen spelade några av de bästa matcher han spelat. Det ska också sägas att Carreno Busta, han fick sin titel i Montreal till skänks i mångt och mycket. Coric vann sin masterstitel i Cincinnati på riktigt. Musetti-Nadal-Bautista-Felix-Norrie-Tsitsipas. Ingenting att skämmas över alls. Slår man de spelarna, då kan man vinna de flesta turneringar.

Notoriskt skadebenägen. Det är en träningsgubbe snarare än någon som har något naturligt det här. Det känns som att han pressar sin kropp rätt hårt, ofta för hårt. Han lär fortsätta ha skadeproblem under andra halvan av sin karriär också men när han är bra, då är han såhär, riktigt bra. Topp-20 i världen närmare bestämt.