Min topp-50 – Plats 13-12

13, (8) Andrey Rublev 

Hårda bud i Mellerud. Är väl ett talesätt det där. Jag har ingen aning om varför. Det som kan noteras dock, det är jävligt hårda bud på rankingen när Rublev hamnar på plats 13. Men som sagt i tidigare inlägg. När alla spelare ska in, skadade som icke skadade, då blir det väldans trångt.

För Rublevs del blir det väl lite högstanivån, kapaciteten, som sänker honom. När alla är som bäst, då finns det trots allt ett stort gäng spelare som är bättre än honom. Sen har han andra kvalitéer. Som att han när motståndet är det rätta är i princip oslagbar.

Alla vet allt om Rublev. Jag vet inte om jag har så mycket att bidra med. Ni får helt enkelt jämföra honom med spelarna som hamnar före honom om ni tycker han är bättre än dem eller inte.

12, (15) Jannik Sinner

Det skiljer så klart mycket i ranking här till exempel. Rublev rankad åtta på atp-rankingen med nästan 4000 poäng. Sinner rankad 15 med mindre än 2500 poäng. Det är en skillnad. Vi snackar poäng som motsvarar tre 500-titlar eller en finalplats i en slam som skiljer till Rublevs fördel.

Men i min värld är inte poängsamlande det ultimata måttet på hur bra en spelare är. Och därför landar jag här i att jag tycker att Sinner är bättre än Rublev.

Det finns mer kapacitet i Sinners spel. Han kan mer än Rublev kan. Sen gör Rublev det han gör enormt bra, men han är mer begränsad än Sinner.

Sinner då, vad händer?

Han är fortfarande bara 21 år gammal men visst har han hamnat lite i skymundan av vissa andra spelare som är yngre eller jämnåriga med honom. Han är på ungefär samma nivå spelmässigt som han var för något år sen och att stå stilla utvecklingsmässigt i den här åldern, det är ju inget bra.

I Sinners fall inte jättekonstigt dock. Han har fastnat lite grann. Han skulle behöva komma loss på något sätt. Och det han kan göra är väl egentligen bara en sak. Han skulle kunna bygga på sig lite, bli mer kraftfull. Kanske utnyttja sin längd lite bättre i serven genom att helt enkelt serva hårdare exempelvis. Även i själva spelet skulle han gynnas av att vara lite starkare. Det man dock ska veta är att det där görs inte i en handvändning. Han är byggd som ett sugrör, det är svårt att komma ifrån. Men det går att bygga på sig, även om det är inom rimliga ramar. Titta på Zverev till exempel. Han är fortfarande tunn, men ändå otroligt mycket starkare än han var när han var i Sinners ålder.

Var kan han landa då, Sinner?

Om han inte blir en stadig topp-10-spelare skulle jag säga att han misslyckats. Men därifrån till att bli en av de absolut bästa, då måste något hända. Kapaciteten för det finns egentligen där, men något måste hända. Han står inte längst fram i kön just nu.