Min topp-50 – Plats 16-14

16, (18) Denis Shapovalov

Underpresterare eller saknas något för Shapovalov? Jag är fortfarande av uppfattningen att det förstnämnda gäller. Men då inom rimliga gränser. Jag var aldrig en av de som tänkte att Shapovalov skulle bli världsetta. Det har med spelstilen att göra, inte hur bra han var i ung ålder och sådär. Han blir inte världsetta, eller en av de absolut bästa för den delen, med ett så fladdrigt spel. Det händer inte.

Däremot, kapaciteten i hans spel borde göra att han konstant nosar på att vara topp-10 skulle jag säga. Där är han inte ännu och det handlar väl egentligen bara om att han fått till det någon gång för lite varje säsong. En fullträff till, där han verkligen får till det och går långt i en stor turnering skulle i princip räcka. Större än så är inte marginalerna när man ligger ungefär här på rankingen.

Han är fortfarande ung. Står det fortfarande något tåg mot toppen och väntar på honom? Det gör det nog inte nej. Som sagt, han är för fladdrig, och jag tror inte det är möjligt att förfina hans spel på ett sätt så han skulle bli tillräckligt stabil.

Men såna här spelare behövs också. Spelare som inte är i toppen, men som alltid är ett hot mot spelarna som är det. Eller ja, inte alltid. När Shapovalov inte har sin dag är han värdelös. Men när det stämmer, då är han farlig för nästan alla.

15, (10) Hubert Hurkacz

Finns det någon som har Hurkacz som sin favoritspelare? Japp, jag vet. Då vill man ju bara sträcka upp handen och säga ”wöööö jag älskar Hurkacz!!!”. För att liksom visa på att det som skrivs bara är fel. Men jag tar det igen. Finns det någon som har Hurkacz som sin favoritspelare, den man gillar allra mest?

Det gör det så klart inte.

Han är skittråkig.

Men bra, så klart.

Samtidigt som jag kan tycka att han kanske lyckas lite väl bra ranking- och poängmässigt.

Det man kan lura sig på med Hurkacz är att han har lite mer kraft än man kan tro. Men samtidigt som jag säger så är han typexempel på spelare som kan se ut som två olika spelare. Det var om Cilic jag skrev samma sak. Mer tydligt med Cilic, men Hurkacz har också ett drag av det. När han är som bäst känns han som väldigt nära på att vara en servekanon, och att han i övrigt också både har kraft och säkerhet i spelet. När han känns lite sämre framstår serven som rätt harmlös, och han känns då mest bara osäker i det övriga spelet. Små marginaler mellan när det stämmer och inte stämmer, men stor skillnad i hur han känns som spelare.

Jag tror Hurkacz är en av de som får svårt att hålla sig kvar i toppen framöver. För mig är han en topp-20-spelare, inte någon som ska vara topp-10 eller ens en av de första som knackar på dörren.

14, (9) Taylor Fritz

Det här kan vara en felranking. Kan vara. För innan man slår fast det ska man nog läsa nästa inlägg på min topplista. För man ska ha klart för sig. När alla spelare ska in. Skadade som hela och rena. Då är det inte enkelt att vara ens nära topp-10 kan jag säga. Som sagt, ni kommer se det på de namn som ligger närmast före Fritz på min ranking.

Det jag vill säga om Fritz är att jodå, jag ser. Jag ser hur mycket bättre han blev under andra halvan av den här säsongen. Och han var bra redan innan, bättre än jag kanske velat erkänna.

För den är ju svår att förstå sig på den här amerikanska spelstilen där man servar från höften och sen skjuter från höften. Ingenting är genomtänkt. Ingenting är spektakulärt. Allt är slarvigt och det är svårt att tycka om.

För Fritz del handlar det mest om att han faktiskt inte är så slarvig, det ser bara slarvigt ut. Och hans serve är bättre än den ser ut. Den ser så vansinnigt enkel ut att det är svårt att acceptera att han hela tiden dammar iväg den 220 kmh och då spelar det egentligen inte jättestor roll att den är lättläst. Rörelsen är snabb och den är så pass hård att den blir jättesvår att hantera i alla fall.

Sen vill jag nämna en sak till om honom. Han spelar inte snyggt. Jag tycker hans teknik är rätt ful. Men den är väldigt enkel, väldigt funktionell. Det finns få parametrar som kan gå fel i hans svingar och det är en väldigt bra grej att ha att luta sig mot om man vill vara stabil.