Min topp-50 – Plats 9-8

9, (11) Holger Rune

Kan vara rätt. Han vara i överkant. Kan mycket väl vara i underkant. Jag tror ingen kan säga att det går att ranka Rune är någon slags säkerhet just nu. Han var klart bättre än såhär när säsongen slutade men det man lutar sig mot då är ett par veckors spel där han största delen av tiden inte mötte toppspelare. Men så har vi också säsongens sista ordinarie vecka där han vann Paris efter att ha slagit Hurkacz, Rublev, Alcaraz, Felix och Djokovic. Fem topp-10-spelare i samma turnering. Jag tror aldrig det hänt tidigare. Det lite lustiga med den turneringen är att han slog en spelare till. Wawrinka i första omgången, och visst hade Wawrinka matchbollar där? Han hade i alla fall avgjort matchen, Rune hade i princip gett upp. Så det hade kunnat gå annorlunda.

Jag tycker i alla fall fortfarande det är svårt att riktigt uppskatta hans nivå. Det man kan säga är väl utan att överdriva att han är spelmässigt intressant. Och att det i alla fall för mig var helt omöjligt att förutspå den höjning han fick till under hösten. Det är också det, att det var omöjligt att förutspå, som får mig att fortfarande ha någon slags skepsis kring honom. Jag tror det kan finnas en risk att han studsar tillbaka lite grann nu efter uppehållet.

Serven är slipad. Det är helt uppenbart. Nu har han en serve som är riktigt bra för att vara från en spelare i toppen. Toppspelarna har ju normalt inte de allra bästa servarna. I övrigt, det finns väl egentligen inga hål. Hans offensiv har också slipats ordentligt. Nu klarar han sig till och med framme vid nät. Det finns inga fel på något av hans grundslag. Han är väldigt stark fysiskt. Han har allt. Nu handlar det väl egentligen bara om han ska närma sig Djokovic-perfektion eller om han ska bli en vanlig spelare igen.

Avslutningsvis. Han är ju lika gammal som världsettan Alcaraz, Rune. Om man tar bort turneringen i Madrid där Alcaraz var fullkomligt magisk. Var Alacaraz någon gång under säsongen i övrigt bättre än vad Rune var i Paris? Jag säger nej på den frågan och där börjar det ju onekligen bli intressant. Intressant att fundera kring om Rune kanske kan komma att utmana Alcaraz de närmaste 15 åren.

8, (3) Casper Ruud

Helnordiskt det här inlägget med två av världens tio bästa tennisspelare. Kan man ju bli lite avundsjuk på. Eller ja, att vara avundsjuk på Rune som dansk så att säga, det är ju lite svårt. Man hade inte hejat på honom i alla fall. När det gäller Ruud kan jag däremot ganska ofta tänka hur kul det hade varit om han varit svensk för han hade verkligen varit en spelare att heja på. Lite oflyt för honom kanske att Norge är så rackarns bra på sport just nu. Han är så klart stor där, men under en vanlig tid hade han nog kunnat vara deras största hjälte. Nu har de någon halvhyfsad fotbollsspelare och några friidrottare som nog hamnar en bit före honom, liksom några skidåkare kanske. Skulle man sätta in honom i ett svenskt perspektiv så, det är ju inte många som skulle ha högre status än honom i alla fall, så mycket kan man säga.

Trea i världen. Han var tvåa för ett par månader sen. Han var som ni nog minns bara en enda match från att bli etta. Tur att det inte hände skulle jag säga för om Ruud varit världsetta, då hade man behövt ta fram snacket om vad som egentligen hänt med tennisen. Det ser ni kanske på min ranking här hur jag placerar honom. Om den åttonde bästa spelaren i världen är rankad som etta, då är det rätt många som inte är där de ska vara.

Med detta inte sagt att hans resultat i år kom till honom bara sådär. Bra på grus som alltid men mest av allt en helt otrolig höjning från honom på hardcourt. Egentligen inte att han slagit så många bra spelare på hardcourt, men han har när de bra spelarna saknats hittat ett sätt att vägra förlora mot spelare som inte tillhör de bästa.

Jag tror han är en av de spelare som kan få det tuffast när spelare som varit borta börjar komma tillbaka nästa säsong. Det finns helt enkelt väldigt många spelare som Ruud kan förlora mot. Men vi får se. Han har överbevisat mig förut kan man väl lugnt säga.