Min topp-50 – Plats 3-1

3, (1) Carlos Alcaraz

Här landade han, och rankinggåtan har väl därmed nått sin lösning. Eller kommer det en skräll på förstaplatsen kanske?

Det finns många sätt att ranka tennisspelare. Vissa är bra. Vissa är dåliga. Atp:s system är långt ifrån perfekt, men ganska bra. De invändningar man har är nästan alltid detaljer. Det finns andra som försöker också. Jag gör ju min topplista i slutet av varje år exempelvis. Sen finns det en annan ranking som många tycker om att titta på. UTR heter den och det är i grunden ett system för att ranka icke professionella spelare. Alltså, typ fixa så att kompisgänget kan ha en ranking, eller att man ska kunna veta om någon man ska spela med är jämbördig med en eller inte. De rankar också professionella spelare, och kör numera även egna turneringar för övrigt som väl i och för sig bara spelas för spelbolagens räkning. Men i alla fall. Den rankingen är inte jättepricksäker om man frågar mig, men det kan ändå vara kul att titta på den. Där ligger Alcaraz just nu tia. Felix tvåa för övrigt, Rune trea. Ni förstår nog. Den går ganska hårt på form och nya resultat, bland annat. Någonting säger det ändå. Att visst, Alcaraz är världsetta, jag placerar honom som trea, men hans nivå kan onekligen diskuteras.

Han var inte bra efter US Open. Det kan bara noteras.

Han var bra under årets första månader, men kanske inte världsettebra riktigt.

Men han var bra under våren, och han vann US Open lättvindigt.

På min ranking värderas kapacitet. Det görs inte på någon annan ranking. Och det är där han räddas. Därför landar han ändå här på topp-3.

För ser man över hela säsongen 2022, då ska han inte vara topp-3. Han plockade väldigt lättvindiga poäng i US Open men det är faktiskt inte det enda. Tar man bort Madrid så, vill man vara väldigt elak kan man nästan säga att alla hans stora poäng från förra säsongen var lättvindiga. Han slog Tsitsipas några gånger och gick på det långt och vann stora turneringar med massor av poäng, typ. Det var verkligheten under första halvan av förra säsongen när så många saknades.

Men så kommer det ju i allmänhet ett men. Han kan på min ranking leva otroligt högt på de få gånger under säsongen som han var som bäst. Och kanske delvis också på hur jag tror han kommer vara när han är som bäst. Hans kapacitet, skulle jag säga, är kanske redan högst av alla. När han kommer få på allt samtidigt, då slår ingen honom. Sen tror jag att han kommer behöva brottas lite med Djokovic-syndromet under karriären. Att han väldigt sällan kommer spela på sin absoluta topp. Det är generellt svårt för spelare som har så många bra slag som i så fall måste fungera samtidigt.

2, (7) Daniil Medvedev

Någon lite kontroversiell placering är det nästan alltid på min ranking och denna gång är det väl kanske Medvedev kan jag tänka. För han är sjua på atp-rankingen och han har faktiskt inte jättemycket att skylla på. Han fick inte spela Wimbledon men var det ens så mycket mer där han inte kunde delta? Jag tror inte det. Han underpresterade ordentligt under den här säsongen. Mycket mer komplicerat än så är det inte. Sen tror jag fortfarande förklaringen i mångt och mycket ligger i osäkerheten. Det är nog lite stökigt att vara ryss ute i vida världen just nu. Och för Medvedevs del är det nog ännu mer stökigt än för exempelvis Rublev som åtminstone till liten del vågat säga någonting om den ganska stora elefanten i rummet. Medvedev har istället valt att vara knäpptyst och jag tror det tar mycket mer på krafterna. Sen kan ju att vara tyst betyda annat också. Jag har ingen aning om var Medvedev står någonstans men han har ju varit ifrån Ryssland i ganska många år, så han borde väl se världen nyktert på något vis. Samtidigt som han var bara något år sen sa att han egentligen helst bara hade spelat turneringar hemma i Ryssland, för allt var skit överallt annars. En tanke som kanske inte flugit så bra sen dess så att säga.

Han var dålig den här säsongen. Utanpå det tycker jag han fick med sig lite mindre poäng än han förtjänade. Det går inte riktigt att backa upp den här placeringen med något han gjorde under 2022. Det blir istället så att när jag ska ranka världens 50 bästa spelare så, jag tycker att Medvedev är näst bäst. Och då blir det helt enkelt så.

1, (5) Novak Djokovic

Rätt vältajmat ändå. Samtidigt som jag suttit och tittat på säsongens första matcher från United cup. Om det nu ska räknas som matcher. Eller ja, matcher är det. Men Atp cup har ju gett plats för United cup. Samma grej men med mixade lag. Atp cup lyfte aldrig. Jag gillade aldrig Atp cup. Jag tror kanske inte jag kommer tycka att United cup är bättre. Den riktiga säsongen börjar på söndag då kvalen till Adelaide och Pune drar igång.

Det här var väl den enda platsen på rankingen som var komplett odiskutabel så det finns väl inte mycket att förklara egentligen. När allt är som det ska vara, då är Djokovic bara bäst och man får väl också säga att motståndarna just precis nu är lite längre ifrån honom än vad som varit fallet de senaste åren.

Framtiden? Ingenting, verkligen ingenting talar emot honom. Jag, garanterat många andra, har gjort sig lustig över att han äter rötter och dricker ljummet vatten men det är väl bara att säga som det är. När man börjar komma upp i Djokovic ålder, han är 35 år gammal nu. Då börjar man bli gammal om man inte skött sig. Om han gjort som Djokovic gjort, då är kroppen nog fortfarande i helt felfritt skick och även när man tittar på hans skadehistorik. Det var väl armbågen som var lite överansträngd och att han då var borta en tid. Men det har inte varit mycket med de vitala delarna så är det någon som ska hålla till den fyller 40 år utan att bli särskilt mycket sämre, ingen har väl haft ett bättre läge än Djokovic egentligen. Även mentalt tycker jag allt talar för att han ska fortsätta. Jag har aldrig ens hört honom säga något om när han skulle sluta. Jag tror inte ens han tänker tanken. Han är fortfarande mitt i karriären och han är överlägset bäst. Det är situationen här i slutet av 2022 för spelaren som är, inte tidernas bästa spelare, utan tidernas överlägset bästa spelare. Nu kan man bara hoppas att Alcaraz hittar sin högsta nivå, och att Djokovic då återigen kan få någon som pressar honom. Då, mina vänner. Då kommer vi få se helt otroliga matcher framöver. För så är det. Tittar man på de bästa matcherna de senaste 10 åren. Djokovic har varit en part i nästan alla.