Inför Adelaide och Pune

Nej, det är inte de två flaggskeppen på atp-touren. Hade turneringarna spelats någon annan gång under året hade man kanske inte berört dem alls. Men nu är det årets första spelvecka, och vi måste så klart titta på lottningarna. En svensk i varje dessutom, bara en sån sak.

Vi börjar i Adelaide, den första av två atp-turneringar som spelas där. Nästa spelas, just det, nästa vecka. Ligger kvar sen pandemin det där. Man ville hålla spelarna på ett och samma ställe men nu när det kanske inte behövs så har lösningen ändå blivit kvar. Det finns väl lite pengar i australisk tennis från Australian Open så att säga så om det behöver skjutas till för att arrangera turneringar på det här sättet, då gör man det nog. Bra drag på tennisen i Australien dessa veckor förresten. Är det fyra olika städer man spelar i den här veckan. Jag tror det va. Sen turneringar nästa vecka också. Och Australian Open i två veckor. Nästan en tiondel av tennissäsongen spelas i Australien. Må vara att de är ett relativt betydelsefullt land i världen men rätt bra utdelning ändå får man säga.

Djokovic i en 250-turnering. Det händer ju inte många gånger på en säsong precis men han vill denna gång spela någon riktig match inför Australian Open. Det skadar antagligen inte, även om han knappast behöver det.

Men han ryker ju i kvarten mot Mikael Ymer, det ser väl vem som helst. Rätt bra odds på Ymer mot Safiullin tycker jag. Knappa 1,80 här på Bethard. Tycker det är spelvärt. Safiullin är ingen vidare etablerad atp-spelare om man frågar mig. Vore kul att se vad Ymer kan göra mot Shapovalov. Ser man spelstilsmässigt så, ska Ymer slå en toppspelare, det passar väl inte mycket bättre för honom än att möta Shapovalov som skulle kunna tänkas panga bort sig.

Djokovic i en 250-turnering. Medvedev tredjeseedad i en 250-turnering. Det känns ju nästan ännu märkligare. Måste ha en bättre säsong i år, Medvedev men det vet ni redan att jag tror. Rätt bra bredd på fältet som ni ser. Sonego, Kecmanovic, Khachanov. Det är ganska hårda bud för att gå till semi i en 250 det.

Men nedre halvan, den är ju ännu värre. Jämnare i alla fall. Jag skulle säga att samtliga seedade spelare där är utmanare om att ta sig till semi i Australian Open. Hoppas de levererar så får vi grymma kvartsfinaler där, Rune-Felix och Sinner-Rublev.

Det är väl inte så komplicerat precis. Spelarna som förbereder sig för Australian Open är i Adelaide, några spelar United cup. De som är här i Pune, de jagar poäng snarare än något annat.

Shapovalov seedad sjua i Adelaide. Munar seedad sjua i Pune. Det delas ut lika många poäng i turneringarna. Man förstår att atp-rankingen inte är ofelbar när man säger det där.

Det är väl Elias Ymer, som försvarar en semifinal här i Pune, som kan vara intressant. Han kvalade in ganska enkelt, och ganska imponerande resultatmässigt. Superlottning här också. Han ska vara knapp favorit mot Marterer och sen Molcan eller Djere, öppen match. Men att ha en sån möjlighet att gå till kvarten för någon som Ymer som är ganska långt ifrån topp-100, det är just en rackarns möjlighet.

I övrigt handlar det väl mest om vem som ska plocka 250 väldigt lättförtjänta poäng här i Pune. Jag vet inte hur intressant det är vem det ska bli riktigt.