Fredagsuppsamling

Det är fredag! De veckor då turneringarna är lite mindre brukar vi ofta börja fredagen med att titta lite på hur det gått, och hur det ser ut inför helgen. Så gör vi idag också.

Först av allt, United cup, det skiter vi i rakt av. Jag har svårt att förstå vilka som spelar i samma grupp. Jag har svårt att förstå spelsystemet på matcherna. Jag har svårt att förstå allt. Eller ja, haft svårt ska jag väl säga. Nu har det mesta gått ihop i huvudet på mig men krångligt är det, och när man fick veta att de tre gruppvinnarna gick till semi, och att den sista platsen skulle fyllas av den bästa gruppfinalförloraren, där snackar vi ridå. Italien var det som förlorade gruppfinalen, men ändå kommer gå till semifinal. Ett litet extra löjes skimmer får det hela när jag just i detta nu sitter och ser Sinner spela åttondelsfinal i Adelaide. Man hade blivit överraskad ändå om ligaspelet pågått samtidigt som fotbolls-VM, och att många av de tongivande spelarna då spelade klubbfotboll samtidigt som VM skulle avgöras. Inte många hade brytt sig om VM då va? Ungefär så känner jag om United cup. Antingen gör man det ordentligt och steker alla andra atp-turneringar under denna första vecka. De spelare som är ensamma från sina länder, ja, lite svinn får man väl räkna med. Haaland var inte med i fotbolls VM, det funkade ganska bra ändå. Vi hade på precis samma sätt kunnat klara oss utan Ruud i VM i tennis. För det där skulle ju gå. Om man gick tillbaka till Atp cup formatet. Nu ska jag inte gå in i den grottan, men fotbolls VM med mixade lag. Hm. Ja. Nej. Ni kanske förstår. Om man kunde se till så de bästa länderna i världen kunde göra upp. Att blåbärsnationerna med bara en enstaka spelare helt enkelt inte fick vara med. Ja, då skulle det nog kunna bli riktigt kul. Men att arrangera halvdana landslagsturneringar. Det har aldrig funkat, det kommer aldrig funka.

Vi tar Adelaide istället.

Sinner ska precis serva för matchen och då bli den sista kvartsfinalisten. Näst sist dit blev Korda som slog Bautista ganska enkelt. Djokovic och Shapovalov också framme. Raka set för båda två men det lite märkliga där är att Djokovic spelade två tiebreakset mot Halys som är en högst medelmåttig spelare. Mitt i natten var det, så jag har inget att bidra med där riktigt men otroligt märkligt. Visst kan Halys serva rätt bra när det slaget klaffar för honom men alltså, det där är märkligt.

7-0 för Djokovic mot Shapovalov. Shapovalov har endast tagit ett par set på dessa matcher. Visst kan man säga att Shapovalov har offensiven för att kunna komma igenom Djokovic men att Shapovalov ska hålla säkerheten över en hel match och kunna komma igenom Djokovic och vinna. Det är ju angränsande till omöjligt så jag skulle nog vända på det där. Det passar Djokovic bra att möta en så osäker spelare. Men det är en liten turnering det här. Det spelar inte Djokovic någon roll över huvud taget om han vinner eller inte vinner turneringen. Det måste man ändå ha med sig inför slutskedet här.

Bra gjort av Khachanov att slå Draper. Draper var nog nästan lite favorit där om man frågar mig. Skulle inte det här kunna vara året då det stabiliseras lite för Khachanov ändå? Inte baserat på att han vunnit två matcher redan men hur länge kan man underprestera liksom? Någon gång måste han få till det och bli den där stadiga topp-20-spelaren som han ska vara. Bara mötts tre gånger, Medvedev och Khachanov. I riktiga matcher vill säga. Lika gamla, ryssar, de lär ju ha spelat en del mot varandra. Det lite intressanta där är väl att för inte alltför många år sen var Khachanov sen som lyste klart, klart mer av dem. För fem år sen tror jag i princip ingen hade gissat att Medvedev skulle bli toppspelaren och inte Khachanov. Jag tycker väl också någonstans att det är en lite småintressant matchup för Khachanov där han inte behöver bli alltför pressad och kan stå och vänta på sina lägen. Om han för dagen har tålamodet vill säga. Kan ju vara lite si och så med det ibland.

Sinner slog precis in matchbollen mot Kokkinakis och nu ska väl rankingen vara så pass normal att poängen från samma vecka förra året försvinner. I så fall ryker en del poäng för Kokkinakis, han var i semi i den här turneringen förra året. Nästa vecka vann han Adelaide. Det kommer vara mycket svagare startfält nästa vecka så man ska inte bortse från möjligheten men stor risk att det blir stort rankingras för Kokkinakis. Han lär landa någonstans runt 150 i världen om han inte levererar. Sinner mot Korda på den kvarten nu. Det är en lite fin match det. Det finns väl ingen som säger emot att Sinner knackar på topp-10-dörren. Jag, och troligen Korda själv också, tycker att även han kanske borde göra det. Inte alls olika som spelare. Som sugrör i kroppen båda två. Borde serva bättre än de gör båda två. Och gör sen ungefär samma sak i spelet också. Sinner lite mer drivande än Korda. Borde kunna bli väldigt bra spel där tror jag.

Längst ner, där har vi skrällarna. Popyrin är en lite ovanligt tennisspelare. Han kan bara spela tennis i januari månad. Har väl att göra med hemmaplan kanske men det är märkligt. Han är snudd på värdelös resten av året, men i januari är han bra. Det man ska lägga till där är väl att jag tycker att han egentligen borde vara bra. Han har precis allt som behövs för att vara en bra spelare men ni vet det där uttrycket att inte få ihop det, det står skrivet i pannan på honom. Fortfarande ung dock. Han är född 1999 men har redan varit med i ett helt knippe år. Favorit i den kvarten är dock Nishioka som är den lite bättre spelaren av dem. Han har nog också spelet för att Popyrin ska bli lite osäker. Flygande start på året för Nishioka med en semifinal i så fall.

Inga dumma matcher kvar i Adelaide, det är väl en bra sammanfattning.

I Pune återstår däremot just dumma matcher. Det här blir ju inget kul, men det visste vi redan på förhand.

Karatsev redan klar för semifinal. Han krossade Martinez under förmiddagen. På tal om spelare som bara kan spela i januari, Karatsev. Skön rankingåterhämtning på gång för Karatsevs del. Han börjar året utanför topp-50, där han ska vara. Men nu in på topp-50 igen och när man lägger till att Cilic alldeles nyss lämnade walkover i sin match mot Griekspoor. Det ser inte jättedåligt ut för Karatsevs del, särskilt som hans spel indikerar att han hittat sin bästa form på ett tag. Karatsev har otroligt små marginaler i sitt spel. Det går att fundera kring om han kanske är en spelare som mår bra av längre träningsperioder där han verkligen får finjustera grejerna. Det kan vara en delförklaring till att han ofta är bra i januari.

Krajinovic, Bonzi, Marterer, Botic. Ja, vem bryr sig. Jag skulle tycka det vore lite kul om Marterer kunde fortsätta och få en riktig fullträff här. Han är en spelare som ska vara på atp-touren och en titel här skulle ta honom dit. Hellre det än att någon av de andra snubblar med sig 250 poäng härifrån.