Supermatch på supertid

Men tackar tackar. Inte mitt i natten. Inte tidigt på morgonen. Nej, gammal hederlig Australian Open-natchmatch-starttid. På det som för övrigt mycket väl kan bli finalen i Australian Open. Efter att Alcaraz sent igår kväll kastade in handduken till Australian Open blir det bara mer tydligt. Det är Medvedev som är utmanaren till Djokovic. För han har sett riktigt bra ut under veckan hittills. På tal om att Alcaraz lämnat återbud. Tsitsipas spelar en riktig krampmatch mot Berrettini i United cup just nu där han vill alldeles för mycket men han verkar ändå lyckas släpa sig över mållinjen. Vilket för övrigt spelar noll roll för lagmatchen. Grekerna har bara chans i tre av delmatcherna i varje match, de tre som krävs för att vinna. Nu förlorade tjejan som kan vinna sin första match och då är det rökt. Så varför var matchen mot Berrettini så viktig då? Jo, i sin sista match innan lottningen görs så släpar sig Tsitsipas förbi Ruud, blir ny världstrea, och blir därmed toppseedad istället för semiseedad. Det blir alltså han och Nadal som toppseedade. Djokovic blir också en vinnare i detta. Han var tänkt att vara seedad femma. Nu blir han seedad fyra istället, semiseedad alltså tillsammans med Ruud. Och den sista vinnaren blir Fritz som går upp från nia till åtta i seedningen och blir därmed kvartsseedad. Tråkigt med Alcaraz. Han tillför ju alltid en krydda på något vis då man inte vet när han ska ta nästa steg men den här gången tror jag egentligen inte han hade haft något med det hela att göra. De vuxna får göra upp, åtminstone en gång till.

11:00 Final Adelaide – Djokovic-Medvedev 1,48-2,65 Bethard

Men det var ju den här matchen vi skulle skriva om nu. Giganternas kamp i Adelaide under förmiddagen.

Ni kan säkert historien här. Under en period mellan 19 och 21 hade Medvedev ganska bra träff på Djokovic och hade då plusstatistik under något år. Innan och efter dock, stor dominans för Djokovic. Han började med 3-0 i deras inbördes möten och har nu också tre raka sen finalen i Paris 21. Mötts i två Grand Slam-finaler förresten de här två. Den folk minns är väl när Medvedev fullkomligt krossade Djokovic och i synnerhet Djokovic dröm om att vinna samtliga slams under ett år i US Open-finalen 21. De möttes dock i Australian Open-finalen det året också. Då var det Djokovic som krossade Medvedev men det efter att Medvedev varit bättre i det första setet men ändå förlorat det, vill jag minnas.

Den här matchen spelar ju ingen roll. Jag tror inte det är mycket prestige här egentligen. Den betyder ingenting inför Australian Open skulle jag säga. I alla fall inte för Djokovic. Jag tror han redan fått ut det han ville ur den här turneringen. Han ville få lite matchträning och känslan av att spelet finns det. Det har han redan känt. För Medvedevs del med hans svaga 2022 kanske det skulle kunna tänkas betyda något för honom att slå Djokovic dock. Så kanske lite motivationsplus på Medvedev.

Men att de kommer gå för fullt, självklart. Och att det blir en riktigt fin match, inget snack om saken. Vi får väl hoppas på det där spelet i lagom tempo där de lurpassar lite på varandra. Det blir inget pang pang, inte det där blixtrande offensiva spelet när de möts, men det blir en taktisk kamp. En tålamodskamp, och en kamp om att våga. Att hela tiden våga lite mer än de egentligen är bekväma med, men utan att tappa i säkerhet, det är väl utmaningen för båda två när de möts. Och förstås. En annan sak att hålla koll på. Medvedev brukar ofta serva väldigt bra mot Djokovic. Får han en del utdelning på serven, då är mycket vunnet för honom eftersom Djokovic inte får någonting på sin.