Uppdaterade odds på Australian Open

Alcaraz är borta. Han var andrahandare enligt oddsen. Det påverkar så klart lite grann. Nu några dagar innan lottningen är oddsen i alla fall uppdaterade och ska man placera något innan lottningen, då är det väl nu.

Lottningen som för övrigt blir lite mindre viktig nu när Alcaraz är borta. Jag hade dock fel om att Tsitsipas skulle bli toppseedad som jag skrev häromdagen. Den positionen behåller Ruud med fem poängs marginal. Nadal och Ruud toppseedade alltså. Tsitsipas och Djokovic nu semiseedade. Att Djokovic kommer upp på en semiseedning gör att lottningen blir mindre viktig. Annars hade det varit otroligt avgörande vem som fick Djokovic på sin kvart. En toppseedad spelare som Alcaraz och Nadal hade då kunnat bli i princip chanslös redan på förhand. Nu kan det kanske bli så i alla fall, men det är lite skillnad att få en jättestark motståndare i semi än i kvart, om jag får avgöra i alla fall.

Felix, Medvedev, Rublev och Fritz blir för övrigt kvartsseedade. Inte helt oviktigt var Medvedev hamnar någonstans så att säga.

Men oddsen då? Vad tror vi?

Djokovic nu nere i under två gånger pengarna. Delvis för att Alcaraz är borta men kanske också lite för att han ändå såg bra ut i Adelaide veckan som var där han vann. En sanning med modifikation det dock. Jag tycker han såg bra ut, men förutom matchen mot Medvedev så talar ju resultaten lite emot det. De två tiebreaken mot Halys och finalen mot Korda som han resultatmässigt var nära att förlora. Jag går som alltid mer på hur det såg ut. Jag tycker Djokovic såg bra ut. Mot Medvedev jättebra ut. Men något slags frågetecken måste ändå finnas där som han får räta ut under Australian Opens gång.

Det går förresten också att spela på att Djokovic inte vinner Australian Open till samma odds, 1,90, här på Bethard. Det finns ju någon enstaka av er som inte tycker så jättemycket om honom. Eller ja, det gör ju inte jag heller. Så det kanske kan vara ett lite kul spel om inte annat. Man har också chansen hela vägen in i kaklet. Och, man ska veta en sak. När favoriten står i runt eller under två gånger pengarna på det här sättet. Det är ytterst sällsynt att spelaren inte under någon match under turneringens gång står i högre odds än det oddset. Även favoriten blir nästan alltid någon gång hotad. Så högst troligt att man kommer sitta med värde på spelet åtminstone någon gång under turneringen.

Vad hade jag spelat då, vinna eller inte vinna på Djokovic?

Med jämna odds får jag nog säga inte vinna. Han är en otroligt stor favorit, men det finns ändå ett helt knippe spelare som han faktiskt kan förlora mot. Dessutom, visst har han sällan problem med skador men han simulerade lite problem mot Medvedev för ett par dagar sen och man vet aldrig. Ska man spela någon till ett sånt här lågt odds vill man nog ha lite större marginaler. Typ en skadefri Nadal i Franska öppna när han var som mest överlägsen. Det fanns inte jättemycket som kunde gå fel då så att säga men så var han då också ofta under 1,50 i odds.

Bakom honom då? Vad är intressant?

Nu har Medvedev blivit en tydlig andrahandare med Alcaraz borta. Kanske att han ändå blev lite mindre intressant efter matchen mot Djokovic för några dagar sen. Han får nog räkna med att behöva slå Djokovic för att vinna. Det kan han göra. Men det såg ju inte riktigt ut som att han kommer göra det för ett par dagar sen. Klar och tydlig andrahandare, men jag tycker ändå inte oddset lockar på Medvedev just nu.

Tsitsipas? Där har man något att hålla i handen ändå. Visserligen måste någon annan skicka ut Djokovic i så fall men om man säger så här då. Tsitsipas mot alla andra. Då, som sagt, då är han ju något man vill hålla i handen faktiskt. Man vet vad man får. Jag skulle säga att han inte är ointressant till 14 gånger.

Kyrgios, nja, det är liksom inte lika stor chans att han vinner som att Tsitsipas gör det. Inte nästan lika stor heller. Sen så måste man så klart också se möjligheten. Kyrgios kan på ett annat sätt vinna av egen kraft. Men han har haft svårt att prestera på hemmaplan, i alla fall i den här turneringen. Vilket kanske går att förstå. Han måste hela tiden befinna sig i rätt mental balans. Han balanserar hela tiden på slak lina och det är nästan värre om han vill lite för mycket än lite för lite. Då är det inget bra med alldeles för många som hejar på honom. Det måste vara lagom, vara balans. Då kan han prestera. Om han skulle ta sig en bit här och det blir 15 000 på hans sida i en stor match på centercourten, jag tror det kommer bli tufft för honom. Viktig för turneringen är han i alla fall. Finns det någon i fältet som har större chans att slå Djokovic än vad Kyrgios har? Just nu skulle jag nog säga nej faktiskt. Hans problem är snarare att det finns otroligt många han kan förlora mot också. Bland annat sig själv.

Nadal vinner förstås inte. Felix? Inte bra nog. Sinner, Rune, Fritz, man vet aldrig. Tennisen har blivit mer svårläst senaste året men det är mycket som ska klaffa. Sägas ska dock, någon av dem går säkert till semi. Så de är inte nödvändigtvis några mil ifrån.

Ruud då? Man måste verkligen ha med sig hans Grand Slam-resultat från förra året. Han är en de stora turneringarnas man. Samtidigt kanske inte det där håller hur länge som helst. Han är den mest utsatte högt seedade spelaren. Om man lever kvar i oddsvärlden skulle Ruud kunna ställas mot en oseedad spelare och inte vara särskilt stor favorit. Han kan alltså mycket väl ryka tidigt.

Zverev hinner inte va? Jag  tror inte det. Jag tror det kan dröja rätt rejält där faktiskt. Är han i gott skick till sommaren får han nog vara rätt nöjd.

Samma sak med Thiem förstås. Han är inte i nog bra skick. men han är tillbaka på topp-100 för första gången på ett bra tag just den här veckan. Alltid något.

Berrettini, Rublev, Hurkacz, kanske till och med Norrie. Där skulle jag nog titta lite. Har jag blivit tokig? Inte mer än vanligt. Men jag vill mena på att det inte är så otroligt mycket mindre chans att de vinner än att Sinner, Rune och grabbarna gör det. Och det skiljer ju en hel del i odds.

Jag hade nog fan tagit Norrie. Det låter ju lite sjukt. En gubbe som knappt kan spela tennis ska alltså vinna Australian Open men 67 gånger pengarna på någon som i princip aldrig förlorar mot sämre spelare, som visat praktform i början av säsongen, och som redan hunnit med att slå Nadal. Han har också varit framme i semi i Wimbledon, så skulle han gå en bit är det inte helt ny mark. Han kommer behöva precis all flyt i världen men säg att han skulle ducka Djokovic och Medvedev på sin halva, så hamnar Kyrgios där också. Då finns det liksom inte många som Norrie inte är favorit mot.