Lottningen – första kvarten

Lottningen är ute och för att jag inte ska lockas att rasa igenom det här för fort. Vi delar upp den i fyra kvartar, fyra inlägg.

Första kvarten och det mest intressanta så klart. Nadal drog niten. Han fick Medvedev på sin kvart. Det fanns väl två viktiga grejer som överskuggade allt inför lottningen. Vem skulle hamna nära Kyrgios och vem av de högst seedade skulle få Medvedev på samma kvart.

Jag tycker dock det är rättvist och det är egentligen märkligt hur ofta lottningar känns just rättvisa. Om man är en svajig högst seedad spelare som Nadal sannerligen är inför den här turneringen. Få förtjänar man väl att få det lite tufft. Medan en spelare som känns bombsäker och bara allmänt bäst, ja men då känns det väl rimligt om den får det lite bättre. Sanning med modifikation det där att lottningarna ofta skulle bli rättvisa så klart. Det stämmer inte. Det handlar om att för spelarna som är i form och bra för sin seedningsgrupp finns det sällan några problem. Medan om man har problem eller är allmänt svag formmässigt, eller på underlaget, eller någonting. Ja då kan man alltid hitta något fel med lottningen eftersom det finns så många hot.

Nadal får det dessutom hett om öronen direkt. Draper hamnade väl någonstans mellan 30 och 40 på min ranking i december. En av de absolut bästa oseedade spelarna alltså och Nadal kan definitivt förlora mot honom. Nakashima eller en formstark McDonald i andra omgången, också en rätt dålig lottning. Nishioka som värst i tredje, det är väl däremot en motståndare som Nadal gärna möter kan jag tro.

Nishioka ja, Ymer mot honom. Nishioka är den lägst rankade seedade spelaren i turneringen. Också en av de absolut sämsta seedade spelarna om inte den sämsta. Men man har ju samtidigt 66,666666666666 osv procents chans att slippa möta en seedad spelare i första omgången. Så på så vis lite oflyt. Man kan väl säga såhär. Ymer brukar ju vinna någon match i varje Grand Slam. För den saken blev det här inget bra. Men om han vill ha chansen att gå till tredjeomgången, då var detta en magisk lottning. För matchen mot Nishioka är ganska öppen och vid vinst skulle Ymer vara favorit i andra omgången. Inga inbördes möten mellan Nishioka och Ymer. Vi pratar säkert mer om den matchen senare men Nishioka känns som något så sällsynt som en spelare som faktiskt passar Ymer riktigt dåligt.

Medvedev då? Han börjar mot Giron, det är ingen vidare bra spelare. Millman har tappat i stort sett allt. Husler, han är inte så bra heller. Möjligen att Husler kanske passar Medvedev lite dåligt men där…ja, spelar de samma sport så att säga. Spelar inte så stort roll om motståndaren passar en dåligt om motståndaren inte kan spela. Korda i tredje, det är en skitlottning skulle jag säga. 1-0 i inbördes möten, Paris 2021. Ingenting att luta sig emot. Men där, det där är ju som att möta sig själv lite grann för Medvedev. Explodera inte nu är ni snälla. Det finns skillnad. Korda är inte lika bra, Korda står längre in i banan, bla bla bla. Men, de kontrar båda två. I normala fall är det ganska bra för en bra spelare att möta en kopia av sig själv men har man Medvedevs spelstil är det inget bra. Risken finns att han hamnar i något slags duttande där han inte får fram det han vill mot Korda. Hoppas den matchen blir av. Många av kollegorna sitter nog och hejar på Korda där. Medvedevs lottning fram till tredje är bra, och bra så klart att få Nadal som högst seedad på sin del. Men som sagt, lottningen i tredje rundan, inget bra.

Så har vi två till, sextondelar, blir det väl, av lottningen här.

Hurkacz, ganska stark i sin seedningsgrupp. Nu låter det som att alla har lätt mot Medvedev men Hurkacz har det definitivt. Han har 3-2 i inbördes där. Två av två för Hurkacz under 2022, Miami och Halle. Hurkacz har dock som synes Shapovalov som också är synnerligen stark för sin seedningsgrupp. Och att vinnaren där får Medvedev i åttondelen, dålig lottning för både Hurkacz och Shapovalov skulle jag säga.

Tiafoe och Khachanov som seedade på den sista sextondelen här. Inget motstånd alls för dem fram till tredje rundan. Med tanke på att det är god möjlighet att Nadal åker tidigt får man säga att de två fått en riktigt fin lottning. De är spelare som normalt inte går till kvarten i såna här turneringar men den här gången har de en riktigt rejäl möjlighet.