Lottningen – tredje kvarten

Undre halvan. Tredje kvarten av Australian Open-lottningen. Den kommer här.

Djokovic kvart. Han smet ju in på en semiseedning i sista stund när Alcaraz kastade in handduken.

Vi ska väl inte stå och titta där på elefanten som står i rummet. Mycket av lottningen handlade om var Kyrgios skulle hamna. Eftersom han kunde hamna nära vilken bra spelare som helst. Nu blev utfallet att han inte hamnade jättenära någon av de absolut bästa, men att han som synes hamnade på Djokovic kvart och det är så klart viktigt. Även om det förstås kanske är mindre viktigt för just Djokovic. För vissa andra högt seedade motståndare hade det varit direkt förödande.

För Djokovic, där får man väl börja fundera lite ändå över om han kan förlora. Vem kan slå honom? Det känns inför den här turneringen verkligen inte som att någon är nära honom. Jag sitter i detta nu och ser honom mjuka upp inför en träningsmatch mot just Kyrgios som ska spelas på centercourten i Melbourne. Matchen sålde slut på någon timme eller vad det var. Men det jag skulle komma till. Det finns liksom inget som talar emot Djokovic. Han simulerade skada mot Medvedev förra veckan. För att inte tappa ansiktet i och med att Medvedev hånade honom för det så var han tvungen att också hoppa över en match tidigare i veckan där han tydligt meddelade att det var samma skada. Som ett barn som försöker luras, och sen ska försöka säga att det äääääär verkligen sant. Rätt kul egentligen. Djokovic fokuserar ju mycket på att hitta meningen med livet, att bli ett med naturen, allt sånt där trams. Men tänk hur ofta det är just de där människorna som är som mest vilsna. Jag tror Djokovic är rätt vilsen innerst inne.

Men, nu kan vi väl prata lite tennis.

Carballes Baena, enkelt. Han har faktiskt blivit bättre på hardcourt, Carballes Baena. Förut var det lite Volandrisyndromet på honom att det knappt ens var någon idé att spela på hardcourt men så är det inte längre. Men mot Djokovic, kan nog bli lite svårt.

Dellien kommer inte vinna matchen mot kvalaren. Han är troligen sämst i startfältet. Kvalarna kanske har blivit inplacerade vid det här laget. Ni får studera det själva. Jag tycker den här grafiken var så bra så jag kör klart lottningen med den.

Dimitrov som värst i tredje. Nog inget som oroar Djokovic det heller riktigt.

Carreno Busta eller De Minaur i åttondelen, det kunde vara mycket värre. Så fram till kvarten skulle jag säga att Djokovic lottningen är riktigt bra, men frågan är också hur stor roll det egentligen spelar. Det finns inte många i fältet som kan slå honom och att han fick en av de få på sin kvart, hans lottning blir ändå lite dålig trots att den fram till kvarten är jätteenkel.

Det som kanske är lite positivt för Djokovic är att Kyrgios inte fått någon räkmacka till kvarten. Han är den mest kapabla och om man frågar mig också bästa spelaren på kvarten men ni vet, det finns liksom ingen stabilitet och här finns det spelare han kan förlora mot.

Safiullin och Gasquet kan han knappast förlora mot men Rune som åttondelsseedad motståndare, det är ju tufft så klart även om man måste vara lite tveksam till Runes nivå här i början av säsongen. Den matchen vill man ju se ändå eller vad säger ni?

Rublev-Thiem, första omgångens bästa match va? Jag skulle nog säga det även om Nadal-Draper också lockar men den här är bättre. Thiem börjar hitta sitt spel. Jag tror han har något på gång. Han är definitivt inte chanslös där. Den ser vi framemot. Inte mycket annat att hurra över på den delen av lottningen utan klarar sig Rublev bara där går han till åttondelen.

Kan bli en spännande kvart det här. Behöver inte nödvändigtvis bli det. Det kan faktiskt också bli en ganska lugn promenad framåt för Djokovic om det vill sig illa.