Inför första speldagen

Söndagen innan Australian Open drar igång är alltid en lite deppig dag tycker jag. Det är nästan ett halvår sen det spelades Grand Slam-tennis senast. Man minns hur fantastiskt kul det här. Men man kan ändå inte riktigt tagga till. För Australian Open börjar ju inte idag. Det börjar imorgon och även om man hinner få med ett gäng timmars spel om man inte råkar försova sig. Det är ju liksom inte tidigt på morgonen man vill titta på tennis och att den tar slut till lunch. Det är skräptider det här. Det går inte att vrida det till något annat hur gärna man än vill. Visserligen kan man ju vända på det också. Bor man på fel sida av världen är det här det normala. Här i Europa är vi ändå bortskämda med att ha nästan hela säsongen på bra tider.

Hur lägger vi upp detta på bloggen då?

Det känns väl rätt givet med ett tvåinläggsupplägg skulle jag säga. För sett till skrivandet, då är tiderna faktiskt bra. Det blir införinlägg på eftermiddag/kväll någonting inför kommande speldag och eftersnack på förmiddagarna, antingen under eller efter sista matchen. Så det kommer bli bra, men man ser det ju framför sig. Tänk om man hade fått snurra tidsschemat 12 timmar och att de första matcherna startat klockan 13 idag. Man hade ju inte varit otaggad så att säga.

Jag tänker också att vi kör ett lite nytt upplägg. Vi skiter i de här bilderna med alla matcher och att det bara blir korta kommentarer kring varje match i början för att det är så många. Vi utgår från spelschemat istället och plockar ut de matcher som jag ser som huvudmatcher under speldagen.

05:00 Rod Laver Arena – Nadal-Draper 1,34-3,25 Bethard

En av första omgångens två bästa matcher kommer direkt. Eller ja, nästan direkt. Det spelas ju matcher tidigare under natten också. Men det här är den första riktigt stora matchen. När oddsen kom ut stod Nadal i över 1,50. Nu har han dykt ordentligt i odds och det enda som hänt är väl att han ännu en gång påtalat att han inte tänker sluta spela tennis, och så har han klagat på bollarna också, att de är för lätta och flyger för fort. Det luktar för övrigt en riktigt snabb upplaga av Australian Open det här. Underlaget är oftast detsamma, ganska snabbt. Det är oftast varmt och bollarna flyger därmed snabbt genom luften. Och den här gången ska bollarna också vara extra snabba i sig. Luktar mardröm lång väg för Nadals del detta.

Klarar han Draper då?

Jag tycker de inledande oddsen var klart mer rimliga än dessa. Draper kanske inte visat den där riktiga praktformen i början av säsongen men han är väl någonstans runt 30 i världen. Och även om Nadal mest mött toppspelare i alla sina förluster på slutet, hur dålig måste en spelare vara då för att han ska vinna? Räcker det med Draper?

Sen kan man väl se Drapers spelstil som både ett plus och ett minus för Nadal. Han spelar snabbt och tempot kan bli utanför det Nadal trivs med. Samtidigt är Draper rätt osäker och för Nadal i nuvarande skick snarare det kanske inte om motståndaren slår bort sig en del.

Superintressant match i alla fall. Vi vill så klart se hur Nadal ser ut.

11:00 Rod Laver Arena – Medvedev-Giron 1,04-10,50 Bethard

Jag tar med den här bara för att det är den nattmatch som kommer sändas och som flest kommer ha chansen att se. Giron är ingen vidare bra spelare men han har åtminstone verktygen som krävs för att kunna stå och spela med Medvedev. Samtidigt, Medvedev har en mycket bättre serve och är mycket bättre på allt annat också. Väldigt tuff utgångspunkt för Giron. Som för övrigt har väldigt korta ben. Medvedev har mycket längre ben. Men det kanske inte har så mycket med någonting överhuvudtaget att göra.

09:00 Margaret Court Arena – Tsitsipas-Halys 1,14-5,75 Bethard

Margaret Court Arena är den näst största arenan på Melbourne Park. Och där är det den här som är kvällmatch så vi kan räkna med att många kommer se den här matchen också.

Vissa minns säkert Halys från Stockholm Open i höstas där han krossade Mikael Ymer men gick in i väggen och förlorade. Den här säsongen började han med att vinna första rundan i Adelaide och sen spela två tiebreakset mot Djokovic.

Han ser inte mycket ut för världen. Halys. Han ser snarare absolut ingenting ut för världen. Men han är en spelare som var långt fram tidigt. Sen hade han några riktigt usla år innan han det senaste året etablerat sig på atp-touren och nu är han faktiskt till och med nära topp-50. Jag tycker nog inte han är så bra, men under hans downperiod har jag undrat varför han inte varit bättre. För nej, han ser inte mycket ut för världen kanske, men han har samtidigt inte många hål i sitt spel.

Hans nyckel är serven. Han är en som där spelare som ibland nästan är en servekanon, men ibland ser det också ut som att han bara lägger över serven. Ni som minns Janowicz minns också att han kanske var det främsta exemplet någonsin på en sådan spelare. Under korta perioder var hans serve komplett obrytbar. Under långa perioder var den som en ärtbössa. Inte unikt det där dock. De allra flesta spelare har en väldigt stabil serve som är i princip lika bra hela tiden men det finns också spelare som kommer i eller ur form i serven. Ibland träffar de den bra, ibland inte bra. Det unika med Janowicz var väl att han ofta var rätt bra i spelet när han inte servade bra. När han servade bra, då var han rätt medelmåttig i spelet.

Hur som helst, Halys. Lite stökigt för Tsitsipas ändå om Halys servar bra. För ni vet det där jag alltid säger. Tsitsipas är en grym poängsamlare och han får nästan alltid ihop det. Han gör precis det som krävs för att vinna matcher. Här möter han en spelare som han är lite bättre än servemässigt, lite bättre i spelet, men det är liksom inte på helt olika nivåer. Sen är Tsitsipas grymt stabil, det är det som gör att han får med sig alla matcher tillsammans med hans mentala styrka. Men Halys har definitivt det som behövs för att i alla fall kunna busa lite med Tsitsipas.

03:00 Bana 8 – Mikael Ymer-Nishioka 2,00-1,83 Bethard

Förståeligt att den här landar på en sidobana men faktiskt också en av de mindre sidobanorna. Inte Ymer emot tror jag. Nishioka är lite mer lynnig av sig och skulle kunna bli seg av den begränsade inramningen. Ymer är väl mer van vid att det inte är klang och jubel kring hans matcher riktigt så det spelar ingen roll för honom.

Ni som hängt med mig sen lottningen vet redan att jag tror det blir torsk för Ymer här men ni ser ju på oddsen. Det är mycket tajt.

Nishioka rankad runt 30, Ymer rankad runt 70. Sen skulle jag definitivt säga att Nishioka kanske är lite sämre än sin ranking. Ymer är lite bättre än sin ranking. Men det landar ändå i att det skiljer 20 platser någonting mellan dem. Båda är också rena hardcourtspelare, så inget som skiljer där heller. Båda två kommer också in som ganska formstarka till den här matchen.

Så det blir ett plus för Nishioka på att han är bättre men också på den förväntade matchbilden.

Ymer har definitivt den bättre serven av dem, men jag tror inte han kommer klara att utnyttja att Nishiokas serve är så extremt svag, och Ymer har inte serven för att få någon större utdelning på den. Så det faktum att Ymer har bättre serve, det blir nästan betydelselöst.

Kvar blir då när bollen är i spel och där finns det egentligen bara ett plus för Ymer men det är också ett stort plus. Nishioka må vara en av tennisens snabbaste spelare, men han är inte alls outhållig. Han kan bli trött av tre set, ibland två set, ibland ett set. Han är generellt sett inte särskilt bra tränad. Ymer, han blir inte trött. Det är det som talar för Ymer här. Lyckas han bara få matchen jämn. Då talar det mer och mer för honom ju längre tiden går.

Men i övrigt är det Nishioka. Ymer har ingen offensiv att tala om och kan man inte pressa Nishioka, då är han en av de tuffaste spelarna att möta. Han kan hålla trycket bra. Han kan avgöra. Och han kan hålla säkerheten bättre än de flesta. I det bollande jag ser framför mig finns det egentligen bara två alternativ. Antingen blir Ymer pressad och missar eller så blir han stressad och missar när han försöker gå på bollen.

Vad behöver då Ymer göra?

Jag tror han måste hitta balansen mellan att våga trycka till när han får lägen, bakom sin serve men framför allt att han vågar trycka till direkt på Nishiokas serve. Man sällan bättre lägen mot Nishioka än just i returerna, i synnerhet på andraserven som är direkt värdelös. I övrigt måste han bara hålla igång bollen. låta tiden gå, och hoppas att han kan stå upp mot Nishioka länge nog för att Nishioka ska bli trött eller okoncentrerad.

Ovanligt intressant match på det taktiska planet skulle jag säga så ni som orkar vara uppe den här tiden, håll koll på det där och se hur det blir.