Inför tisdagens spel

Vi gör som igår tycker jag. Vi håller oss till de matcher som jag tycker sticker ut. Hela spelprogrammet hittar ni förstås på Australian Opens hemsida eller för den delen. Vill ni kolla in alla dagens matcher, gå till oddsen här på Bethard så har ni dem samlade i ett bekvämt format.

05:00 Rod Laver Arena – Berrettini-Murray 1,26-3,85 Bethard

Jag skulle säga den enda godbiten på centercourten imorgon. Djokovic spelar nattmatchen också men han möter Carballes Baena och det är förstås ingen riktig match. Så det är den här matchen man vill se på centercourten, varken mer eller mindre.

3-1 Berrettini i inbördes möten. Murray har en vinst, i Peking 2019. Sen tre relativt behagliga segrar för Berrettini de två senaste åren. Två av matcherna på gräs till och med. Eller ja, till och med. Berrettini är väl en minst lika tydlig grässpecialist som Murray nu för tiden.

Berrettini mycket bättre än Murray, det är en första utgångspunkt här. Sen tycker jag väl också kanske att Berrettini är en rätt bökig spelartyp för Murray, i eller fall nu för tiden. Eller särskilt nu för tiden, kanske jag ska säga. För att Murray ska slå någon numera är det nästan ett komplett krav att motståndaren ska vara lite slarvig och slå bort sig. Det är inte Berrettini, så Murray får inte något vidare grepp när bollen är i spel här. Och sen givetvis, Berrettinis serve är svår för Murray att jobba sig runt.

Det enda som möjligen talar för skräll här är väl att Berrettini fortfarande saknar matchträning och knappast är uppe på sin högsta nivå. Men nja, det räcker nog inte.

01:00 Jhn Cain Arena – Rublev-Thiem 1,28-3,60 Bethard

Fan! Vem gör så här. Det här är en given kvällsmatch på en av de största banorna. Men så lägger man den som första match på den tredje största banan. Komplett hål i huvudet. Eller vad säger ni, tror ni publiken hellre vill se Zverev-Varillas? Eller Ruud-Machac? Någonstans måste man väl respektera seedningen så jag förstår att det är tufft att kasta ner Ruud på en så liten bana som man kanske egentligen skulle vilja men oavsett allt. Det här är den första omgångens mest intressanta match. Då ska man inte kunna göra en sån här miss. Helt otroligt.

För den här hade man ju velat se. Thiem känns tydligt på gång. Det är nu snart ett år sen han kom tillbaka så konstigt vore väl annars. Det tar tid att komma tillbaka ibland men att det tar mer än ett år från det att man drar igång, det är ändå lite unikt. Även om det finns förklaringar när det gäller Thiem. Jag har skrivit det några gånger nu men just i en sådan här situation, när man ska komma tillbaka från skada, får man sota för att det är så många procent träning och så få procent råtalang som Thiem har. Då blir det svårare.

Nu ska man också säga att Thiem absolut inte är tillbaka. Han var en av världens fem bästa spelare innan skadan. Nu är han precis tillbaka på topp-100. Men man har börjat se att han kan spela igen, och någonstans en bra bit innanför topp-50 är han i alla fall spelstyrkemässigt. Men därifrån till att slå en topp-10-spelare som Rublev, som ni ser på oddsen. Det är ändå långt kvar. Men man är så klart nyfiken. Man vet aldrig. Det vore kul om Thiem snart kunde hitta på något.

4-2 Rublev i inbördes möten. Fyra raka sedan 2019. Ingen kul motståndare för Thiem det här och det är inte direkt svårt att förstå det. Särskilt på ett snabbt underlag blir det lätt tempotorsk för Thiem det här. Rublev står långt in i banan, tar bort tid från Thiem, och Thiem får egentligen välja mellan att fladdra för långt tillbaka i banan eller att få så dåligt med tid på sig att han missar.

Så egentligen, jag tror inte ett dugg på skräll, men det är ändå en match jag så gärna hade velat se det här.

03:00 Kia Arena – Rune-Krajinovic 1,16-5,25 Bethard

Fjärde största banan är det här. Det är klart att man ska få in damerna också men just den här speldagens schema, jag tycker ju att man misslyckats lite grann.

Kyrgios uttalade sig positivt om Rune häromdagen. Jag kunde inte vara mindre förvånad. Det är lustigt hur knallhattarna har en sån lustig tendens att hamna i samma ringhörna.

Vad står han då, Rune?

Jag är inte alls säker på att han står särskilt bra till. Inte olikt Felix som också hade en bra höst. Jag tycker att man i alla fall måste ha det som en möjlighet att det var formtoppar, inte att de genast är etablerade på den nivå de då höll. Ni minns att jag hade svårt att riktigt förstå mig på hur Rune kunde vara så bra i höstas. Samma sak där. Man måste nog hålla en liten öppning för att anledningen till det kanske var att han inte var fullt så bra, utan att det var en osannolik form.

Krajinovic är ganska långt ifrån den nivå han en gång höll. Då var han topp-50 med marginal. Nu är han nog inte topp-50. Så det är en lite mittemellanmotståndare för Rune det här i en första omgång av en slam. Ganska mitt i fältet, Krajinovic.

Men kan det räcka för att hota Rune?

Jag tror faktiskt det. För innan Runes stora genombrott i slutet av förra året, då var spelare på den här nivån tuffa för honom, i synnerhet på hardcourt.

Rune har lite bättre serve. Spelar han som bäst är han också överlägsen i spelet. Men är han som Nishioka, som jag tror han kan vara igen, då är Krajinovic helt klart bökig för honom när bollen är i spel och då kan det också bli bökigt rent allmänt för Rune. För visst har han en bra serve att luta sig emot, men det är samtidigt inte ett slag som helt blåser bort motståndaren.

Jag är nyfiken på den här. Jag tror inte alls att Krajinovic är borta.

06:00 Kia Arena – Fognini-Kokkinakis 4,60-1,20 Bethard

Den här banan skulle man ha suttit på ju. Eller ja, troligen alldeles för varmt i och för sig. Den här banan vill man ju sitta framför teven och följa. Blir nog väldans bra morgontid på den här matchen också om inte Rune avverkar Krajinovic alldeles för fort.

2-0 i inbördes för Kokkinakis som vann redan 2015. Var han född då? Var fan faktiskt. Han är rätt torr bakom öronen nu för tiden, Kokkinakis. 26 år har han hunnit bli vid det här laget.

Fognini nu utanför topp-50 och jag vet inte. Är det så mycket att hurra över nu för tiden? Det känns som att han kanske kommer göra enstaka bra turneringar framöver, små grusturneringar tänker jag, men han kommer liksom aldrig komma tillbaka till den där riktigt höga nivån igen.

Inget bra för Fognini spelstilsmässigt heller det här. Kokkinakis har inga problem alls med att stå och bolla med honom och så har vi Kokkinakis serve som är komplett överlägsen.

Man hoppas ju, men helt ärligt tror jag att Fognini kommer så storstryk här.

Vi stannar där. Mycket nöje, mina vänner.