Australian Open – tisdag

Ingen regel som inte har ett undantag. Idag får vi raska av både eftersnack och försnack i samma inlägg. För idag blev det lite stökigt i Melbourne.

37 grader är det väl, som gränsen går vid? Någonstans där. Är det varmare än så, då stoppar man spelet och sätter inte igång det igen förrän förutsättningarna är mer drägliga. Jag kan tycka att det är bra. Det säger väl sig självt egentligen. Visst har vi tyckt att det varit obehagligt varmt här i Sverige någon gång? Kanske inte varje sommar, men flera gånger senaste åren har det hänt att det blivit sådär, att det känns som att det kanske inte är så bra att vara ute alldeles för länge. Värmerekordet i Sverige sattes 1947 då det var 37,2 grader i Målilla. Med andra ord, så varmt som det var i Melbourne idag. Det sätter det hela i något slags perspektiv. Det är lätt att tänka att ja, det är varmt på sommaren i de där länderna, så varför kör de inte bara på? Ja, så kan man tänka. Men när man säger att det är så varmt att det aldrig varit varmare här i Sverige, då kanske man tänker lite annorlunda kring det.

Man är ju inte rädd för att spela sent i Australian Open och därför fick man ändå igenom många av matcherna idag, men det blev så klart lite senare matcher även på sidobanorna. Därav att det här inlägget också är lite sent. Några matcher ska spelas klart imorgon också, om vädret tillåter men av helt andra orsaker, mer om det längre ner i inlägget.

Hände det något då?

Det var väl tidigt på dagen det hände egentligen. Såg ni Berrettinis matchboll? Efter, vad kan det ha varit, drygt fyra timmars spel i alla fall, slog Murray en smått uppgiven, helt oduglig stoppboll. Berrettini hann upp den med gott om tid. Och drog den…någonstans mitt i nätet. Han var fem meter från nätet och drog den alltså mitt i nätet. Vad är det ni brukar säga, choke? Det där, det var en choke kan jag säga. Jösses. Jag skulle säga att hans vinstchans i just den sekund han kom fram till stoppbollen måste varit en bra bit över 99%. Det var ett slag som nästan inte gick att missa, och han hade åtminstone halva banan att slå den på. Men missa gjorde han, Murray lyckades slingra sig, och vann sen supertiebreaket. Och tur var väl det. För oj så gärna han ville vinna den här matchen, Murray. Det var direkt obehagligt så mycket han ville vinna. Jag skulle sträcka mig hela vägen till att jag tror att den här matchen var lite avgörande för fortsättningen av hans karriär. För det var som att allt klaffade för honom idag. Han spelade med sina mått riktigt bra. Han orkade också spela det spel han vill genom hela matchen. Han fick Berrettini dit han ville taktiskt. Om han inte hade lyckats slå en spelare på Berrettinis nivå idag, när precis allt klaffade för honom. Hur skulle han då kunna tro på det inför framtiden liksom? Var det rättvist? Njaaaeeemjaeeeeeee, nja. Det var väl inte orättvist. Men ser man till helheten tycker jag nog att Berrettini ändå borde vunnit. Men han är en besvikelse just nu, Berrettini. Han är inte skadad, han är inte matchotränad. Han har bara väldigt svårt att komma upp på den nivå där jag tycker han ska vara.

Innan man vaknade så krossade Rublev Thiem. Det var väl lika bra att man inte såg det kanske.

När det gäller de stora spelarna kan det noteras att Djokovic vann hur enkelt som helst mot Carballes Baena och han såg bra ut även om man inte ska läsa ut så mycket när man har obefintligt motstånd. Ruud slog Machac enkelt, inget att säga om. Fritz förlorade ett set och var lite hotad i övrigt också mot Basilashvili. Man vet aldrig med Basilashvili. Han är som en vandrande tombola gällande hans nivå. Rune hade inga problem alls med Krajinovic. Tji fick jag.

Men så hade en toppspelare problem också. Zverev, höll på att förlora mot Varillas. Jag skulle tro att 90% av er inte vet vem Varillas är. Han är en challengergubbe som bara kan spela på grus. Och han är inte jättebra. Han har tappat mycket under uppehållet, Zverev. Han ser helt otroligt osnabb ut. Han servar inte jättebra. Det är som att han är en krympt och förstörd variant av sig själv. Jag har sagt förut att det kommer ta tid för honom att komma tillbaka om han ska komma tillbaka men man måste ändå notera att just nu är det verkligen väldigt dåligt.

I övrigt kan vi väl låta bli att rabbla resultat. Två saker till bara. Chardy vann en match i sin comeback. Svagt motstånd i form av Galan men ändå. Han har varit borta extremt länge så lite anmärkningsvärt. Och så åkte Kecmanovic som var seedad ut. Jarry, ni vet han som var dopad för några år sen, dopad på riktigt så att säga, var det som slog ut honom.

Det om gårdagen. Nu inför morgondagen som blir en speciell dag. Temperaturen ska sjunka 15 grader i Melbourne och det ska heldagsregna. Det ska enligt prognosen inte regna jättemycket men det ska regna lite varje timme så stort frågetecken runt hur det kommer gå på banorna som inte har tak skulle jag säga. Så det man kan räkna med är spel på de tre banor som har tak. Resten, sjukt oklart skulle jag säga.

05:00 Rod Laver Arena – Nadal-McDonald 1,09-7,50 Bethard

Man kan liksom inte låta bli att nämna Nadal ändå. Man är ju intresserad av honom, de allra flesta är det.

McDonald halvskrällde i första omgången där han till slut slog Nakashima efter massor av om och men. Kanske lite skönt för Nadal det. Nakashima är lite mer kapabel. Ren kontringsspelare, McDonald. Kanske att det ibland kommer bli lite högre tempo än vad Nadal trivs med men det är svårt att gå runt att McDonald är lite för dålig för att slå Nadal, även i det skick Nadal befinner sig nu. Behöver inte nödvändigtvis vara en utskåpning, men Nadal vinner.

Mja, ni kanske får hjälpa mig här.

Tsitsipas-Hijakata? Visst, hemmaspelare och sådär. Men det skiljer liksom inte lite. Helt ospånnande.

Felix-Molcan? Ja. Nej. Den är ju inte så man smäller på alarmet en halvtimme innan för att kunna ladda riktigt.

Medvedev-Millman? Millman? Snälla nån. Han är inte bra längre. Det skulle kunna bli riktigt otrevligt detta som Medvedev spelade i första omgången.

Sinner-Etcheverry? Etcheverry, det är inte challengertouren det här och det är inte heller grus. Tränas av den gamle grusbjörnen Berlocq, Etcheverry. Säger väl egentligen allt. Har man någon form av kontakt med Berlocq, då gillar man både tandvärk och blodpudding bättre än hardcourt.

Khachanov-Kubler? Nu ska jag inte vara sån. Men om det är en kvällsmatch på en av de största banorna, då är utbudet begränsat.

Det där var matcherna på de tre största banorna det och som sagt, frågetecken kring hur mycket spel det blir på sidobanorna. Jag ska inte lura någon. Den här speldagen kommer inte vara den bästa under Australian Open. Troligen snarare den sämsta.