Nadal ute med mera

De spelar fortfarande på ett par banor. Det är matcherna från igår som spökat lite grann, plus då en del avbrott på ytterbanorna under dagen. Därför håller de sista matcherna på att ta slut. Eller ja, sanning med modifikation. Norrie, min outsider inför turneringen, är superilla ute mot Lestienne som precis håller på att serva hem tredje set. Norrie i underläge 1-2 i set om bara en liten stund. Jag tror ju han klarar det men mycket överraskande att han är så illa ute mot en sån motståndare. Hurkacz och Sonego på väg in i ett skilje också. Mindre överraskande kanske. Sonego en av de bättre oseedade spelarna och Hurkacz inte jättestabil tidigt i turneringarna.

Med det sagt. Det går ju inte att börja denna sammanfattning någon annanstans än att Nadal är utslagen. Utslagen och krossad av McDonald men som alltid, ni vet, när Nadal förlorar, då är han ju alltid skadad. En gång i tiden var det relevant. Han förlorade inte ofta när han inte var skadad men numera handlar det väl mer om att han alltid är skadad. Osannolikt att man förlorar utan att vara skadad om man alltid är skadad.

Höften är det den här gången. Han kunde varken springa eller spela backhand. Ingen ny skada. Eller ja, det är det väl, men han har haft problem med höften förut och visst känns det som lite av en gubbskada. Inget som bara händer liksom utan snarare att kroppen är tillräckligt slut rent allmänt. Om flera olika kroppsdelar är lite dåliga, då känns det väl som att man lätt får följdskador, typ höften.

Nadal hade inget med utgången av den här turneringen att göra. Inte inför turneringen, inte inför idag. Så egentligen spelar det ingen större roll men det är klart att det ändå är en grej. Och jag tror det är första gången jag säger det här, men jag tycker verkligen han borde sluta nu. Han borde ge upp. För jag tycker verkligen inte det verkar finnas en enda sak som talar för att hans kropp ska hålla igen. Jag minns hur man började prata om att hans knän skulle ta slut snart när han var 25 år gammal eller nåt sånt. Så blev det inte, de är dåliga, men inte det som är sämst numera. Däremot, medan Federer la av beroende på en specifik skada. Medan Djokovic visserligen eventuellt har någon form av problem med en muskel just nu, men i övrigt inte är sliten överhuvudtaget. Nadal är utsliten. Det är inte att han har otur och åker på skador. Kroppen är slut. Han har haft en mindre skonsam spelstil än alla andra och kanske att man då får nöja sig med att man inte kan spela tills man fyller 40 då. Man kanske måste kliva av lite tidigare. Jag tror i alla fall det är så. Nadal kommer förr eller senare behöva acceptera att han inte haft en så mjuk spelstil som Federer. Att han inte spelar lika mjukt eller är lika besatt av sin kropp som Djokovic. Han får betala lite för att han alltid spelat som han gjort, kanske framför allt tidigt under karriären och priset blir att han faller ifrån lite tidigare.

Jag tror inte han kommer sluta i närtid. Han har betonat det väldigt kraftigt just senaste veckorna. Men för första gången, som sagt, jag tycker han borde ge sig. För av allt att döma kommer han inte få till det.

Sen finns det väl ett tillägg. Jag minns hur vi för ett antal år sen pratade om att han kanske skulle hålla sig till grus och vila resten av året. Grus är lite mer skonsamt. Att spela några månader av året kanske skulle funka. Och framför allt, på grus är han fortfarande lite mer att räkna med. Han skulle ju kunna titta på det alternativet, att bara spela på grus. Han kan börja i mars någonting i Sydamerika och så avslutar han med Franska öppna. Möjligen en lagom säsong för gubben.

I övrigt inte en enda betydande skräll idag. Felix, som börjat turneringen uselt, var under 0-2 i set mot Molcan men vände enkelt. I övrigt var toppspelarna inte ens hotade idag.

Norrie lyckades klämma in tredje set i ett tiebreak förresten så det ska väl lösa sig kanske. Skilje mellan Hurkacz och Sonego pågår.

Vi nöjer oss där. Hörs om en stund inför nästa speldag.