Australian Open – torsdag

Det har varit ett lite konstigt Australian Open hittills ändå. Lite grann tycker jag det låg på lut. På vissa sätt. Det var en konstig seedning. Det fanns högt seedade spelare som skulle kunna förlora tidigt. Och redan inför turneringen såg väderprognosen stökig ut med helt otroliga svängningar.

Men att vi skulle få det här, det kunde väl ingen föreställa sig.

Klockan är halv fem på morgonen i Melbourne. Det är säkert bara någon timme kvar innan de första spelarna som ska spela imorgon börjar vakna. Dagens sista match tog precis slut. Och innan vi kommer till den matchen lite längre ner ska jag nämna en sak om just detta. Jag tycker egentligen ingenting spelar någon roll. Det är alltid bättre att slutföra dagens matcher om man kan. Jag skulle säga till nästan varje pris. I vissa andra turneringar hade den sista matchen idag avbrutits av att klockan blivit för mycket. På vissa ställen hade matchen inte ens startat. Jag tycker det här är så otroligt mycket bättre. Det är sånt här som ger minnen, och det är det idrott handlar om. Saker som är bra nog för att man ska komma ihåg den. Sen finns det så klart fler aspekter. Som att turneringen blir mindre stökig och lättare att överblicka av att man inte låter matcher spelas över två dagar om det inte är absolut nödvändigt.

Men vi börjar inte vid den matchen. Vi börjar med att notera att i stort sett alla bra spelare på den fjärde kvarten är utslagna. På den fjärde kvarten har alla som är kvar utom en sitt livs chans att uträtta något som de kanske aldrig igen kommer göra.

Ruud är utslagen. Ingen stoppar några pressar över det. Han var utsatt i varje match han skulle spela i den här turneringen. Som jag skrev, det var väl igår. Det kan nästan inte ha spelats en Grand Slam-turnering där de två toppseedade spelarna var så chanslösa tidigare. Det Ruud kanske ska vara lite irriterad över är att om han hade prickat formen till den här turneringen, då hade han som det utvecklat sig i princip kunna få en semifinal gratis. Men nu var han inte som när han varit som bäst. Sen om det här är mer av hans normala nivå, det kan väl diskuteras men ja, säg såhär, presterar han samma resultat på hardcourt den här säsongen som han gjorde förra säsongen. Då kommer jag äta upp min hatt under decemberuppehållet. Brooksby var det som slog honom och det helt rättvist. Borde blivit tre set men Brooksby blev nervös och det blev därför fyra. Men helt odiskutabelt. Ruud hade jätteproblem mede att bollen kom i olika fart hela tiden och även om Brooksby är extrem på just det där. Jag skulle säga att det där är något lite outforskat gällande Ruud. Att det är märkligt få motståndare som testat honom med maximal variation i tempo.

Zverev är ute efter en fullständigt urusel insats mot Mmoh. Urusel för att vara Zverev men kanske egentligen inte urusel sett till den nivå Zverev just nu håller. Det finns inget i hans spel som hotar just nu. Han servar löst, han står för långt bak, han är klumpig, han har inget tryck i slagen. Det finns liksom ingenting. Inte just nu. Jag kan ju inte säga att jag trodde att han skulle förlora mot Mmoh men jag såg definitivt möjligheten till att det skulle kunna bli något sånt här. Kvalförlorare som nu är i tredje rundan, Mmoh.

Fritz är också ute vilket egentligen är den största skrällen men på ett sätt ändå inte, för han mötte i alla fall en spelare som är väldigt kapabel. Inte helt fräsch fysiskt kanske, Fritz. Ingen jättebra dag spelmässigt. Men det måste sägas. Popyrin borde egentligen åtminstone vara närmare att vara såhär bra än den nivå han håller i vanliga fall. Han har så otroligt mycket i sig och att han ännu inte fått ut mer av sin karriär, direkt obegripligt skulle jag säga. Men nu, för andra gången, gör han sitt livs turnering i just Australian Open. Det var väl åttondelen han var framme i för några år sen vill jag minnas. Precis som Ruud mot Fritz vara missnöjd över förlusten så klart men också för att det verkligen fanns en promenadstig fram till semifinal som kvarten utvecklat sig.

  • Popyrin
  • Shelton
  • Wolf
  • Mmoh
  • Murray
  • Bautista
  • Paul
  • Brooksby

Och då måste vi ju ta det nu, eftersom Murray är på den kvarten. Det var han och Kokkinakis som spelade den där matchen som tog slut runt klockan fyra lokal tid. Fem set, en bit över fem timmar, tredje set pågick nästan en och en halv timme. De såg inte fräscha ut på slutet. Märkligt dock. Murray var den som såg överlägset mest sliten ut, men det var ändå han som dominerade det femte setet och det var egentligen Kokkinakis som gjorde misstagen som kan kopplas till trötthet. Kokkinakis hade 2-0 i set. Murray hämtade upp, och avgjorde, 7-5 i skilje. Det som ska sägas är att jag tror Kokkinakis hade haft en väldigt bra chans att vinna ett eventuellt avslutande supertiebreak. Murray hade många chanser att avgöra tidigare under skiljesetet och lite grann började han drabbas av vinstfobi. Kokkinakis servar väldigt bra i skilje och i ett supertiebreak tror jag att Kokkinakis hade vågat mer och kanske vunnit på det, trots att Murray alltså dominerade skiljesetet. Spelmässigt vet jag väl inte om det var sådär absolut toppklass. Ingen av de här spelarna tillhör världstoppen. Men underhållningsmässigt, känslomässigt, allt sånt, var det en helt fantastisk kamp. Som jag personligen definitivt tycker det var kul att Murray fick vinna. Det är rätt svårt att inte tycka om hans vilja att vinna. Sen slår det över i att han vill för mycket mest hela tiden, men han klarar ändå hela tiden av att kyla ner sig till nästa poäng. Riktigt imponerande. Som ni ser däruppe. Jag tror ju inte han kommer klara det men det är nog inte många av de där motståndarna han är rädd för i alla fall.

På det tredje kvarten av lottningen tappade Djokovic ett set idag och efter matchen mot Couacaud sa han att benet inte alls känns bra. Jag kommer säga det igen. Jag tror att han överdriver något alldeles jävligt. Man kan väl bara ta det som ett exempel att han vann 6-2 6-0 i de två sista seten efter att ha tagit in medicinmannen och medan hans ben alltså inte ska ha känts bra alls. Må vara att Couacaud är en rätt medelmåttig challengerspelare men att släppa två gem till honom om man är enbent, så dålig är han inte riktigt. Det är inte någon annan i startfältet heller för den delen. Djokovic överdriver. Jag tror inte det där kommer vara några problem för honom längre fram i turneringen.

De Minaur, Rublev, Rune, Dimitrov, ni hör, det är en helt annan nivå på den tredje kvarten. Den enda lite bättre spelaren som förlorade där idag var Carreno Busta som föll mot Bonzi. En skräll, men ingen superskräll. Bonzi är en bra spelare.

Där stannar vi om dagens spel. Nu tar vi godbitarna inför morgondagen.

11:00 Rod Laver Arena – Medvedev-Korda 1,21-4,50 Bethard

Både Djokovic och Medvedev, de som ska göra upp om den här titeln, har sett riktigt bra ut hittills men jag undrar om inte Medvedev är den som sett allra bäst ut hittills. Nu får han ett test. Ett tufft test. Korda är seedad som en av de sista spelarna i den här turneringen men han är klart farligare än så. Han skulle också kunna vara lite farlig för Medvedev med sitt kontrande och skapliga servande. Samtidigt så ska Medvedev både få mer på sin serve och vara bättre när bollen är i spel men det är liksom inte överlägset i någon kategori. Medvedev har inte råd att ha någon jättedålig dag här. Han måste ha en åtminstone halvhyfsad dag.

09:00 Margaret Court Arena – Hurkacz-Shapovalov 1,90-1,95 Bethard

Den här är ju inte dum alls. Man kan ju tänka sig att de här två kanske tycker att livet känns lite orättvist när de ser hur det ser ut på den fjärde kvarten där de hade kunnat spatsera fram till semifinal. Här kommer en av dem ryka redan i tredje rundan.

Och jag tror det blir Shapovalov. Fint odds på Hurkacz här tycker jag.

3-1 i inbördes möten för Hurkacz och det är ganska enkelt att förstå. Han har serven för att kunna dra nytta av Shapovalovs svaghet, returerna. Eller ja, en av Shapovalovs svagheter. När bollen är i spel så är Hurkacz bra på att placera sina bollar där motståndaren inte vill ha dem. Han komemr hålla Shapovalov mot backhand och han kommer göra det med ett sånt tryck att Shapovalov inte kan gå runt och spela forehand.

Jättefin match men jag tror Hurkacz vinner ganska enkelt faktiskt.

Flera halvfina matcher i övrigt också men det där var de jag kände att jag hade att säga något extra om.