Medvedev ute? Med mera

Nu börjar det bli kul på riktigt. Jag vet inte om det är åldern. Men jag minns hur har för ett antal år sen alltid tyckte att starten av Grand Slam-turneringarna var höjdpunkten. Kanske fanns det mer tid men mest av allt, kanske fanns det något slags bättre fokus på att bolla många matcher i luften samtidigt. Nu skulle jag säga att det är från tredje omgången som jag tycker det är riktigt kul. Det är då man verkligen kan ha ett visst fokus på varje match. Det pågår max tre matcher samtidigt, och alla matcher är i någon mån stora. Helt enkelt det blir riktigt bra underhållning från och med omgång tre.

Vi kan väl börja med det som pågår. Medvedev ser av allt att döma ut att åka ut idag och då är väl turneringen nästan över. Så det var väl kul för oss att vi fick en riktigt vass speldag i alla fall för realistiskt sett, hur mycket Djokovic än tramsar om sina eventuella skador. Jag tror inte han kommer förlora mot någon annan än Medvedev. Lite tidigt att ge upp kanske. Flera matcher kvar, men det var ju verkligen Medvedev och Djokovic som skulle mötas i final.

Korda har nu 2-0 i set och break i tredje. Han ser totalt oberörd ut. Jag kan inte tänka mig att han kommer klappa ihop men det har man ju onekligen sagt förut om folk som ser säkra ut. Sen kan bubblan brista snabbt och att avsluta Medvedev, det finns enklare saker.

En intressant grej med Korda. Förutom då att han spelar sjukt, sjukt bra idag. Han står och helt lugnt och fint bollar med Medvedev. När Medvedev försöker attackera försvarar han sig lugnt och fint, och står den och bollar igen. Det driver Medvedev till vansinne spelmässigt, även om han ännu inte briserat med full kraft i övrigt. Kanske för att han känner att han faktiskt möter någon som det är svårt att göra något åt. Men, det spännande med Korda. Han har nu Stepanek som tränare. Stepanek som jag trodde skulle bli tennisens bästa tränare när han slutade spela. Den troligen mest taktiska spelaren jag sett spela och att han misslyckats i samtliga sina tränaruppdrag hittills. Lite märkligt är det. Även om man kanske kan koppla det till att han rent personlighetsmässigt nog är nästan lika knepig som hans spelstil var. Men kan det nu vara så att han hittat en spelare som han passar tillsammans med? Om jag skulle sätta mina pengar på en person som skulle kunna förbättra en tennisspelare mer än vad som kanske är normalt, då hade jag tagit Stepanek. Han kommer få till det med någon förr eller senare och då kommer det bli otroligt bra.

Dagens bästa match. Eller ja, mest underhållande. Nivån på spelet mellan Korda och Medvedev är väldigt hög. Men Hurkacz-Shapovalov var underhållande. Hurkacz vann till slut en femsetare. Jag skulle säga rättvist. Men rättvist med en liten tvist kanske. Shapovalov var av någon anledning jättenervös i första. I andra hade han break, men trasslade till det något sjukt. Sen överlägsen i tredje, bättre i fjärde, och det kändes som att han hade matchen i sin hand i skilje men det är det där. Har man en så spretig spelstil, då håller man inte nivån i mer än ett set någonting och Shapovalov blev den som hade den dåliga perioden i femte. Det avgjorde. Allra mest lustigt med matchen var kanske att det egentligen bara var i det allra sista gemet som båda två spelare på sin absoluta topp. Shapovalov hade ett gäng breakbollar där, men Hurkacz höjde sig verkligen och klarade det. Varför rättvist då? Jag vet inte. Kanske känslan av att Hurkacz totalt sett var ungefär lika bra som Shapovalov trots att han inte hade någon vidare dag. Det är bra gjort det.

Tsitsipas och Sinner vidare. Sinner var under 0-2 men sen överlägsen sista tre mot Fucsovics. Felix lite hotad idag också. Det är tydligt att Felix inte är i sin bästa form till den här turneringen men samtidigt, det blir ju ett rackarns läge för honom här när han klarat sig, kanske lite orättvist, fram en bit. Nu har han inget att förlora och det finns väl inte mycket farliga spelare än såna som känner så.

Norrie den av toppspelarna som fick lämna idag. Lehecka slog honom i fyra set. Han toppade formen lite för tidigt i år, Norrie. Han var grym i uppvärmningsmatcherna inför säsongen och såg bra ut i United cup men sen föll nivån.

Khachanov slog Tiafoe. Det var en 50/50-match på förhand. Ingen av dem är någon favorit för mig men jag tycker Khachanov är den klart mycket större spelaren av dem och då känns det väl rimligt att han vinner den.

Och så slog Nishioka McDonald i den kanske lite svagare av dagens matcher rent nivåmässigt.

Det var dagen det. Nu får vi se om Korda knyter ihop det. Försnack till lördagens matcher kommer upp om några timmar.