Kvartsfinalklart(?) på övre halvan

Eller går jag händelserna lite i förväg här? Tsitsipas har 2-0 i set på Sinner och även om seten varit lite svängiga. Tsitsipas har tappat sitt första break i båda seten innan han skaffat sig ett nytt och avgjort. Men jag skulle säga att han haft full kontroll på matchen ändå. Han tar hela tiden bort tid från Sinner på ett sätt som Sinner bara inte kan hantera. Man, eller jag, ska jag säga, missar ofta det när jag pratar om Tsitsipas. Det där är en underskattad förmåga, att hela tiden se till så motståndaren har lite mindre tid än den egentligen vill ha. Den förmågan är Tsitsipas kanske bäst på nu när Federer försvunnit. Det är lätt att fokusera på poängen där han ändå hamnar i långbollande och där inte är så jättebra. Men man glömmer som sagt alla skitbollar han vinner, och de är många, särskilt idag mot Sinner.

Efter att ha sett samtliga fyra kvartsfinalister idag på den här halvan så skulle jag vilja säga det också, att Tsitsipas sticker ut något alldeles jäkligt. Han är definitivt inte en given finalist. Så bra är han inte och så svagt är inte motståndet men det är samtidigt uppenbart att han är toppspelaren som är kvar på halvan. Den enda toppspelaren.

Nu bjuder väl Sinner på någon slags supershow och vänder på det här bara för det. Då kommer det ett nytt inlägg om några timmar där jag sågar Tsitsipas och säger att han är oduglig helt enkelt.

Först till semi var Khachanov. Jag kom in sent i den matchen, i tredje set, och just för den här matchen var väl det lite olämpligt kanske då tredje set var skapligt jämnt, men innan dess hade Khachanov 6-0 6-0 i de två första. Det hade tydligen hänt förut skymtade jag någonstans, att någon vinner två 6-0-set i rad i en slam men det känns ju kanske inte så vanligt, särskilt när det inte är skada som ligger bakom. Men det handlar väl om lite det jag skrev om igår inför matchen. När Nishioka möter någon med så mycket kraft som Khachanov har, då kan han egentligen bara spänna fast säkerhetsbältet och åka med. För sätter Khachanov slagen, då vinner inte Nishioka några gem. Khachanov får liksom chansen att avgör, en bra chans att avgöra, i varje poäng. Mer tryck har inte Nishioka i serve och returer.

Den mest spännande åttondelen på den här halvan, Sinner har breakboll i början av tredje nu ska sägas. Jag får väl värma upp för det där vändningsinlägget. Men mest spännande hittills då. Korda slog Hurkacz i ett femte sets supertiebreak i en match som faktiskt inte var bra kvalitetsmässigt. Särskilt sista set var direkt bedrövligt där spelarna turades om att vara alldeles för nervösa och försiktiga. Hurkacz var bättre under ordinarie speltid i setet och hade breakbollar fram till 6-5 men där blev han, just det, alldeles försiktig. I supertiebreaket var det Korda som vågade. Han blev sjukt nervös där också men vågade ändå hela vägen och det lönade sig när Hurkacz i princip helt slutade spela. Märkligt, han är ändå en etablerad, någorlunda rutinerad spelare vid det här laget Hurkacz men i den här matchen blev han helt blockerad. Rättvist att Korda vann tycker jag. Han var inte bäst i femte men bäst totalt sett under matchen och jag blir lite imponerad av hur han förbättrat sitt offensiva spel. Nu slår han vinnare med lätthet när han väl får läget. Så har inte alltid varit fallet tidigare.

Fyra matcher var det ju idag, så bra. Fyra matcher, fyra kvartsfinalister på halvan. Nu sprack det för Felix och det var väl alternativet till det där jag skrev om igår. Antingen får man till vändningen, från att ha varit hotad hela tiden och allmänt dålig till att ta den andra chansen och göra det bra. Men för Felix del var det kanske inte svårare än att han kom in till den här turneringen, och säsongen egentligen, i riktigt dåligt skick. Han var inget bra, och det blev till slut Lehecka som fällde honom. Jag förstår att många gärna vill att man ska skrika om genombrott på Lehecka snarare än att fokusera på hur dålig Felix var. Lehecka gjorde ett fint knatteslutspel i slutet av förra året och fina matcher här. Han har nu tagit klivet från challengertouren till att vara en vettig atp-spelare men av allt jag sett från honom så är jag kanske lite tveksam till att han är en blivande toppspelare. Och som sagt, Felix, han var inget bra. Men självklart, fantastisk grej för Lehecka som fram till för några månader sen i princip bara hade spelat challengertennis. Nu är han i kvarten i Australian Open, är topp-40 i världen och kommer därmed vara seedad i de flesta atp-turneringarna framöver. Tyvärr för hans del är det dock nit i lottningen. Han får vinnaren mellan Tsitsipas och Sinner medan Khachanov och Korda möts i den andra kvarten.