Inför sista kvartarna

Det kan inte finnas någon som har någonting att säga om kvartarna som spelades idag. Khachanov var jättebra. Korda var skadad. När skadan började förstöra för honom, det vet man inte riktigt. Lehecka var förstås inte nära Tsitsipas. Det trodde ingen.

Vi pratar om matcherna som ska komma istället. Och här har vi dem.

04:30 Shelton-Paul 3,10-1,39 Bethard

En av de här två ska alltså gå till semifinal i Australian Open. Tennisen är sig inte helt lik ändå. Om det här hänt för fem år sen, att en spelare runt 90 i världen möter en spelare runt 30 i världen i kvarten, man skulle pratat om det som om solen ramlat ner. Nu börjar vi nästan vänja oss. Spelarna i toppen är inte så stabila som de var för några år sen. Om det är ett svaghetstecken eller inte kan så klart diskuteras men mja, så är det, väl.

Två amerikaner också. Så en amerikan i semi. Händer ju inte riktigt alltid det heller men det är väl lite bra kanske. Skadar aldrig för intresset om det finns några vettiga amerikaner.

Vet folk ens vilka det här är? Hur många matcher med Shelton har du sett? Jag kanske har sett fem, max tio. Och då ser jag ju en del tennis så att säga. Paul har kanske lite fler koll på, men knappast någon som inte är riktig tennisnörd. Så jo, det här är ändå en ovanligt lågklassig kvartsfinal i en slam.

Vad tror jag då?

Jag kan väl börja med att säga att jag tror att Shelton har en bra mycket större chans än vad oddset indikerar. Det jag funderar lite på är väl dock hur han kommer göra sig i spelet. Han var klart sämre än Wolf när bollen var i spel. Sen räddades han av sin serve i den matchen, han var obruten där. Paul är väl ingen superreturnerare heller även om han är bättre i den grenen än Wolf. Men ändå inte en helt olik motståndare, bara det att Paul är lite bättre. Sen slog ju Shelton Wolf trots att han kanske inte hade sin bästa dag, och trots att han var sämre när bollen var i spel.

Nyckeln för Shelton blir förstås serven. Får han samma bett där som han fått i sina senaste matcher, då är mycket vunnet. Paul står ganska långt fram när han returnerar. Det passar Shelton utmärkt. Så chansen finns nog att han får bra utdelning där. Sen så, har Shelton en lite bättre dag spelmässigt än han hade mot Wolf, jag tycker ju det luktar skräll.

Sen så, naturligtvis. Shelton är 20 år gammal och har knappt spelat på atp-touren ännu. Det börjar bli väldigt stora matcher för honom det här. Men hur ofta brukar unga amerikaner ducka för sånt? Inte varje dag direkt.

09:30 Djokovic-Rublev 1,15-6,00 Bethard

Det behövs en skada på Djokovic. Svårare än så är det egentligen inte.

Bara tre inbördes möten. 2-1 för Djokovic. Rublev har alltså slagit Djokovic. Det är ju lite intressant här men någonstans så, finns det verkligen någonting som oroar Djokovic här? Näe.

Rublev kommer få spela sitt spel. Han kommer få stå och skjuta en del från höften. Men hur bra är inte det för Djokovic? Han slipper föra spelet. Rublev spelar i högt tempo, men växlar inte gärna tempo. Det blir ett stenhårt malande, och det funkar ju liksom inte mot Djokovic.

Nu är det ont om kvarvarande hot för Djokovic. Det finns väl egentligen inget. Jag tror bara han har kvar sig själv som motståndare i den här turneringen. Han måste skada sig på riktigt för att inte vinna. Hittepåskadan räcker alltså inte, utan det kommer krävas en plötslig, riktig skada.