Inför finalen

Man får kalla det för en väldigt speciell Grand Slam-turnering det här som nu ska avslutas. Man ska också säga att Australian Open ju sällan blir den av de fyra som är bäst, eller som man minns mest. Men innan vi börjar prata om finalen. Som inte alls är dum. Så måste man säga det. Det har spelat färre stora, bra matcher i den här turneringen än vad som är normalt i slams.

09:30 Djokovic-Tsitsipas 1,21-4,65 Bethard

Vinnaren blir världsetta. Det är en rätt tung grej som ligger i potten, inte minst för Tsitsipas så klart som varit trea som bäst, en plats han förresten hamnar på om han skulle förlora den här matchen. Djokovic hamnar också trea om han förlorar faktiskt. Så Alcaraz kommer vara tvåa oavsett på måndag. Vinnaren här kommer vara etta.

På tal om att vinna och vara etta osv, såg ni dubbelfinalen tidigare idag? Hijikata, inför den här turneringen rankad 277 i världen i dubbel och Kubler, inför den här turneringen rankad 163 i världen i dubbel vann. De vann alltså hela turneringen. I finalen slog de Nys och Zielinski, två spelare som det senaste året krånglat sig upp på challengertouren till atp-touren men inga superhjältar direkt. Jag minns att jag tidigare under veckan skrev att det hade varit intressant att se hur bröderna Bryan, som spelade veterandubbel här i Australian Open, hade klarat sig i den riktiga dubbelturneringen. Att två extrema medelmåttor vinner hela turneringen gör väl inte att man känner mindre så. Dubbel förfaller verkligen mer och mer för varje år. Nivån blir mer och mer värdelös. Jag tror att man snart måste göra det oundvikliga, att bara ta bort den, för det blir faktiskt lite pinsamt det här.

Men skit i dubbel nu.

Final i Australian Open och förutom att bli världsetta igen kan Djokjovic här gå upp på 22 vinna slams. Lika många som Nadal i så fall och i så fall två före Federer. Och det är väl kanske lite grann spiken i kistan. I alla fall början på en spik. Jag menar, det finns ju bara det här kvar. Vem som vunnit flest stora turneringar. I övrigt är Djokovic bäst oavsett var man tittar. Så om han nu kliver upp jämsides med Nadal, då är det liksom ingen diskussion längre. Sen kan man ju tycka det är lite tråkigt att Djokovic får några titlar lite väl lättvindigt här på ålderns höst men ska man vara alldeles ärlig så är han den av de tre som aldrig fått några lättvindiga titlar. Federer saknade helt motstånd under några år och på gräs hela vägen fram till det att Djokovic tog över. Nadal i Franska öppna, visst var han fantastisk, men det var väl ärligt talat inte någon som ens försökte slå honom under några år.

10-2 för Djokovic i inbördes möten mot Tsitsipas. 10-2. Nio i rad. Under en relativt kort tidsperiod. Sen vintern 2019, var väl precis innan pandemin det, så har Djokovic slagit Tsitsipas nio gånger i rad. Tsitsipas har tagit ett gäng set men inte vunnit och där finns väl kanske något att lägga vikt vid. Tsitsipas vinner mycket på att han är stark när det hettar till men med Djokovic på andra sidan nätet är det inte lätt att vara stark.

Sen ska man komma ihåg vissa saker. Som finalen i Franska öppna 2021 där Tsitsipas hade Djokovic minst sagt i gungning. 2-0 i set där och det kändes som att han hade honom. Femsetare i Franska öppna även året innan, då i semi. Avgörande sets tiebreak i Paris i vintras. Han har ganska ofta varit med, Tsitsipas. Men det har inte kommit några vinster.

Någonstans är det väl lite så att man inte riktigt kan bluffa sig till en vinst mot Djokovic. Så som Tsitsipas gärna gör. Han vill nog helst inte behöva vara så mycket bättre än sin motståndare utan att vara ungefär lika bra men starkare när det gäller funkar som bäst. Mot Djokovic är han sämre när det gäller, och då hamnar man på det jättestora grundproblemet för Tsitsipas. Hans serve är inte bra nog för att Djokovic ska ha problem med den och när bollen väl är i spel, då är Djokovic bara mycket, mycket bättre.

Jag tycker egentligen oddset på Djokovic är rätt bra. Över 1,20. Han förlorar inte den här matchen en gång på fem, det tror jag verkligen inte.