Stökigt på nya rankingen

Jag tycker det blev ett ganska bra avslut på Australian Open igår. Även om jag inte skrev något om Australian Open men nån slags text om Djokovic dominans var det ju, och det ville man ju få in innan vi går vidare. För oj så löjligt överlägsen han känns just nu. Vi får hoppas att Alcaraz har något att komma med under året.

Som varje måndag, ny ranking i måndags, och vi kan väl ta oss en titt. För nu har det verkligen blivit riktigt stökigt.

Här har vi vår nya topptia och åtminstone jag börjar ju med att fundera över vilka det är som inte är där. För om det här är världens tio bästa spelare. Då är vi på in i mörkrets tidevarv.

Nu tror jag nog inte att det är så dock. Jag skulle säga att detta är sju av världens bästa spelare, som mest. Kan nog bara vara sex eller fem också.

Djokovic åter högst upp trots bara 15 spelare turneringar som räknas in i rankingen. Om han spelat nästan dubbelt så många som vissa andra på listan har, då hade han varit rätt överlägsen så att säga även om det i vissa av deras turneringar inte finns jättemånga poäng att hämta.

Alcaraz ska vara med här men man måste nog starkt fundera över var han egentligen ska ligga. Även om jag inte tror att deras system är det bästa brukar jag alltid jämföra atp-rankingen med utr:s ranking och där ligger Alcaraz nia. Den rankingen baseras mer på gamla meriter och även mer på riktigt nya resultat ska sägas. Inte så bra för Alcaraz som gjorde sina resultat för ett drygt halvår sen, något som väl är det som räknas förhållandevis minst där. Men många säger att den rankingen ofta är mer pricksäker. Just nu skulle jag säga att den definitivt är det.

Tänk att Tsitsipas kunde blivit världsetta. Det ska han så klart inte kunna vara men om man ser till hur atp-rankingen fungerar är väl han nutidens rankingspecialist egentligen. Aldrig skadad och sticker alltid fram nosen när det är läge. Det kommer man väldigt långt med. Att han sen är chanslös om alla bra spelare är med och skadefria, det ger inget utslag på atp-rankingen.

Ruud, ja? Där får vi väl bara se. Får han perfekt utdelning under grussäsongen i år också? Men ännu mer, kommer han lyckas vifta till sig några poäng på hardcourt om lite för många konkurrenter är med i turneringarna? Utr har honom som tolva. Jag säger ju liksom inte nödvändigtvis emot, men inte baserat på det senaste året. Då baserar jag det hela på var jag tror han skulle kunna tänkas landa om alla konkurrenter i toppen var konkurrenskraftiga under en säsong.

Rublev, hur hamnade han där på femte plats? Ingen vet. Han ligger helt fel.

Nadal kommer troligen inte klara att hålla sig kvar på den här listan hela året. Något han gjort i 15 år eller vad det nu är. Ska han ens ligga topp-10? Just nu skulle jag säga nej.

Felix ska väl vara där, väl? Väl, väl, väl. Jag vet inte. Jag tror det var en formtopp i höstas. Just nu är han tillbaka till att han nog inte ska göra mer än att ligga och skvalpa på gränsen till topp-10.

Fritz, ja det är väl i brist på annat. Kommer han klara att hålla sig där? Det beror nog på de andra spelarnas utveckling och skador.

Rune, definitivt. Utr har honom som fyra, något som slår fast att den rankingen också har jättestora brister. Men topp-10, det är han given på skulle jag säga.

Hurkacz, nej. Men han är som Tsitsipas om än på en lägre nivå. Han sticker fram nosen när läge ges och förlorar högst sällan mot sämre spelare.

Vad får vi det där till då? Det finns väl någonstans fyra helt givna topp-10-spelare. Ytterligare några som absolut kan vara där. Men så finns det också platser lediga. Vilka är det som borde ligga där då?

Norrie, borde han vara topp-10? Sett till vilka som ligger där nu skulle jag säga ja. Men om alla som verkligen borde vara topp-10 var på sina rätta platser, då skulle han väl snarare ligga någonstans här som en av de första utanför.

Medvedev har hamnat på plats tolv i världen. Och han har egentligen ingenting att skylla på. Vad har hänt med honom? Utr har honom fortfarande som tvåa. Jag ser honom som mycket mer tvåa än tolva men det går inte att bortse från att han haft ett komplett uselt senaste år. Kanske att det här kan vara bra för honom dock. Att raset nu kom, och att han då kanske kan starta om lite grann. Jag tror personligen att det kanske borde vara dags där att starta om med ny tränare eller möjligen utan tränare. Nu ska man kanske inte jämföra Federer och Medvedev men om Federer brukade jag alltid ifrågasätta varför han skulle ha en tränare, vem ska lära honom något liksom? Jag tror egentligen aldrig han hade mycket till tränare heller. Han hade med sig några bollplank snarare än något annat. Medvedev, han vet hur han vill spela. Det skulle vara intressant att se honom om han inte hade någon att skylla på under matcherna. Jag tror det hade varit bra för honom.

Zverev. Det är ju rolgit. Atp körde ju en utredning om allt olagligt han haft för sig. Utredningen tog väl ett år nästan. Det den kom fram till är att Zverev är en oskyldig, jävla bra kille. Det är väl ungefär sådär utredningar funkar i Ryssland, Nordkorea, Kina, och så vidare. Zverev kommer behöva tid. Nu är han knappast en av världens tio bästa spelare men han ska så klart ligga där. Glöm inte bort. Zverev var bara veckor från att bli världsetta när han skadade sig i början av sommaren.

Sinner, borde han vara topp-10? Kanske inte nu, men han måste ju få till det snart och ta ett litet kliv. Då kommer han vara där.

Kyrgios kommer väl aldrig spela tillräckligt för att vara topp-10 men spelstyrkemässigt borde han ju vara där.

Berrettini har haft ett mörkt år. Och är inte så bra som han ska vara just nu. Läste på Expressen att han stökar till det med tjejorna dessutom. Inget bra. Men, topp-10, helt givet om han hittar sin nivå.

Korda, där är det bara en tidsfråga. Tittar man på de sista spelarna på topp-10, Korda är i grunden bättre. Sen är han långt bakom poängmässigt så det lär ta ett tag men han borde vara där.

Och så får man väl nämna Shapovalov också men snarare så att han är för lågt rankad. Någon topp-10-spelare är han inte.

Sådär många topp-1+-platser finns det ju inte. Men det finns 4-5 spelare som är givna på topp-10 som inte är där. Det är därför rankingen ser ut som den gör just nu. Lite dåligt kan jag tycka. Fram till för några år sen var det exakt samma spelare som låg topp-10 hela tiden. Det tyder på kvalité, klass. Det här tyder snarare på något helt annat.

Vi får se om rankingen hittar rätt under säsongen. Värt att hålla koll på.

Har ni koll på vad som var fel med den här texten då? Jag blandade nummer med siffror och bokstäver, snudd på helt planlöst. Det där hade blivit icke godkänt på svenskan. Visste ni förresten att jag fick godkänt med nöd och näppe i ämnet svenska när jag gick i skolan? det kan jag såhär i efterhand tycka är lite småroligt.