Inför Sverige-Bosnien

Det har ju varit en lite tråkig vecka det här. Det är troligen mig det är fel på men challengerturneringarna från Tyskland och Spanien, nej jag har inte bänkat mig. Men nu snurrar hjulen igång igen. Dagens andra Davis Cup-matcher, jag kan inte påstå att de känns glödheta direkt. Nu har Davis Cup åter tagits över av ITF efter att de som köpte turneringen för några år sen kanske inte riktigt lyckades. Så sanningen var väl att de helt enkelt inte ville köra vidare. Så nu får ITF ta över igen, men det blir samma format som de senaste åren. Lite moment 22 det där. Det nya formatet är inget bra men det gamla formatet var visserligen på ett sätt bättre ur underhållningssynpunkt där det ena laget alltid hade hemmaplan men det var istället så sjukt orättvist att det kanske är lite svårt att gå tillbaka till det.

Men här i första omgången är det som det var förr. Nästan i alla fall. Det är ju inga femsetare i Davis Cup längre, tyvärr. Och matcherna spelas nu över två istället för tre dagar. Två singlar idag, sen dubbel först imorgon lördag och om det behövs fler singlar så kommer de sen efter det. Eller ja, någon singel spelas väl imorgon också även om det är avgjort.

Det är inte första omgången för övrigt utan det här är en kvalmatch. Sen finns det något som heter ”playoff” också som även det spelas den här helgen. Kval eller slutspel alltså. Men det är kvalet som är det bättre. Slutspelet, där spelar de sämre lagen. Nu försöker man sällan knappt ens förklara det här från arrangörens sida. Ibland får jag för mig att man knappt bestämt sig för vilket format som ska gälla. Men jag tror den här matchen gäller huruvida man ska komma till gruppspelet senare i år eller inte. Jag tror inte det behöver vinnas någon mer match för det. Förlorande lag i detta kval måste möta en av slutspelsvinnarna och vinnaren där får spela en sån här kvalmatch nästa år. Förloraren försvinner från högsta ligan, typ. Enkelt och bra, eller hur?

Sverige har fått en grym lottning i alla fall och möter ett jättesvagt Bosnien hemma i Kungliga tennishallen. Tittar man på samtliga 24 länder som spelar kvalmatch i helgen så är nog Bosnien det svagaste laget, även om man ska vara ärlig och säga att många lag är rätt dåliga. Eller nja, jag missade att Uzbekistan är med. De är definitivt sämre än Bosnien även om nivån är så låg att Uzbekistan absolut hade haft chansen att vinna om de skulle mötas. Uzbekerna har faktiskt Istomin, numera rankad 500 i världen, med i laget men han är petad från startuppställningen. Går inget bra för Istomin nu för tiden.

I Bosnien hittar vi också ett par gamla godingar.

Dzumhur, tidigare topp-30 i världen och en jättebra spelare är numera 200 i världen istället och han harvar med betoning på just harvar, på challengertouren. Bara 30 år gammal, Dzumhur. Ovanligt att en spelare blir så mycket sämre som han blivit. Deras andra singelspelare är Basic som var uppe en kort sväng på topp-100 för några år sen men som annars legat mellan 100 och 200 i världen under hela karriären. Senaste åren har han också dippat dock och håller numera inte riktigt på challengertouren. I dubbeln har de sin numera bästa spelare. Brkic som kommer spela där är nära topp-50 i världen i den spelformen och som jämförelse lite bättre än Sveriges dubbelspelare Göransson. Bosnierna har också med sig Fatic som kanske egentligen är deras bästa spelare numera men han kan bara spela på grus, så han är inget bra alternativ den här gången.

Sverige då?

Bröderna Ymer är med. Det har kommit upp framför allt ett hysteriskt roligt klipp med en av dem på social media under veckan. Besök vår facebookgrupp Tennisen för att se det klippet. Jag la nyss ut det. Det är roligt. Jätteroligt. Men kanske inte på ett särskilt charmigt sätt. Men både Mikael och Elias med alltså och därmed starkast möjliga lag för Sverige. Göransson är också med och lär spela dubbel, kanske tillsammans med Bergevi som senaste året vunnit lite matcher på challengertouren. Borg också med i laget. Tyvärr inte Björn.

Första två matcherna idag fredag med start klockan 17. Svt på plats och sänder förresten. Mikael Ymer mot Basic och sen Elias Ymer mot Dzumhur. Mikael förlorar knappast mot Basic, det ska vara angränsande till omöjligt. Medan Elias skulle kunna ha en rätt tuff motståndare i Dzumhur. Dzumhur må ha blivit väldigt mycket sämre men man måste ju då veta var han startade innan raset. Har han en bra dag kan det bli jättejobbigt för Elias.

Övergripande dock. Som jag ser det finns det i princip bara två matcher som Bosnien kan vinna under helgen. Mycket tokerier har hänt i Davis Cup genom åren men ja, dubbeln är väl 50/50 kanske. Och så har Dzumhur en skrällchans mot Elias. Men att Dzumhur skulle slå Mikael eller att Basic skulle ta match, otroligt. Sverige bara ska vinna den här lagmatchen.