Vad ska jag klaga på nu då?

Jag ställer frågan igen. Vad ska jag klaga nu på? Och jag menar då Sverige Davis Cup-match mot Bosnien som avgjordes redan igår.

Bra spel.

Mikael Ymer gjorde kanske inte sin absolut bästa match, men det där är ganska svårt för honom. Att möta någon som är riktigt dålig, som Basic numera är, och som dessutom försöker spela taktiskt mot honom. Basic spelade väldigt mycket mot Ymers forehand i hopp om att det slaget skulle falla ihop. Det gjorde det faktiskt också i ett par gem precis i slutet av andra set. Men överlag så, det är nyttigt att se det där. Jag minns en klassisk vamosrafa-text, jag tror egentligen mest det är jag som tycker den är klassisk få andra minns den nog. För min del klassisk för att jag, på den tiden för typ 10 år sen, jag provocerade ju en del så att säga. Jag höll mig inte nödvändigtvis till saker jag faktiskt tyckte, utan det var liksom viktigare att det var krispigt. Därför blev det så otroligt bra på den tiden. Därför trampade jag kanske någon gång över någon gräns. Och därför skrev jag ibland saker som jag i efterhand kan fundera över om det egentligen var så smart. Men just den här texten tycker jag fortfarande är intressant. Jag kom att tänka på den nu för att det är lätt att peka på professionella tennisspelares svagheter när de möter andra spelare på absolut högsta nivå. Men när spelare som Ymer möter riktigt dåliga spelare som försöker utnyttja deras svagheter, då finns det plötsligt inga svagheter. För de är för avslappnade och tempot för lågt. När Mikael Ymer möter en sengångare som Basic, då har han inga problem med att slå in vinnare med sin forehand. När tempot är så lågt, då är slaget plötsligt fullt fungerande.

Vad var det för text då? Jo, jag minns hur jag skrev om att jag trodde jag skulle hålla jämna steg med Petzschner i en kamp där vi bara fick stå och spela offensiva backhands från baslinjen. Man fick alltså inte slica, man fick inte gå runt och spela forehand, man fick inte gå fram på nät. Varför den är klassisk? Jag vet fortfarande inte om den var korkad eller inte. För det finns undantag gällande allt och Petzschners offensiva backhand, den var inte ens ett slag. Den var en fösning. Och jag tvivlar på att den skulle funka oavsett hur svagt motståndet skulle vara. Sen är det en helt annan fråga hur fascinerande det är att man kan vara sjukt bra i tennis helt utan att ha en backhand. Karlovic, Gonzalez, Petzschner, Lopez, Lopez, och så vidare. Petzschner vann i alla fall Wimbledon och US Open i dubbel. Det har inte jag gjort, än så länge. Så han hade väl andra starka sidor då kanske, vem vet.

Säkert av Mikael Ymer alltså, men inte mycket att säga om där. Motståndet var bara för dåligt.

Dagens positiva var väl då istället Elias Ymer. Nu sprider jag citat som jag inte hört själv här, men någon skrev i vår facebookgrupp Tennisen igår att Elias sagt att ingen slår bollen lika bra som honom, eller något åt det hållet. Och då ska han inte ha menat på challengertouren utan överhuvudtaget. Lite salt och lite socker, alla möjliga kryddor, på det där kanske. Jag tycker att både Federer hade, och Alcaraz har en ganska okej bollträff. Tillsammans med 50 andra som garanterat gör det bättre än Ymer. Men, jag vill ändå nämna det där, för det finns en viss substans i det. När man ser Elias spela så är det faktiskt svårt att säga något annat än att han borde vara på atp-touren. Han har alla slag. Han har bra slag. Han har ett komplett spel som egentligen är bättre än det som många spelare på atp-touren har. Jag skulle säga att han är klart bättre än Mikael slagmässigt numera. Men så ska man ju få ihop det också. Det får inte alltid Elias. Man ska få med sig matcher när det hettar till. Man ska vara en vinnare. Det där som Mikael är duktig på. Det är inte Elias något bra på. Bra var han i alla fall igår, Elias. Siffrorna i första set var rejält missvisande. 6-1 för Elias där men det borde varit mycket jämnare. Men Dzumhur, på tal om att få ihop det. Den där ilskan som han alltid haft, och fortfarande har inom sig. Den äter liksom upp honom och gör det väldigt svårt för honom att få med sig något. Jag tyckte ändå det var lite upplagt för en svängning i andra set. För spelmässigt var Dzumhur bra med. Men Ymer tog det också ganska lugnt och säkert och överlag tycker jag att Elias gjorde en jättebra match.

Något mer som var bra?

Riktigt bra med publik. Inte fullsatt kanske men bra med publik och från tv-soffan fanns det väl inget att anmärka på arrangemanget heller. Jämför det här med det extremt deppiga gruppspelet och senare också slutspelet i Davis Cup. Det må vara orättvist att Sverige i det här fallet både får hemmaplan och välja underlag men det här är ju liksom Davis Cup. Om det inte vore för att våra svenska spelare är svåra att gilla och att turneringen kämpar lite grann med att engagera numera eftersom de bästa spelarna sällan är med. Det här är ju något. Det är något som man gillar.

För övrigt. På tal om inget. Om arrangören bestämde underlaget då? Det är svårt att tvinga Sverige att spela på grus i början av februari kanske. Onödigt dyrt. Men om man gjorde lottningen och sydde ihop det där på något sätt. Så man kunde gå tillbaka till det gamla formatet. Där man kanske skulle få behålla orättvisan i att ena laget har hemmaplan även om lösningen förstås finns där också. Att man använder hela veckan och spelar matcher i båda länderna. Men, det man skulle kunna göra är ju att köra alla matcher i första omgången på hardcourt i februari. Andra omgången i början av sommaren, då måste alla hemmalag välja grus. Och så vidare. Man kanske inte ska krångla till det med gräsbanor men förstår ni? Det hade åtminstone blivit mer rättvist. Att man för att vinna måste ta sig igenom matcher på alla underlag.

Sverige vidare, det kan vi vara helt säkra på. Eller vad tror ni, förlorar vi de här tre matcherna idag lördag? Bergevi/Göransson-Basic/Brkic, M.Ymer-Dzumhur, E.Ymer-Basic. I värsta fall förlorar vi en av dem, dubbeln. I singlarna är det inget att oroa sig över även om det ska sägas. Nu har inte Dzumhur jättebra igår. Men han borde trivas väldigt bra spelstilsmässigt mot Mikael Ymer så lite minivarning där också kanske men oavsett, Basic var för dålig, så där har vi en hundraprocentig räddningsplanka.