Räcker det att bara spela rätt?

Har ni kollat någon tennis i veckan då? Nivån är inte hög. Dallas kan jag inte säga något om. Jag har inte knäppt på någon match därifrån ännu. Jag kan nog inte garantera att jag gör det men när man kollar resultat och så vidare, det är väl inte så bra där heller kanske. Men Montpellier och Cordoba, därifrån har jag sett flera matcher. Publiken väntar fortfarande på att ta sig till arenorna, framför allt i Cordoba i Argentina där det väl var fem personer som såg Coria slå Monteiro igår någonting. Coria slog bland annat ett serveess i 149 kmh. Monteiro är inte bäst i världen på att läsa varken servar eller spelet i allmänhet. Fascinerande faktiskt hur man kan vara så komplett värdelös på någonting, men ändå vara en rätt bra spelare. Jag har tänkt på det kring honom förut. Slagmässigt håller han hög atp-nivå skulle jag säga men om man precis hela tiden stå och väntar på att reagera på var bollen ska komma. Han spelar som om han mötte en slumpgenerator snarare än att som väl alla andra spelare i hela världen åtminstone försöker göra någon slags bedömning kring vad motståndaren håller på med. På tal om Corias serve förresten. Den är värdelös, precis som hans storebrors serve en gång var. Men det finns ju grader i helvetet och jag kunde igår inte låta bli att fundera hur det egentligen hade slutat för storebror Coria om han bara fått ha lillebrors serve. Det vill säga, om han åtminstone kunnat lägga in den med någon slags säkerhet. Han hade haft en helt annan karriär än vad det nu blev i alla fall, och då blev det kanske bra ändå med hans egen ursäkt till serve. Han var som bäst världstrea och vann nio atp-titlar, två masters, och man kan väl lugnt säga att han borde vunnit Franska öppna 2004, turneringen som Gaudio vann. Där för övrigt båda två troligen var dopade, Gaudio använder otillåtna skor, och vetefan om det inte fanns något mer de fuskade med. Gaudio blev väl aldrig fälld för doping ska sägas, det måste man ju säga. Han jösses vad de fuskade på den tiden, argentinarna. Men med det sagt, om Coria fått ha en serve, då hade inte Nadal stått på sina 22 slams, det kan jag säga. Coria la av för 13 år sen. Han är född 1982. Han kunde spelat fortfarande som det ser ut med dagens spelare.

Men det var inte gamla grusrävar jag tänkte prata om nu, även om jag kom in rätt fint på det ämne jag faktiskt ska beröra här när jag pratade om Monteiro.

Den spelare som är bäst som spelar den här veckan är Rune och honom vill ju många titta på nu för tiden känns det som. Stor chans att ni kommer sitta bänkade imorgon alltså. Och då ställs han mot Husler, som jag tittade på igår kväll, och som är en spelare som fascinerar mig.

För om man tar Monteiro. Och så gör man precis tvärtom. Monteiro, skitbra slag, inte mycket annat. Vad är bäst då, att ha det eller motsatsen? Att inte ha några slag, men istället ha väldigt bra koll på vad man gör? Otroligt nog skulle jag nog säga alternativ två, och det är faktiskt Husler ett rätt bra exempel på.

Det finns två saker som man kan minnas Husler för, om man inte är sådär väldigt tennisintresserad. Man kan ha sett honom i Davis Cup mot Sverige 2018. Han mötte då Markus Eriksson i en helt osannolik femsetare där han var skadad men ändå höll på att vinna. Eriksson lyckades vrida med sig fjärde sets tiebreak 12-10 och sen också femte set, trots att Husler inte riktigt var i skick att spela tennis. Det var en konstig match det där. Och så vann han ju en atp-turnering i höstas. Sofia, extremt svagt startfält som alltid, men man ska ju ta chansen när den bjuds och han slog faktiskt Rune i finalen och det bara någon vecka innan Rune blev oslagbar.

Jag såg honom som sagt igår och ska jag snabbanalysera honom så, hyfsad serve, inte snabb, ganska dåliga grundslag. Det är inte mycket för världen egentligen. Men då till frågan. Kan det räcka med att bara spela rätt? Att bara vara modern? Jag skulle säga att svaret är ja.

Han mötte en ung fransman igår. Van Assche heter han. Konstigt namn. Bara 18 år gammal men han har redan varit en rätt het potatis på challengertouren i nästan ett år skulle jag säga. De har ett par spelare som mycket väl kan bli rätt bra på gång nu i alla fall, fransmännen även om deras generationsväxling som länge uteblivit kommer fortsätta vara smärtsam för dem. Ganska liten rackare, Van Assche. Ganska svag andraserve. Och det som fascinerade mig under matchen var hur mycket bättre spelare jag egentligen tyckte han var, men även om det blev tre set kändes han aldrig ens aktuell på att vinna.

Jag tycker det är intressant. Och kanske i synnerhet när man pratar om vår inhemska tennis. Varför kommer inga spelare fram? Ja, det svaret är väl ganska enkelt egentligen. Vi har inte urvalet för att automatiskt få fram några Van Asschar. Han får representera den typen av idrottsmän som bara är bra, och han råkade välja tennis, typ. Vår chans här i Sverige skulle nog snarare vara att försöka göra något av det vi har, och där tycker jag det blir intressant. För om man återgår till Husler. Han är topp-50 i världen den här veckan. Han slog Zverev i helgen i Davis Cup. Och han gör det där egentligen utan att vara jättebra på tennis, men han har prickat exakt den spelstil som funkar inom tennisen just nu. Troligen tur? Antagligen. Eller så var han väldigt smart som ung. Alternativt hade smarta människor runt sig. Ingen aning. Jag vet väldigt lite om honom. Det jag däremot vet och kan säga är att han rent tennismässigt inte är bättre än särskilt många som harvar runt 200-300 i världen men han gör något helt annat än dem.

Vad är det då han gör?

Ja, det blev nästan lite komiskt igår. Han höll på att få bollen på foten när han attackerade en av Van Assche andraservar. Så aggressiv var han. Han är också direkt slarvig emellanåt när bollen är i spel skulle jag säga. Han väljer vad man kan tycka är fel slag när han är pressad, och så vidare, och så vidare. Egentligen en spelstil som för ett antal år sen var lite smått utdömd, att vara slarvig och stå och chansa. Men det Husler gör är att han ändå har en grund. Han lägger jättestor vikt vid att försöka avgöra bollen med de två första tillslagen i egen serve och det första tillslaget när han returnerar. Helt i tiden och jag skulle säga bland det bästa man kan göra inom tennisen just nu sett till hur spelarna spelar, hur bra de är, vad de är bra på, och så vidare. Han använder sig av det som ofta är de tre bästa möjligheterna att avgöra poängen. Sen är han slarvig i övrigt vilket kanske inte är att föredra rent allmänt. Jag skulle säga att det överlag inte är så bra för honom, men det är inte bara dåligt. Det gör att hans motståndare aldrig hinner få igång någon rytm vilket i förlängningen för att han väldigt ofta möter motståndare som spelar dåligt mot honom. Något som så klart inte är någon slump. Det är svårt att spela bra mot honom som bara förstör allt.

Ni som läst detta om Husler kan väl se matchen mot Rune imorgon och fundera över om det stämmer. Och om det verkligen är så att det numera är att föredra att spela på ”rätt” sätt snarare än att ha de bästa slagen.