Fredagsuppsamling

Det har varit kul att titta, men egentligen svårt att skriva om. Så skulle jag sammanfatta tennisveckan. Kvantitet framför kvalitet har väl alltid varit mitt signum egentligen men nu för tiden kan jag faktiskt få lite kramp om jag har något ämne som jag känner är lite för smalt. Om man vet att nästan ingen bryr sig, då brukar jag numera ofta stå över. Faktiskt tråkigt, men lite så är det.

Inte tråkigt som sagt. Kul att spelet på grus är igång. Kul med tennis på dagtid. Kul med en liten turnering i USA? Nja.

Det är i alla fall fredag och då brukar vi ju titta igenom vad som har hänt och även titta lite fram mot helgen. Så också idag.

Två bra toppar, svag toppbredd där bakom men bra bredd totalt. Det var väl min sammanfattning inför veckan och när man ser resultaten kan man väl notera att jag inte var helt fel ute.

Rune klarade Husler och Sinner är i kvarten utan att ha spelat. Han fick tidig walkover dessutom, Sinner så det hade eventuellt räckt för honom att sladda in till Frankrike idag. Måste vara ganska skönt på något vis att få starta en turnering i kvarten.

I övrigt har de seedade spelarna fallit som furor men inte jättekonstigt egentligen.

Bublik kämpade faktiskt. Jag tycker det var lite kul att se. Han spelade på grus i Chile i helgen och det var ju ingen superuppladdning för det här kanske. Han var också riktigt dålig spelmässigt men som sagt, han kämpade. Direkt underlägsen i två set egentligen. Sen räddade han en massa matchbollar i andra sets tiebreak som han vann och han avgjorde också med att skaffa sig det break som verkligen borde varit avgörande i början av skilje. Men han tappade det och klappade sen ihop i tiebreaket. Tre racketar, var det väl, som han slaktade där i slutet. Jag gillar den här versionen av honom väldigt mycket mer än den vanliga, tramsande versionen. Jag tror faktiskt han själv också gör det. Han vann den här turneringen förra året och har nu sju raka torsk i år. Det är nog bra att skärpa sig snart. Annars åker han från topp-100. Och kanske att det inte kommer kännas lika coolt att stå och tramsa på challengertouren.

Jag såg inte Ymers match. Den spelades på Bana 1 samtidigt som det väl spelades en dubbelmatch på centercourten, tror jag. Han må vara Sveriges mest inflytelserika person men utomlands har han kanske inte riktigt samma genomslagskraft. Anmärkningsvärt stora siffror. Han brukar vara bättre än Ruusuvuori. Ruusuvuori som sen fick Cressy och torsk där som synes. Inget kul att möta Cressy som oseedad i en sån här turnering inomhus.

Humbert hade ett riktigt bra grepp om Davidovich och spelar just nu bättre än på ett år skulle jag säga. Men så ramlade han i andra sets tiebreak och skadade större delar av kroppen. Han slog till och med i huvudet och tvingades bryta några minuter senare. Man kan se klipp på det i vår facebookgrupp Tennisen. Rätt fint därifrån. Motspelaren brukar ju fråga hur det är med motståndaren om motståndaren gjort sig illa. Ibland går man också över lite sådär pliktskyldigt och står och tittar på motståndaren för att visa någon slags sympati, vilket det sällan blir. Men Davidovich, det är första gången en motståndare gjort något sånt där och att jag tyckt att det verkligen känts helt genuint och ärligt. Han sprang över och höll Humbert i handen innan det kom någon och kunde hjälpa till. Tycker det var fint.

Både Gasquet och Bautista kunde varit Fils föräldrar. Eller ja, Bautista hade behövt vara rätt tidigt ute i så fall. 2004 är han född, Fils. Fortfarande 18 år gammal. Man får nog börja titta lite ordentligt på honom ändå och fundera över om det kan bli något. Jämför man med några av de bästa spelarna senaste åren så hade ju de kommit mycket längre när de var 18 men han är i en ålder där man kan ta stora kliv och gör han det just nu, då lär man hålla koll på honom.

Lite värre för Rune än för Sinner inför helgen men Rune är både bättre och känns väl lite tryggare också. Jag tycker det luktar final mellan de där två. Ovant för Sinner att möta spelare som är klart yngre än honom. Han är nästan två år äldre än Rune.

Argentinarna levererar i Cordoba och då ska det sägas att det inte direkt är publiken som burit fram dem. Helt folktomt på läktarna här än så länge. Notera också att deras toppseedade spelare Schwartzman rök direkt mot Cerundolo. Den sämre av bröderna Cerundolo ska sägas. Den här spelaren har harvat på challengertouren senaste året. Vad hände egentligen med Svarre? Han glömde bara bort ut man spelar?

Pella tillbaka till den här säsongen och tog också sin första matchvinst på jättelänge. Minns ni hur bra han var innan uppehållet? Det var en topp-50-spelare det där under en tid.

Sousa ska väl noteras också. Han har typ en bra turnering varje säsong numera. Förra året var det Pune, ungefär den här tiden på året också. Kanske har han något på gång den här veckan. Två rejäla skrällar hittills i alla fall.

Jag skulle säga att sex av åtta spelare som är kvar har en klar chans att vinna. Sällan ett tecken på att nivån är hög och så heller inte här. Men det kan bli kul framåt helgen ändå.

Jag mobbar den här turneringen lite den här veckan. Jag vet egentligen inte varför men jag har verkligen ofta svårt att ta till mig de här amerikanska småturneringarna. De känns liksom inte riktigt på riktigt.

Shapovalovs torsk mot Wu så klart det som sticker ut. Wu är en tidigare väldigt stor talang som nu äntligen kunnat spela lite grann senaste dryga året. Han är kapabel men Shapovalov, han har verkligen problem. En riktigt vass tränare, det hade varit något där. Men jag tror tyvärr han är spelartypen och personlighetstypen som inte lyssnar på andra. Han har nu den tidigare högst medelmåttige challengerspelaren, landsmannen Polansky som tränare. Jag skulle gissa att han mest sitter och nickar och håller med i hopp om att få behålla det här jobbet som han troligen tjänar mer på än vad han gjorde som spelare. Inte riktigt vad Shapovalov behöver.

Näe, annars har jag inget att säga om det här. Jag har helt enkelt inte sett något.