Fin nivå i Rotterdam

Det spelas finaler på atp-touren idag och jag ska inte säga att det är ospännande överhuvudtaget.

I Montpellier missade Rune. Han föll igår mot en magiskt servande Cressy. Jag vet inte hur många gånger jag frågat mig, och skrivit om, varför inte Cressy får till det ännu lite bättre än han får. Jag har sett lite intervjuer med honom och det förefaller lite grann som att det kanske är skallen som hindrar honom lite grann. Det verkar vara lite rörigt däruppe. Det skulle kunna förklara en del, för det är rätt mentalt påfrestande att vara servekanon. Jag skulle säga lite värre än att vara en vanlig spelare. Men den här veckan, otroligt bra så klart och Rune måste väl vara bästa spelaren han slagit. Inte alls orättvist heller. Sinner blir det som han möter i finalen idag. Knappast enkelt, men jag skulle ändå säga genomförbart. Han har nästan känts obrytbar under den här veckan, Cressy. Han är för övrigt i final i dubbel också tillsammans med ett annat servemonster, Olivetti.

I Cordoba är det Baez mot Coria. Coria, det går inte att förstå. Han kan noteras under de här spelarna som jag troligen aldrig kommer förstå eller acceptera hur bra de är. Jag tycker han är så sjukt medelmåttig. Hans andra final på atp-touren det här. Minns ni den första? Båstad 2021. Det är inte de största turneringarna han hittar fram till final i så att säga. Jag tror inte det blir vinst idag heller. Baez, som inför veckan hade förlorat 17 av sina 18 senaste behövde bara lite grus under tassarna för att hitta rätt igen och med en vinst här reparerar han i princip hela sin misärartade period sen slutet av förra sommaren. Faktiskt också varit i final i Båstad, Baez. Det var nu i somras.

I Dallas finns det faktiskt tro det eller ej också något att berätta. Wu, en spelare som var den som skulle lyfta hela Kinas tennis ensam för några år sen är framme i final och det är väl bara att säga att det är på tiden. Otroligt nog är han fortfarande und. Han är född 99 men har ändå redan hunnit med att vara skadad en halv karriär vad det känns. Extrem talang. Man såg när han var 16-17 år någonting att han var en undantagsspelare, en sån där som kan bli riktigt, riktigt bra. Sen är frågan var de borttappade åren betytt men det är uppenbart att han nu kunnat spela tillräckligt mycket för att ta stora kliv framåt. Han slog Fritz i semin igår, det är inte dumt nu för tiden det. Motståndare i finalen? En svagt spelande, men bra servande, Isner. Vidöppen match. Första gången någonsin som en kines är i final. Undrar om de firar med att hämta upp honom i en sån där väderballong om han skulle vinna…

Men, det var egentligen inte det där vi skulle prata om nu. Vi skulle heller inte prata om Mikael Ymers kvalfinal i Rotterdam idag. Han slog Gojo igår och möter idag Safiullin i kvalfinal, faktiskt om bara några minuter. Elias Ymer hade Safiullin på kroken igår men klarade det inte riktigt. Jag är inte så säker på att Mikael heller gör det faktiskt. Väldigt öppen match där. Går att se gratis på youtube den matchen. Grymt initiativ av turneringen i Rotterdam att skicka ut kvalmatcherna på det sättet. Alla matcher på atp-touren tv-produceras ju numera, men bara en liten del av matcherna i mindre turneringar sänds av atp:s eget streamverktyg tennistv. Resten säljs exklusivt till spelbolag. Nu sitter jag och skriver ett blogginlägg på en spelbolagssajt här så jag kanske kastar lite skit i glashuset men jag tycker verkligen det är så onödigt att matcherna bara ska ligga hos spelbolagen. Det skulle inte påverka spelbolagen ett skvatt negativt om man även la dem på tennistv eller till och med som man gör i Rotterdam, skicka ut dem gratis på youtube. Detta gäller också så klart alla matcher under huvudturneringarna som inte spelas på centercourten. Det finns bilder från dem, men de ligger gömda hos spelbolagen. Jag tycker det är dumt.

Ingen slump kanske att det är Rotterdam som får till det här. Det känns som en väldigt välorganiserad turnering det här där man alltid försöker göra det lilla extra. En lite mindre variant av mastersturneringen i Paris det här, brukar jag tänka.

500-turnering och det känns som att man åtminstone tar lite små steg mot att låta de här 500-turneringarna ha sin egen vecka. Det spelas två andra atp-turneringar kommande vecka men det är 250-turneringar. Bra, tycker jag. Att köra två 500-turneringar samma vecka, varför ska man göra så? Alcaraz spelar för övrigt en av de där mindre turneringarna, grus i Buenos Aires. Känns lite trevligt på något sätt att han föredrar gruset även om man så klart gärna hade sett honom här i Rotterdam också.

500-turneringarna är de jämna startfältens turneringar och den här är inte direkt något undantag. Djokovic, Nadal och Alcaraz är inte med. Ruud vilar också och Fritz spelar Delray Beach. Okej, hälften av de bra spelarna är väl inte med då men Tsitsipas, Rublev, Felix, Rune, Hurkacz, och Medvedev. Det är sex av världens 11 bästa spelare det. Så acceptabelt, det är det. Och visst känns det lite intressant med styrkeförhållandena mellan dessa? Medvedev lär visa något snart om han ska anses vara längst fram av de här spelarna. Frågar man rankingen är han just nu längst bak och som ni ser, bara kvartsseedad här.

Det där var några av de seedade. Men kolla bland de oseedade. Det är där det är riktigt, riktigt starkt. Sinner oseedad, liksom Wawrinka, De Minaur, Bautista, Coric och så vidare. Det är det här jag tycker är roligast med 500-turneringarna. Att det redan i den första omgången spelas jämna matcher över nästan hela lottningen. Tittar man på lottningen är det flera av spelarna som är favoriter som hamnar under press från första början.

Jag tänkte att vi under veckan ska behandla den här turneringen som lite av en mastersturnering. Det vill säga, vi kör dagliga inlägg om spelet. Oftast på förmiddagarna inför dagens spel. Och eftersom vi nu raskat av införinlägget redan idag söndag, det är läge att dra igång redan imorgon måndag.