Rotterdam – tisdag

Då var vi igång i Rotterdam och jag tycker det var en rätt fin inledningsdag trots få matcher och ganska lite publik, i alla fall på dagen. Är det den snyggaste centercourten under hela säsongen förresten, den i Rotterdam? Tycker de där mörka färgerna gör sig väldigt bra inomhus. Märkligt få arrangörer egentligen som försöker sig på att göra något lite roligt med färgen på underlaget. Det känns som att man lite grann fastnat i att det ska vara blått på senare år. Varför det nu ska vara det. Gult hade väl varit spännande? Gult underlag, gula bollar, ljusgröna linjer. Den som är minst färgblind vinner. Det kanske rent av skulle gå att besegra Djokovic, vem vet.

Det var någon i vår facebookgrupp Tennisen som beskrev det som en Lidnersk knäpp, Gasquets prestation från mitten av andra set och resten av matchen. Lustigt uttryck det där. Jag har vetat ungefär vad det betyder men jag var ändå tvungen att googla. Plötslig höjning av någons intellektuella förmåga verkar vara beskrivningen och det kommer från någon liten nisse som var odugling i skolan men som från en sekund till en annan förvandlades till geni, typ. Han hette Lidner och levde på 1700-talet. Roligt uttryck och det var väl något sånt, även om det kanske inte bara var i huvudet som Gasquet förvandlades. Väldigt ovanligt faktiskt att det där händer. Att någon spelar ganska dåligt en halv match och att det sen bara svänger totalt och att han spelar superbra andra halvan. Att det svänger är förstås inte ovanligt, men just det där, från misär till perfektion från en boll till en annan, ovanligt. Jag tycker matchen var mest spännande såtillvida att den väldigt tydligt visade hur det är att spela inomhus på ett studsigt superlångsamt underlag. Det blir lite som schack egentligen. Attackbollar som normalt är ganska bra blir som upplägg när man kommer fram till nät på dem. Att försöka slå vinnare som glider undan från motståndaren är nästan omöjligt utan allt handlar istället om att placera bort motståndaren för att sen försöka avsluta med något lugnt och fint, studsigt ut mot sidan av banan. Vi kommer till Wawrinka senare men det är märkligt att han inte var ännu bättre när all inomhustennis för några år sen spelades på den här typen av underlag. Det borde inte passa någon spelare bättre än honom. Gasquet slog i alla fall Busta och det kändes väl som att det saknades lite självförtroende på Busta när matchen skulle stängas kanske.

Gasquet vann första matchen, Dimitrov vann andra matchen. Ja, det finns en viss likhet. De är inte överhuvudtaget olika varandra som spelare även om Gasquet väl är lite mer geni och Dimitrov lite mer arbetare. Underlaget var en total mardröm för Karatsev. Han såg helt bortgjord ut. Men riktigt imponerande från Dimitrov. Han gjorde en närmast perfekt match. Håll koll på honom den här veckan.

Wawrinka var det ja. Han mötte Bublik, och den här typen av tennis passar inte Bublik lika bra riktigt. Men, kul, han kämpade igen, Bublik. Sen är det mycket svårare än man kan tro att ställa om från att vara pajas till att vara seriös. Om Bublik tänker slå sig in på den här linjen, att kämpa och bli en seriös spelare, så kommer det kortsiktigt gå sämre för honom. Långsiktigt öppnas helt andra möjligheter dock. Wawrinka klart bättre tycker jag. Är Wawrinka helt olik Gasquet och Dimitrov då? Nja. Enhandsbackhands i alla fall. Och det är en sak. Mycket av studsbollstennisen handlar om vinklar. Det är mycket enklare att vinkla en enhandsbackhand jämfört med en tvåhandsbackhand. Kanske den enda fördelen med att bara använda en hand.

Den sista matchen såg jag inte alls. Goffin blev krossad av Barrere. Trodde jag inte men jag såg Barrere ett par gånger förra veckan och då spelade han nära sin topp. Goffin måste ändå varit dålig dock.

Det var gårdagens matcher. Idag nya. Nämligen dessa. Med odds från Bethard så klart.

En världsspelare i varje match! Om man räknar in Husler och Ymer som världsspelare då. Möjligen att vrida lite på det hela. Okej, såhär då, det är ett gäng världsspelare i elden under dagen.

Hurkacz-Bautista, en skaplig match att börja en tisdag med ändå va? Skulle definitivt kunna vara åttondel i en slam. Som det sett ut på senare tid kunde det säkert varit en kvart också. 3-0 Bautista i inbördes möten och det kan man förstå. Det kan nog bli lite för flackt och små marginaler för Hurkacz i bollandet när de möts. Sen är det här väl inte Bautistas dröm med så hög studs som det är här. Kanske inte Hurkacz dröm heller för den delen. Hurkacz är ganska klart bättre än Bautista nu för tiden men fördel Bautista spelstilsmässigt.

Var har vi Zverev då? Husler, Mmoh, Fritz och Lehecka är hans torskar i år. Wawrinka och Varillas är spelarna han slagit. Ingen blixtrande säsongsinledning kanske och sett till resultaten är det väl möjligen magstarkt att göra honom till favorit mot Kwon här. Samtidigt som, det blir ju som lite av ett lotteri men man lär ju försöka gissa när han ska hitta spelet igen. Intressant att se hur han står sig när bollen är i spel i alla fall. Kwon står långt fram och driver på tempot. Risken är att Zverev hamnar väldigt långt bak i banan tror jag.

Sen har vi svenskt. Tyvärr inte på centercourten trots att han möter en hemmaspelare. Tveksam form på Ymer. Ganska bra i Davis Cup för en dryg vecka sen. Magplask i Montpellier förra veckan och inget perfekt kval här i Rotterdam under helgen. Det är resultaten, men jag tycker att han spelmässigt känns ganska skarp just nu. Jättefin lottning det här. Griekspoor har precis återhämtat sin ranking och är jämnrankad med Ymer runt 60 i världen men då ska man veta att Griekspoor vann i Pune årets första vecka. En av de viktigaste turneringarna på hela året för dåliga spelare eftersom man där kan få med sig en titel och framför allt 250 poäng utan att behöva slå några bra spelare. Griekspoors ranking ordentligt dopad alltså. Sen är han samtidigt en ganska bra spelare och risken är nog att han också är en spelare som kanske passar Ymer lite illa. Griekspoor är duktig på att slå till bollen och jag tror också han skulle kunna utnyttja förutsättningarna här ganska bra. Ymer är bättre, men varning Griekspoor på typ allt annat. Jag håller med oddsen. Ymer knapp favorit.

Felix har väl varit ett av säsongens stora frågetecken. Sonego är väldigt obehaglig om man inte är på topp. Jag tror det mycket väl kan bli jämnt där.

Tsitsipas har knappast några problem med Ruusuvuori. Jag tror den kan bli lite tråkig.

Och detsamma gäller väl Medvedev även om jag tror att Davidovich kanske kan göra så det i alla fall blir rätt bra spel där.