Rotterdam – onsdag

Vi trummar på i Rotterdam och igår var några av de bästa i elden. Vi kan väl ta en video för de som kanske hellre tittar än att lyssna på mitt svamlande om matcherna. Varsågoda, 11 minuter från gårdagens matcher.

Först vill jag säga att jag är väldigt kluven kring den här typen av underlag. När man började bygga dessa studsmattor tyckte jag det var bra. Det gjorde att det äntligen blev spel inomhus. Men nu kan man ju göra underlagen lite hur man vill, och även om jag fortfarande tycker det här är kul att titta på. Jag tycker det blir lite överdrivet ibland. Om någon satt och förde statistik på nätattacker den här veckan skulle man landa i ett ganska enkelt och tydligt resultat – ge fan i nätet. Om man inte har upplägg går det typ inte att slå attackbollar som inte studsar upp på ett sätt att motståndaren får möjlighet till en enkel passering. Sen handlar det ju som alltid om att anpassa sitt spel efter rådande förutsättningar men någonstans tycker jag att något blivit fel när man måste vara rädd för att attackera.

Av matcherna skulle jag säga att Medvedevs var mest intressant. Det känns som att han fastnat lite grann i sitt sätt att spela. Han kämpar, frustar, och spelar egentligen inte dåligt men ändå är han nu hotad av spelare som han tidigare knappt släppte gem till. Nu kanske Davidovich inte passar honom jättebra. Davidovich har slagen för att utmana honom mer än de flesta. Men han har inte det där flytet han hade för något år sen, Medvedev när han alltid hittade den perfekta balansen mellan försvar och attack. När han alltid hittade rätt position i banan. Nu tycker jag snarare det är lite tvärtom. Antingen är han för långt bak eller så går han på helt huvudlösa nätattacker. Man skulle kunna gissa att han kanske tänker för mycket för jag tror inte det är något fel på spelet eller slagen egentligen. Han får bara inte riktigt ihop det som tidigare. Igår var han arg. Jag tror det är det bästa för honom. Det där han provat att vara positiv hela tiden, det funkar liksom inte för honom. Jag tror att han bara ska vara sig själv även om det inte är så kul för hans kompisar eller alltid ser så bra ut.

Tsitsipas började jättesegt men man vet ju att han nästan alltid vänder. Det gjorde han också. Även om det kanske var lite flyt att Ruusuvuori gjorde ett rätt klent gem när han skulle serva hem första.

Felix, riktigt bra. Han kan ha hittat något.

Zverev, inte riktigt bra. Om det varit någon rättvisa hade det stått 1-1 efter de två första seten mellan honom och Kwon. Okej servande, men spelet, det är långt kvar. Han ser extremt trög ut.

Och så Ymer så klart, utanför videon. Han spelade ju på bana 1. Torsk i raka set mot Griekspoor och inte mycket att säga om. Griekspoor gick inte i den spelmässiga fällan som Ymer brukar kunna fånga folk i och då blev det plötsligt en helt vanlig match mellan två spelare som är ungefär lika bra. Jag tror matchen avgjordes i det första setets tiebreak. Ymer kunde mycket väl vunnit det. Han gör ofta bra tiebreaks men den här gången blev han lite för noggrann och det slutade i att han till slut nästan slutade slå till bollen överhuvudtaget. Det serverade Griekspoor chansen och Griekspoor både vågade och lyckades. Sen var andra set också jämnt men jag tycker Griekspoor hade lite koll ändå. Han hade björnkoll på vad Ymer försökte göra, det brukar motståndarna nästan aldrig ha, och då är Ymer ärligt talat inte så svårspelad. Det är snarare ganska lätt att spela bra mot honom för att inte säga väldigt lätt.

Hurkacz slog Bautista i en ganska medelmåttig uppgörelse. Jämnt och spännande var det mellan två jättebra spelare men nivån, sådär.

Så vann Brouwer mot Husler också men vem fan bryr sig om det?

Det var alla matcher igår.

Nu ska vi titta på dagens matcher.

Inte så tokigt idag heller. Även om det kanske är imorgon och framåt som det blir riktigt, riktigt bra förutsatt att de bra spelarna fortsätter leverera.

Cressy i praktform. Han hade mycket väl kunnat vinna i Montpellier förra veckan. Klart långsammare här i Rotterdam. Lite oklart hur det passar honom. Vissa servekanoner är riktigt bra på det här och kan utnyttja den höga studsen till max. Men inte alla. Vi får se hur Cressy klarar det som sagt. Van Rijthoven, det här borde väl vara ungefär så dåligt som något kan vara för honom. Han har ju enbart presterat på hög nivå på gräs. Gräs kontra studsmatta. Det är inte riktigt samma sak så att säga.

Kan Sinner vara lite trött kanske? Bonzi är en bra spelare. Jag hade inte spelat Sinner till 1,17 men hoppas han orkar. Han skulle behöva orka också. Han måste verkligen fortsätta plocka poäng för även om han klättrade tre platser efter titeln i Montpellier, att han är rankad 14 i världen, han måste vara väldigt missnöjd med det. Ingen drömmotståndare för Sinner skulle jag säga i Bonzi. Jag tror det kan bli bökigt för honom.

Wawrinka mot Gasquet, där känns det ju som de borde mötts en miljon gånger och det känns också som att en borde ha väldigt lätt för den andra med tanke på hur de spelar. Fyra ynka inbördes möten under alla år. 3-1 för Gasquet men vi snackar 2006, 2013, 2015 och 2022. Inte helt lätt att luta sig mot något där. Om jag skulle gissa skulle jag dock säga att det är lite spelstilsfördel Gasquet. Wawrinka får nog inte riktigt det rena spel han vill ha. Nu tänkte jag säga att det är skrällchans Gasquet men mja, han är rankad 45, Wawrinka är rankad 130. Kanske inte så mycket till skräll. Kul match i alla fall. Två spelare som väl i princip alla gillar att titta på och de kommer säkert vilja mycket båda två.

Rune kommer inte ha några problem med Lestienne. Om jag säger att jag inte skulle spela Sinner till 1,17 kan jag väl säga att jag faktiskt gärna hade spelat Rune till 1,14. Det kommer inte vara något snack.

Hurkacz–Dimitrov, det är liksom bara mer eller mindre fina matcher idag. På tal om spel tror jag att det där är ett riktigt bra sådant på Dimitrov. Jag såg honom mot Karatsev och jag såg honom i dubbeln igår. Närmast perfekta insatser i båda matcherna. Jag tror han är uppe på sin absoluta topp eller i alla fall på väg dit. Hurkacz imponerade måttligt mot Bautista. Eller ja, det var inte alls bra. Jag tror inte att underlaget passar Hurkacz och jag tror ovanpå det att Dimitrov kommer göra det extra jobbigt för honom. 2-0 för Dimitrov i inbördes möten också. Det är ingen bra motståndare för Hurkacz det här. Dimitrov kommer få snurr på honom och jag tror att Hurkacz kommer missa mer än vanligt. Inte i absolut bästa form rent allmänt va, Hurkacz? Jag tror det är så.

Botic mot Halys, det är skittråkigt. Men även där kan man spela tycker jag. 1,74 på Botic här på Bethard, helt okej. Han är flera snäpp bättre än Halys och jag tycker också det borde passa Halys ganska dåligt detta. Botic kommer bolla bort honom.

De Minaur mot Rublev känns som en av dagens bästa matcher. Inte så svårt att gissa matchbild där va? Rublev kommer pumpa på. De Minaur kommer försöka pumpa tillbaka. 2-1 för De Minaur i inbördes men jag tycker nog egentligen det borde passa Rublev helt okej och Rublev är också lite bättre. De Minaur måste nog försöka attackera lite för att bara försvara sig mot Rublev, det går liksom inte. Tänk på att det här är en 500-turnering också. Ni vet att Rublev egentligen bara är bra i just 500-turneringar.

Och så tror jag nog att Zverev klarar Greiskpoor även om han inte var så bra igår. Men Griekspoor är inte mycket till hot mot honom. Zverev kan stå och serva och sen kanske spela ungefär jämnt med Griekspoor när bollen är i spel. Det klarar han och jag tror inte Griekspoor kan göra så jättemycket åt det.