Rotterdam – torsdag

Spelet är igång. Felix håller precis på att avsluta Barrere. Eller ja, han har ett rejält grepp i alla fall och har man ett rejält grepp om en spelare man är mycket bättre än, det går ju att tappa det, men det händer kanske inte varje dag direkt. Felix lär ta sig till kvarten där Wawrinka, Griekspoor, och Dimitrov redan befinner sig. Det är alltså ingen sån där masterstorsdag då alla åttondelar spelas idag utan bara fem av dem. Och snart alltså bara hälften kvar. Den hälft som jag tänkte att vi nu ska prata om.

13:00 Medvedev-Van de Zandschulp 1,13-5,75 Bethard

Man ska väl inte överdriva. Jag ska inte säga att det var den sämsta tennismatch jag sett igår mellan Botic och Halys men det var i alla fall bland det sämre jag sett. Det kan bli så när båda spelarna på något magiskt sätt är lika dåliga. De triggade liksom varandra längre och längre ner i misären. Botic vann till slut. Det var rättvist på något vis. Det kändes hela tiden som att om han bara spelade någon liten procent mindre dåligt så skulle han vinna hur enkelt som helst men egentligen gjorde han det inte. Han lyckades bara vara lite mindre dålig på de sista poängen. Allt förstärks förstås lite också av att han verkligen är så fruktansvärt tråkig, Botic. Om någon tennisspelare någon gång skulle somna under en match eller till och med en bollduell skulle det definitivt vara han som gjorde det. Det är liksom ingen puls. Ingen överhuvudtaget. Vilken sågning det här blev. Tråkig är han i alla fall.

Hur blir det här då?

Botic var riktigt, riktigt usel igår. Det gör ju att Medvedev måste vinna det här enkelt. Inte alldeles olika varandra egentligen. De spelar flackt och konstigt. Botic lite mer offensivt inriktad och har inte ett försvar som är ens i närheten av Medvedevs. Mycket överskruv, det kommer det i alla fall inte bli i duellerna. Det är ett som är säkert.

15:00 Cressy-De Minaur 2,85-1,42 Bethard

Ni kanske märker att jag inte skrev något om matcherna igår i den här texten. Jag petar in en del av det i införtexterna här istället. Cressy krånglade sig igår förbi Van Rijthoven i en match som var ganska dålig. Ingen skräll kanske. Två ganska destruktiva spelare. Fullt rättvis vinst i alla fall. Jag tror det var någon slags blåsor på handen som Cressy hade problem med under matchen. Det kan verka larvigt, men sånt ska faktiskt inte underskattas. Det kan påverka, och jag tror också att Cressy är lite vek av sig. Så jag vill kasta in en brasklapp för det här. De Minaur spelade närmast perfekt mot Rublev. En av de bättre matcher jag sett honom göra faktiskt.

Inga inbördes möten och riktigt spännande matchup skulle jag säga. De Minaur är noggrann och returnerar helt okej. Men hur blir det i spelet egentligen? Det är ju ingen bra idé att lämna över initiativet till Cressy och hoppas på att han ska missa utan det gäller att hålla trycket så Cressy inte får chansen att komma framåt. Dessutom, De Minaur har inte serven för att hindra Cressy från att bollen ska komma i spel.

De Minaur var jättebra igår, Cressy sådär. De Minaur är den bättre spelaren. Men jättevarning för spelstilarna. Som jag läser matchen är det stor fördel Cressy där.

19:30 Tsitsipas-Sinner 1,60-2,35 Bethard

Känns som att de möter varandra hela tiden de här två och det är inte bara en känsla. Sex inbördes möten har de hunnit med. Tsitsipas har vunnit fem av dem.

Och det är väl inte så konstigt alls skulle jag säga. Man kan definitivt påstå att Sinner om man plockar isär dem och bara bedömer slagen är en bättre spelare men tennis funkar ju inte så. Han är beroende av att det spelas ett spel som inte blir när man möter Tsitsipas och på det spel som blir när de möts är Tsitsipas bättre. I kombination då med att Tsitsipas vinner de allra flesta set som råkar bli jämna.

Det som talar för Sinner idag är väl att hans form känns lite bättre än Tsitsipas men där stannar det väl också skulle jag säga. Kan nog bli en sjätte seger för Tsitsipas ikväll.

21:30 Rune-Brouwer 1,07-8,25 Bethard

Jag har sagt en del negativt om Rune sen han börjat synas det senaste året. Vill ni höra något positivt då? Jag tycker faktiskt han gör riktigt bra ifrån sig på sociala medier. Det andas icke uppstyrt lång väg utan att det spårar ur och blir larvigt. Man känner verkligen hur det faktiskt är han som sitter och gör uppdateringarna och den känslan är faktiskt rätt sällsynt från världsstjärnor. Sen gillar jag någonstans också att han verkligen verkar uppskatta det nya livet som världsstjärna och allt som det för med sig. Han twittrade ut någon bild där han satt och åt middag med den danska ambassadören häromdagen. Han verkar liksom på något vis uppskatta att ha kommit upp sig i smöret och ser till att göra lite grejer vid sidan om. Det tycker jag är lite fint. Man behöver liksom inte bli megatråkig och värdelös bara för att man råkar bli bra.

Varför skriver jag då om detta och inte om matchen? För att han möter en medelmåtta på challengertouren. Det här är ingen match.