Rotterdam – fredag

Det verkar ha varit full fart i Rotterdam igår kväll. Först att Sinner krossar Tsitsipas, det kan ju hända. Men att Rune sen bjuder på någon form av total kollaps, det trodde man ju inte när man vaknade igår morse så att säga.

Själv var jag upptagen med att titta på Barcelona-Manchester United den där tiden igår kväll. Otroligt fin match, men det ska vi kanske inte behandla mer här. Men därav att jag inte har jätte,mycket att säga om de intressanta matcherna igår mer än att Rune, ja, han har väl en liten bit kvar innan han är helt vuxen kanske.

Kvartsfinaler idag. Lite sämre än vad det kunde varit. Men två riktigt fina matcher i alla fall.

13:00 Dimitrov-De Minaur 2,05-1,80 Bethard

Lite speciellt kanske men de två bra matcherna idag spelas under dagpasset. Kvällspasset, det är ärligt talat rätt tråkigt.

Det här är de två spelare som stuckit ut under veckan skulle jag säga. Båda två visade praktform från första början och har sett jättebra ut i båda sina matcher. Bra spelare i grunden också så klart, kapabla sådana. Så när de nu är uppe på vad jag skulle säga är deras formtopp, då är det nästan som två topp-10-gubbar.

Vad tror vi då?

Jag tror De Minaur, dels på att jag tycker han är bättre, men också på spelstilarna.

Han förlorade ett set mot Cressy igår, De Minaur men det var verkligen inget snack. Han borde vunnit matchen i raka set men det kan bli sådär mot ett servemonster. Dimitrov precis tvärtom skulle jag säga. Han slog Hurkacz i sin åttondel i raka set men Hurkacz borde fått med sig ett av seten.

Det jag ser framför mig här är att det blir jobbigt för Dimitrov att han antagligen kommer vara den som känner att han borde göra något och just för hans del är det där lite känsligt. När han har kontroll och känner att han är den säkrare spelaren, då kan han spela ut hela sitt register utan att bli stressad och börja göra misstag. När han däremot känner att han inte kan sitta fast i duellerna, då börjar han göra saker som har för stor svårighetsgrad, ofta utan att det ens är avgörande slag han försöker sig på och missarna kommer helt enkelt. Precis så tror jag det blir här. De Minaur kommer vara bekväm med matchbilden. Jag tror inte att Dimitrov kommer vara det.

15:00 Medvedev-Felix 1,60-2,35 Bethard

Det här får ju ses som dagens bästa match. Här är det inte som om det vore två topp-10-spelare. Här är det två topp-10-spelare även om Medvedev otroligt nog inte är där just nu. Final måste han gå till den här veckan för att åter vara topp-10 på måndag. Vinner han så går han om Felix och är på plats åtta efter turneringen. Så vägen tillbaka är i alla fall inte särskilt lång för honom.

4-0 i inbördes för Medvedev. Många minns nog kraftmätningen i Australian Open förra året då Medvedev vann en femsetare. Där Felix var otroligt bra, både i den matchen och i hela turneringen. I övrigt lite enklare segrar för Medvedev men man måste så klart ha med sig att Medvedev haft det trögt under den period då Felix slagit sig in ordentligt på topp-10. Så det är andra förutsättningar nu än det varit någon gång tidigare när de mötts.

Felix är regerande mästare. Sånt ska inte underskattas. Det här studsmatteunderlaget ska också passa honom väldigt bra skulle jag säga. När det inte blir alldeles för snabbt och obehagligt så är han ruskigt stabil i bollandet. Vad vill Medvedev egentligen ha för underlag då? Ja, vem vet? Jag tror inte han vet själv egentligen. Det handlar snarare om vilken dag han har. Samtidigt så, grus är ju hans sämsta, och jättehög studs, inte alls optimalt om jag måste av göra. Så jag tycker det är fördel Felix på underlaget.

Men så är det väl kanske spelstilarna som förstör det lite för Felix del. Han måste vara den som driver på och slår igenom Medvedev för att detta ska vara genomförbart för honom och att slå igenom Medvedev när bollen har någon slags inbyggd broms i sig, inte det enklaste riktigt. Fantastiska dueller tror jag i alla fall att det kommer bli. Medvedev kommer få förtjäna segern med rätt många kalorier förbrända.

19:30 Sinner-Wawrinka 1,25-3,90 Bethard

I någon slags teori så ska väl detta kunna passa Wawrinka. Studsigt underlag gör att han får tid på sig och han möter en spelare som vill stå och spela rakt och enkelt i mitten av banan. Upplägg alltså för Wawrinka att göra det han gör bäst, att få snurr på motståndaren och på så vis kunna styra spelet. 2-1 också för Wawrinka i inbördes möten så helt irrelevant är det väl inte att Sinner nog i alla fall inte passar honom dåligt.

Men även om Wawrinka håller någon slags nivå just nu. Sinner ska vara topp-10, det är inget snack om det, och just nu är han verkligen i form. Wawrinka är ingen topp-10-spelare numera. Han är enormt långt därifrån. Jag tror att han bara är för dålig.

Sen spelas det en challengermatch också på centercourten som avslutning. Det är liksom så dåligt att jag inte ens tänker skriva om den. Gör något annat. Final i På Spåret och så vidare.