Inför dagens finaler

Söndag. Finaler. Ganska fina finaler skulle jag säga. Vi tar ett varv.

15:30 Sinner-Medvedev 2,35-1,65 Bethard

Lite av rankingåterhämtningens turnering blev det i Rotterdam. 500-turneringar är väldigt effektiva gällande att positionera sig på rankingen och den här gången har de två kanske mest underrankade av toppspelarna båda tagit chansen. Medvedev landar på plats 10 imorgon vid torsk här. Sinner landar på plats 12 vid torsk. Vid vinst blir Medvedev åtta, Sinner klättrar faktiskt inget vid vinst, men han krymper avståndet och är då bara 100 poäng från att vara topp-10.

4-0 för Medvedev i inbördes möten och han är också min favorit i dagens match. Av egentligen alla möjliga orsaker. Sen så, precis som man ser på oddsen. Sinners skrällchans är också god, men Medvedev är favoriten. Det som ska sägas om de inbördes mötena är att detta är den första någorlunda stora matchen de spelat. Två matcher i blåbärsturneringen i Marseille, som ju spelas nästa vecka för övrigt, sen gruppspel i slutspelet och kvart i Wien. Sinner har tagit två set på fyra matcher men matcherna har också spelats under en tid då Medvedev tillhört de absolut bästa i världen. Så att Sinner ännu inte vunnit, det är inte jättekonstigt.

Lite jobbigt känns det kanske för Sinner ändå spelstilsmässigt. Han får visserligen spela det ganska rena spel han vill spela. Han kommer få bra möjlighet att spela bra. Men hur man än vänder och vrider på det. Han lever i stort sett bara på att han ska bollar ut motståndaren med hårdhet och säkerhet. Vem fan bollar ut Medvedev liksom? Ovanpå detta är jag rätt övertygad om att Medvedev kommer få klart mer på sin serve. Så Sinner lär ställa in sig på att vara klart bättre än Medvedev när bollen är i spel och ja, utmanande, kan man väl kalla det. I alla fall nu när Medvedev verkar ha hittat en åtminstone vettig form igen.

Det skulle kännas bra om Medvedev vann tycker jag. Han ska vara i toppen, det är liksom inte ens uppe för diskussion.

20:00 Alcaraz-Norrie 1,16-4,70 Bethard

Jag har tittat alldeles för lite på Buenos Aires den här veckan. Rotterdam har tagit uppmärksamheten och därmed har det blivit mindre grustittning den här veckan än förra. Lite olyckligt, för klart starkare turnering den här veckan. Dessutom turneringens två bästa spelare framme i final. Precis som i Rotterdam tänkte jag säga men kanske att Sinner inte kvalar in för det riktigt men här i alla fall, de två bästa som var med.

Norrie har faktiskt inte imponerat. Han har varit illa ute precis hela vägen. Det är han ofta. Men den här veckan har det varit lite värre än vanligt. Han har varit nära förlust mot spelare som han bara ska slå. Sen är det som sagt inte lika illa för honom som för vissa andra toppspelare men han har varit lite under vad man kan förvänta sig.

Alcaraz då? Jag har inte sett jättemycket som sagt men det är väl inte mycket att anmärka på. Förutom att jag tycker han börjar kännas lite, lite, lite som en cirkushäst. Det är mycket fokus på att synas, på att slå snygga slag, och så vidare. Notera alla lite där, men jag gillar det inte riktigt.

Matchen?

Det är svårt att komma ifrån att Norrie är rätt värdelös på tennis jämfört med Alcaraz. Sen kan man ju säga att Norrie spelar lite bökigt. Kanske inte det Alcaraz trivs bäst mot. Norrie har också slagit Alcaraz, i Cincinnati förra året. Tre segrar för Alcaraz också dock. Och en fjärde kommer nog här. Ska Norrie slå Alcaraz måste han vara den av dem som är i bättre form för dagen och det tror jag inte han kommer vara här.

21:00 Fritz-Kecmanovic 1,25-3,60 Bethard

Lite pliktskyldigt får vi ta med finalen från Delray Beach också men det är liksom inte riktigt en av årets främsta turneringar det här. Snarare precis tvärtom.

Som alla amerikanska tennisspelare så tar Fritz fortfarande chansen att spela på hemmaplan trots att man kanske kan förvänta sig att han söker sig till de större turneringarna nu när han är en toppspelare. Men samtidigt så, det här är väl inte så tokigt heller, att samla på sig lite enkla titlar.

Intressant med de här två att Kecmanovic är två år yngre, och för ett gäng år sen hade jag nog sagt att han skulle vara bättre än Fritz nu 2023. Men Fritz har lyckats lite utanför det man kan förvänta sig. Kecmanovic har en bra ranking, han blir topp-30 imorgon, men jag hade inte blivit förvånad om han varit ännu bättre vid det här laget. Men det är klart, det är svårt att bli bäst i världen om man har en sengångares kropp att arbeta med. Var det elakt? Kanske det. Särskilt atletisk är han i alla fall inte och jag tror egentligen det är just det. Han är naturligt oatletiskt. Jag skulle inte säga att han är otränad. Han har bara riktigt dåliga fysiska förutsättningar. Extra imponerande då att han är så pass bra som han är.

3-1 för Fritz i inbördes möten. 4-1 sent ikväll tror jag.