Inför veckans turneringar

Medvedev, Alcaraz och Fritz blev det som vann förra veckan. Man skulle kört en trippel på det inför veckan. Det var väl de tre favoriterna, så inte direkt en omöjlighet. Hade man nog kunnat vinna en slant på. Av det jag såg dessutom tre mycket rättvisa segrare.

Medvedev var riktigt bra i finalen i Rotterdam mot Sinner. Det måste vara direkt obehagligt att möta Medvedev när han är på det där humöret. När det inte ens påverkar honom att han missar eller har oflyt. Och då inte den där spelade likgiltigheten som han tidigare provat ibland, den som absolut inte funkat för honom. Nu var det hundra procent fokus precis hela tiden och som sagt, det måste vara en rätt jobbig upplevelse att då möta honom. Sinner var riktigt bra, men han var inte ens i närheten av att orka. Han hängde med spelmässigt, men han hade inte fysik för att spela det spel som krävdes för att vinna. Inte helt olik min egen tennis faktiskt. Om det inte vore för att jag börjar tjockandas efter en spelad poäng så hade jag nog varit rätt okej med mitt fina försvar. Men fysiken är inte en helt obetydlig del av tennisen så att säga. Strandlund, var det väl som kommenterade, sa under matchen att Sinner har en bra fysik, men att han ändå inte orkade. Jag skulle starkt vända mig emot det. Sinner har inte de fysiska förutsättningarna för att bli någon slags biff. Han är som ett sugrör i kroppen rent naturligt. Men han är 21 år gammal nu och jag tycker man borde förvänta sig att han försökt göra mer åt det. Att han är väldigt tunn är en sak. Han hade varit bättre med lite mer kött på kroppen. Men att han dessutom är outhållig och allmänt vek, det handlar om att han inte riktigt gör jobbet med fysiken och det är direkt dåligt. Att inte orka två fulla set, även om man möter Medvedev. Jag tycker det är angränsande till svagt.

Alcaraz hade inte mycket till motstånd i Buenos Aires. Norrie knep ett set i finalen vilket kanske inte var orättvist men det var inte en jämn match. En på det stora hela ganska enkel transporttitel för Alcaraz. Och väldigt liknande för Fritz i Delray Beach. Han var klart bäst i fältet och det blev inte mycket motstånd. Kecmanovic knep ett set i finalen men på de set han förlorade fick han med sig ynkliga två gem.

Fritz uppe till plats sju, men på liverankingen är han just idag femma vilket han vad jag kan se också kommer vara nästa måndag då Zverev inte kan klättra förbi honom även om han vinner Doha. Och det kan ingen heller göra, får jag det till. Så Fritz femma i världen. Det låter otroligt, och man kan säga att han kanske inte är så bra men man måste väl också titta på kollegornas prestationer och även om det är större namn bakom honom. Det är Fritte som samlar poängen.

Medvedev upp till plats åtta men ner lite på liverankingen. Han måste vinna Doha för att behålla den platsen. Eller ja, vinner han Doha går han faktiskt om Nadal och blir ny sjua. Nadal, han ryker från topp-10 väldigt snart.

Alcaraz spelar den här veckan också i Rio. Kan han bli världsetta? Nja, ja, nej, jag vet inte. Vinner han turneringen hamnar han på exakt samma poäng som Djokovic, 6980 stycken. De borde väl vara delade världsettor då kanske. Det kan knappast ha hänt förut.

Den här veckan en 500-turnering och två 250-turneringar precis som förra veckan. Lite konstigt kan man tycka om det eftersom veckans starkaste turnering, den i Doha, är 250. Rio, klart svagare, är 500. Jag har sagt det en och annan gång. Antalet poäng som delas ut borde på något sätt styras av startfältet. Annars blir det lite tokigt. Toppspelarna som spelar den här veckan är Alcaraz, Rublev, Felix och Medvedev. Många som vilar alltså, Djokovic, Tsitsipas, Ruud, Fritz, Nadal och Rune. Lite anmärkningsvärt att Ruud inte spelar grussäsongen i Sydamerika i år. Kanske inte helt fel i och för sig, han kändes inte jättestark i årsöppningen och verkar satsa mot mastersturneringarna i USA istället kommande veckor.

Veckans lottningar. Nu kommer dem. Först, 500-turneringen i Rio de Janeiro.

Kanske inte tidernas svagaste 500-lottning men rejält svag är den. Cerrundolo semiseedad med sin ranking på 30 i världen. Jämför man det med Rotterdam förra veckan så var man där oseedad om man var rankad på plats 17. Även bredden riktigt svag här i Rio. Garin siste man in med en ranking på 87 i världen, som han rasat förresten. Det är vad det brukar vara i en vanlig 250-turnering. Så många enkla poäng kan samlas i den här turneringen. Extra viktig alltså, framför allt för lite sämre spelare.

Ser ni vem som fått ett wildcard? Bellucci är tillbaka. Men tyvärr bara för att spela sin sista turnering. Han lägger av den här veckan, 35 år gammal. Mycket märklig karriär där han som dryg 20-åring var på gränsen till topp-20 med en av världens bästa forehands och även slag i övrigt för att bli en toppspelare. Men det blev liksom inte så mycket. Lite skador, men mest av allt att han blev sämre och sämre och de senaste åren har han spelat en hel del men har inte ens kunnat hävda sig på challengertouren. Lite Thiemsyndromet kanske. De har en sak gemensamt. De är lite robotar. Är man robot är det alltid större risk att problemen blir väldigt stora när det kommer grus i maskineriet. Ickerobotar klarar det ofta mer eller mindre bra men robotar, det kan bli så här. Lite deppigt med Bellucci ändå tycker jag. Jag gillade att titta på honom och helt fantastisk teknik. Han borde lyckats bättre än han gjorde helt enkelt. 50 miljoner kronor spelade han in, fyra titlar bland annat. Även om det kostar en slant att ligga på topp, han ska nog klara sig.

Vad tittar vi annars på i Rio då?

Alcaraz så klart som är storfavorit till att vinna. Ser väl rätt överkomligt ut för honom men det hade det gjort oavsett vilken lottning han fått.

Norrie första utmanare för honom den här veckan också. Vi kan väl hoppas på Norrie-Thiem i andra omgången även om jag inte är alls säker på att Thiem slår hemmaspelaren Monteiro. Och Norrie är väl kanske lite sliten efter Buenos Aires så inte totalt givet att han slår lillebror Cerrundolo heller.

I övrigt? Nja. Svag upplaga av turneringen.

Här har vi Doha som alltid känns som en 500 men som inte är det. Bra klass för att vara en 250 så klart, väldigt bra klass. Klart bättre än i Doha. Medvedev och Felix på samma halva, lite tråkigt kanske. De får ses som de främsta favoriterna.

Annars så, Basilashvili. Han brukar ju vinna någon som här turnering varje år och han gör det alltid från absolut ingenstans. Han är helt värdelös numera, men det har han varit när han vunnit ibland också. Han förlorade mot Broady i kvalet men kommer ändå in på en drömlottning här med en svag motståndare i första rundan, sen en Botic som var värdelös i Rotterdam, Zverev är ju inte så bra heller just nu, och vem vet, Rublev kanske ramlar bort på något sätt. Det låter nog lite konstigt när man varnar för det som troligen är hela turneringens sämsta spelare men som sagt, han har gjort det förr, dessutom i just den här turneringen som han vann för två år sen och han var också i final förra året.

Tufft på ett sätt att arrangera en 250-turnering den här veckan när det finns två andra på olika sätt attraktiva turneringar som stjäl spelare men samtidigt, det finns spelare prioriterar att vara kvar i Europa också och man har ju lyckats samla in några starka kort här.

Mikael Ymer till exempel, riktigt affischnamn. Vilken möjlighet han fått här. Albot var visserligen bättre än på länge i Delray Beach förra veckan, där han för övrigt brukar spela bra, men ingen jättebra spelare numera, Albot och en spelare Ymer ska slå. Kanske inte en perfekt spelstil för Ymer att möta i och för sig. Albot är bra på att hålla igång bollen utan att slå bort sig. Skulle kanske kunna bli lite uppstressande för Ymers del. Men han ska vinna, och att då gå mot Goffin som seedad motståndare, drömlottning. Skulle säga att Ymer nästan är favorit där. Goffin är inte jättebra numera. Och ska man titta ännu längre fram, han har ju slagit Hurkacz förut och det var nog ingen slump. Hurkacz har en spelstil som passar Ymer jättebra. Vägen fram ligger öppen alltså, men då lär han vara bättre än han var i Rotterdam, Ymer.

Även Elias Ymer kom in här utan kval. Det krävdes endast topp-140 för att få vara med, sällsynt svagt för en atp-turnering. Det finns ingen bra kvalare, det är kvalfinaler idag, så Ymer kommer få en supermöjlighet att få med sig en sällsynt atp-matchvinst. Kan behövas förresten. Man kommer ju in i turneringar på sin ranking ett par veckor i förväg. Ymer är nu rankad 172 efter att ha tappat en del poäng, så nu är det dags att börja samla igen. Tufft i andra omgången dock så klart. Dimitrov var en av de absolut bästa i Rotterdam och han lär klappa ihop ordentligt om Ymer ska ha minsta möjlighet där.

I övrigt så, bra spelare. Sinner favorit. Dimitrov och De Minaur utmanare. Cressy var bra förra veckan. Hurkacz kommer väl igång snart. Och så är det ju alltid så att någon spelare tar chansen och överraskar i såna här små turneringar. Den här gången kanske Mikael Ymer, vem vet.