Fredagsuppsamling

Fredag! Har det hänt något? Kommer det hända något i helgen? Vi får väl se.

Synd att Coria strök sig precis innan turneringen. Hade blivit en helt annan nivå här i Rio annars. Okej då, jag skojar lite. Jag vet inte varför jag tycker det är kul att skoja om Corias medelmåttighet men jag tycker det är så mycket otippat kring honom. Han var liksom inte bara värdelös fram till han var 26-27 år någonting. Han var komplett värdelös. Man visste ju vem han var, för man tyckte det var lite lustigt att den riktiga Coria, storebror Coria som är 10 år äldre, hade en lillebror som spelade tennis. Och att lillebrorsans äpple landat så sjukt långt från trädet. Han kunde inte spela, medan storebrorsan på sin tid var en av de absolut bästa spelarna, i synnerhet på grus. Men så började han vinna lite matcher på challengertouren. Sen vinna lite matcher på atp-touren. Och nu vid 30 års ålder var han för en vecka sen för första gången rankad topp-50 i världen. Trots att han fortfarande är extremt medelmåttig. Jag ska inte säga ordet, men säg så här. Hade en skidåkare haft den här utvecklingen under sin karriär hade det nog spånats lite grann, kanske i synnerhet om storebror tidigare varit där pillat lite på burken. Nejdå. Det är mest skoj. Det är inte så lätt att dopa sig till framgångar i tennis. Jag har inte hört några som helst rykten kring lillebror Coria. Jag försöker mest säga att han är helt unik, på sitt sätt, och att det är lite svårt att förstå hur han kan vara så bra som han är.

Men han var ju inte med i den här turneringen. Och att jag sitter och skriver om Coria säger väl det mesta om hur hög klass turneringen i Rio håller. Jag har sett en del och jag får nog säga att det är lite tveksamt om det här ska vara en 500-turnering. Det är en spretig skara turneringar i 500-kategorin. Allt från Rotterdam som skulle kunna vara en masters till Rio här som ingen hade märkt om man bara nedgraderat den till 250.

Alcaraz har gjort två mer eller mindre svaga matcher hittills. Svaga om man ser till att han är världstvåa men det är väl det som blivit lite konstigt. Hade han varit rankad åtta eller liknande hade liksom ingen lyft på ögonbrynen utan snarare pratat om hur starkt det är att han först vinner i Buenos Aires och sen i Rio. Som han väl kommer göra. För motståndet, det är inte obefintligt, men det finns liksom inga riktiga hot mot en toppspelare som Alcaraz.

Annars så, ja. Norrie är ju en effektiv rackare. Det luktar förstås final om honom igen vilket hade gjort att det blev en jättefin Sydamerikamånad för honom med runt 500 poäng. Jarry ska väl nämnas också. På tal om doping. Han har haft det jättetufft att ta sig tillbaka efter sin avstängning men spelar nu åtminstone bra igen. Borde kunna klara att äntligen nå topp-100 i år igen.

Ramos, Zapata Miralles, Dellien, Lajovic, ni hör ju. Det hade lika gärna kunnat vara kvartsfinalisterna i Båstad.

Redan framme vid semifinaler i Doha. Det är väl något religiöst, tror jag i alla fall, kring de här turneringarna i Doha och Dubai vilket gör att man inte vill spela på söndagen. Jag hävdar bestämt att en vanlig atp-turnering borde spelas över sex, inte sju dagar för att få lite bättre action med fler matcher. Man skulle om man vill fylla hela veckan kunna peta in hela kvalet på måndagen där spelarna som kvalar i så fall får spela två matcher för att ta sig in. Varför inte två korta matcher? Tresetare först till fyra gem. Vilket drag det hade blivit. En fullproppad tennisdag där man alltid kunde köra fritt inträde för att marknadsföra turneringen lite grann. Men det fastnar ju på samma sak som med allt annat med tennisen. Eftersom organisationen atp inte har någon ägare finns det inget större intresse av att förändra och förbättra. Allt fokus ligger istället på att spelarna ska ha det så bekvämt som möjligt framför att produkten ska bli attraktiv för publiken och därför blir såna här idéer, bra idéer, helt otänkbara. För tänk vad hemskt för kvalspelarna att behöva spela två matcher varje dag? Hur ska de planera sina luncher? Hur ska spelarna i huvudturneringen kunna genomföra sina träningspass på exakt de tider de vill på de största banorna? Nej, det där går ju inte. Vad dum jag är. Sitta och föra fram dåliga idéer bara sådär. Nej, dåligt.

Här då?

Lehecka, bra. Han är verkligen bra. Är det litegrann i Berdych fotspår han går? Nja, så är det ju inte, men han slår i alla fall väldigt hårt. Sen saknar han Berdych serve, men rör sig istället kanske mycket bättre. Riktigt imponerande hur han petade bort Rublev igår. Framför allt tycker jag det känns som han har ett rackarns självförtroende, Lehecka. Han var under tidigt i första och förlorade det setet men trots det kändes det som att han själv fortfarande såg det som en öppen match. Vilket det definitivt inte borde vara. Men man ska också säga att Rublev inte var något bra den här veckan. Griekspoor hade i princip avgjort matchen mot honom i omgången innan men blev nervös.

Murray har fått någon slags tvångstanke att han måste spela tresetare. Murrays mamma upplyste om det på social media häromdagen att det vore trevligt med en vinst i raka set någon enda gång men det verkar inte möjligt för Murray som igår tappade set mot en spelare som inte ens är i närheten av atp-touren. Var en riktigt bra match från Murray mot Zverev förresten, vet inte om jag skrev något efter den? Tror inte det. Starkt var det att vinna i alla fall även om Zverev definitivt är en skugga av sig själv just nu. Märkligt hur det känns ibland med spelare. När Zverev var som bäst kändes han som en servekanon som dessutom var lika bra som de bästa i bollandet. Nu känns hans serve lättläst och inte som något supervapen samtidigt som han i spelet, ja, han är väl okej, men det andas inte världsetta direkt. Spännande hur allt hänger ihop i tennis tycker jag. Han servar av någon anledning sämre nu än han gjorde innan skadan. Och det är som att då påverkas också det övriga spelet negativt. Serven är inte bara ett slag helt separat. Serven påverkar också i högsta grad allt i det övriga spelet. Stämmer serven, då följer ofta det mesta med.

Mer väntat på undre halvan även om Medvedev och Felix haft rätt mycket större problem än man hade kunnat förvänta sig. Jag ska säga att jag sett väldigt lite av deras matcher så inte mycket att berätta där.

Lämnar inte Goffin förhållandevis ofta walkover? Jag tycker det känns lite så. Här hade man ju kunnat gissa att han var sjuk då han vann rätt enkelt i första rundan och dessutom hunnit med att vinna en dubbelmatch under veckan men knäskada, tydligen och Ymer med en gratisplats till kvarten. Bra flyt den här veckan för Ymer som nu också får möta spelaren som känns som hans drömmotståndare av de lite bättre spelarna i världen. Hurkacz servar bra, men inte bra nog för att Ymer inte ska kunna hantera det och sen slår Hurkacz hårt, men inte hårt nog för att med någon slags lätthet slå igenom Ymer. Var riktigt, riktigt dålig igår också, Hurkacz. Det känns nästan som att för mycket talar för skräll på Ymer. För när för mycket pekar mot ett håll, då har det en tendens att studsa åt motsatt håll istället. Att den bättre spelaren som ska floppa då är helt och hållet på tårna eftersom han också ser faktorerna som pekar emot honom. Och att det då kommer en stadig insats istället och ingen skräll.

Sinner var däremot sjuk. Han har haft några riktigt behagliga veckor där han fått stå över första omgångar och några enkla segrar också. Här var det upplagt för en ganska enkel finalplats åtminstone men det går ju inte om man är krasslig. Istället väldigt öppet på den undre halvan.