Inför veckans turneringar

Ha! Jag lever. Och är tillbaka. Jag hade bara inte så mycket att berätta under helgen och är det något jag lärt mig så är det att om man verkligen inte har något att säga. Då vill nog ingen egentligen heller läsa det. Då är det bättre att låta bli snarare än att fylla skärmen med något som bara är skit. För gör man det, då är det till slut ingen som orkar sig in och läsa, även om det råkar vara något intressant.

Medvedev vann i Doha. Murray som förlorade finalen var den stora grejen i turneringen men kanske ändå att det var ett tecken på att det rent kvalitetsmässigt inte var så spektakulärt. Jämför man med Rotterdam veckan innan så tycker jag den turneringen var klasser bättre. Medvedev upp en position till plats sju. Nadal nere på plats åtta nu. Murray upp 18 platser till 52, nästan topp-50 igen alltså. Att det kostade på lite för Murray den här veckan, det kan man ju förstå, och han kommer inte till start i Dubai. Antagligen ett väldigt klokt beslut. Farbror behöver nog ligga i gipsvagga någon vecka nu efter alla tresetare.

Hurkacz vann i Marseille. Det hade han inte gjort om Ymer slagit returen på matchbollen två cm kortare. Sällsynt misstag från Ymer det faktiskt. Varför skulle han slå den med en så overklig längd? Inte likt honom. Tror han blev lite överraskad själv faktiskt. Hör inte riktigt till hans spel det där. På tal om att kasta in handdukar så skulle Ymer ha mött Bonzi i första omgången i Dubai den här veckan men man kan ju se framför sig att Bonzis reseplanering såg lite utmanande ut. Att ta sig från Marseille till Dubai på två dagar och sen också kunna prestera. Han gav upp direkt, och Ymer får nu en annan motståndare. Jag tycker Marseille var en helt okej turnering men när Sinner blev snuvig och inte kom till start blev den undre halvan lite svag ändå så inte sådär alldeles spektakulärt.

Medvedev och Hurkacz var väl favoriter i sina turneringar. Skrällen, den kom i Rio där Norrie tog hem de 500 poängen. Alcaraz hade 1-0 i set och break i andra men man blir ju inte av med Norrie bara sådär så att säga. På något sätt rättvist att han åkte dit till slut, Alcaraz. Jag tycker han är alldeles för slarvig. Alldeles för mycket trams. På tok för mycket viftande mot publiken. Och alldeles för lite noggrannhet. Det är kanske svårt att anklaga ett barn för att vara barnsligt men nu råkar ju det här barnet vara världens näst högst rankade tennisspelare och då tillkommer det ju lite krav. Nu fick vi heller inte veta vad som hade hänt med förstaplatsen på rankingen om Alcaraz och Djokovic hade hamnat på exakt samma poäng. Eller jo, det vet vi faktiskt. Jag såg att någon lagt ut i vår kära facebookgrupp Tennisen vad som gäller. Det fanns några olika sätt att skilja spelarna åt så det hade inte blivit delad förstaplats. Vem det hade blivit vet jag däremot inte. Även den här veckan är det kamp om den positionen dock. Djokovic startar ett par hundra poäng före Alcaraz men om Djokovic förlorar tidigt i Dubai medan Alcaraz levererar i Acapulco, då tar Alcaraz över.

Veckans turneringar var det. Vi ska titta på lottningarna. Här har vi dem.

Vad jag kan se är det inte klart med någon ny motståndare för Ymer ännu. Det jag däremot kan säga är att det blir en riktigt dålig spelare. Halys och Arnaldi är redan inne som kvalförlorare. Kvar finns då Passaro som gav upp redan i första set i sin kvalfinal. Man kan ju gissa att han redan åkt hem. Så sista alternativet är väl då ryssen Shevchenko, inte Andrey, som aldrig vunnit en match på atp-touren. Om det skulle vara så att han drog efter sin förlust igår, då blir det walkover för Ymer och eftersom de ännu inte lagt in Shevchenko där skulle jag nästan gissa att det kanske blir så. Får man poäng för wo-matcher? Det vet jag faktiskt inte. Får man det så blir det 45 rätt enkla poäng för Ymer. 45 poäng på hans rankingnivå, det är inte dumt alls. Det skulle ta honom upp till plats 53 i världen och i så fall vara en matchvinst från att för första gången vara topp-50 och det vore väl på tiden sett till hur han pressar bra spelare just nu. På tal om att pressa bra spelare. Han har ju pressat Khachanov förut.

Djokovic tillbaka och det ser väl ut som att han kommer kunna spela obehindrat nu som jag förstår det. Jag tror inte det är helt klart att han får spela mastersturneringarna i Indian Wells och Miami men jag skulle nästan gissa det. Här i arabvärlden har han dock alltid varit välkommen. Möjligen en match mot Medvedev på fredag. Den hade ju inte varit dum. Fredag eftersom det precis som förra veckan i Doha är sex dagar som gäller här i Dubai. Perfekt, tycker jag. Lite mer action.

Ska man titta på matcher tidigt under turneringen så är det Zverev-Lehecka redan idag. Den tänkte jag titta på i alla fall.

Kvackapulko. Kanske min minst favoritiga turnering på året för det här är turneringen som inte går att följa. Spelet är ytterst koncentrerat till kvällstid lokal tid vilket gör att de börjar mitt i natten svensk tid och sen också är klara innan det blir morgon här hemma. Idag till exempel. Eller ja, inatt. Första matcherna klockan ett svensk tid. Sen några matcher 02:30. Och de sista startar klockan fyra. Hårda bud för vår del.

Ruud tillbaka. Hur kommer det egentligen gå för honom nu den närmaste hardcourtmånaden? Stentufft tror jag. Han försvarar ju en finalplats I Miami också. Ingen fara på taket dock. Han är fyra idag, Fritz som är femma är 2000 poäng bakom. Det är först under grussäsongen då Ruud också försvarar sjukt mycket som han kan börja tappa placeringar. Fritz femma i världen alltså den här veckan. Jösses. Elias Ymer kvalade här förresten. Han förlorade mot Andreozzi i raka set inatt. Hade alltså kunnat bli Ruud-Ymer i första omgången. Hade ju kunnat vara intressant.

Annars så, nivån här är ju skitbra. Synd bara att det är omöjligt att följa.

Dubai och Acapulco är femhundringar. Här har vi en 250-turnering på grus i Santiago. Lite hög höjd här, 600 meter över havet någonting, vilket är tillräckligt för att det ska bli speciellt och vissa spelare gynnas.

Jarry, Galan, Hanfmann, är spelare som är dokumenterat duktiga på hög höjd så håll koll på dem. Musetti skulle också kunna gynnas kan jag tänka mig även om han inte har någon erfarenhet.

Annars så, det är klart det blir lite tunt när det spelas två 500-turneringar och det dessutom är den sista grusveckan för den här gången i Sydamerika. Ingen optimal plats i schemat om man vill få med bra spelare och det syns ju onekligen här.