Onsdagsblogg

Nu ska vi blogga lite här. Jag tycker nog allt det finns lite att prata om kring de senaste dagarna.

Vi kan väl börja med svenskarna, det gillar ni ju? Jag tycker ju också det är lite intressant. För min del har jag ju som de flesta vet ungefär noll och intet känslor för bröderna Ymer. Jag tror det är lite liknande för många, men det är ändå något instinktivt, men vill hålla lite koll på dem för att de råkar vara svenskar. Och så klart, det som det finns något slags litet intresse kring, det blir ju automatiskt roligare.

Elias Ymer kvalade till Acapulco. Förlorade där mot Andreozzi vilket är rätt lätt att förstå när man såg Andreozzi igår. Vi kan väl komma till honom lite längre ner här. Av åtta kvalförlorare i veckans två 500-turneringar kom sex ändå in i huvudturneringarna efter alla avhopp. Sex av åtta kvalförlorare in alltså. Kanske att det är lite för lätt att hoppa av turneringar sent. Jag tvivlar på att alla dessa avhoppare egentligen inte visste det förrän i sista stund. Mestadels toppspelare som klivit av dessutom. Ymer kom in i alla fall. Bra lottning i huvudturneringen, Mannarino som är både ojämn och relativt mänsklig utomhus egentligen. Seger i en tresetare för Ymer och nu Berrettini i andra omgången. Otroligt viktig seger. Man får 45 poäng för att vinna en match i en 500-turnering och för en spelare som Ymer som är precis innanför de 200 bästa på rankingen betyder det ett skutt på över 20 placeringar. Han är nästan tillbaka på topp-150 på måndag. Berrettini lär ju bli svår dock. Det enda lite speciella där är väl att Berrettini är en av alla spelare ur samma årgång som Ymer var bättre än under de tidiga junioråren. Att det skulle betyder något nu för tiden är väl möjligen tveksamt. Skiljer förresten bara två dagar mellan dem i ålder så där är det jämnt i alla fall.

Mikael Ymer spelar i Dubai där han kom in utan kval. Faktum är att Ymer snart spelat sitt sista kval på en stund. Fälten i Indian Wells och Miami är stora vilket gör att han kommer in med marginal och när det sen blir mindre fält i Europa under grussäsongen kommer hans nuvarande ranking på runt plats 50 börja räknas för att komma in och det lär räcka. Han kan räkna med att komma in i precis alla turneringar han vill spela framöver. Det är inte dumt det. På tal om kvalförlorare så fick han möta en sådan i första rundan i Dubai då Bonzi som man kanske kunde förstå hoppade av. Väldigt svag kvalförlorare också, Ymer slog Passaro busenkelt igår. Alldeles strax möter Ymer nu Botic i andra omgången. Jättemöjlighet så klart efter att Botic slog Khachanov igår. Rejält skräll för mig, Botic har varit riktigt risig i sina senaste matcher men han är speciellt att möta och kanske att Khachanov bara inte klarade av det. Jämna odds i matchen mot Botic men jag tycker att Ymer är lite favorit där. Vid vinst troligen Rublev i kvarten imorgon. Hade väl varit spännande att se.

Ska vi ta Andreozzi då? Han pressade Ruud till ett avgörande sets tiebreak i första rundan i Acapulco. Jag har faktiskt aldrig riktigt bemödat mig att försöka förstå mig på vad Andreozzis problem är men snart 32 år gammal. Han var en gång inne på topp-100 och spelade på atp-touren men det var väl under ett år någonting. Under kortare perioder har han också varit en toppspelare på challengertouren men under stora delar av karriären har han varit helt värdelös och numera spelar han mest dubbel. Varför är då detta intressant? Jo, för att han rent slagmässigt är så sjukt bra. Elias Ymer sa väl för några veckor sen att det inte fast många som slog bollen bättre än honom. Kanske att man skulle göra en liten challenge på det påståendet. Det hade varit rimligare om Andreozzi sagt det. För vilken teknik, vilka fina slag. Nu svär jag något extremt i kyrkan här men inte alldeles olik Nalbandian egentligen så till vida att när han hinner med och står rätt innan tillslaget, då väntar man bara på att det ska vissla till i hörnet hos motståndaren. Nalbandian hatade att försvara sig och var riktigt dålig i hörnen. Men Andreozzi, det är nästan så att det blir lite komiskt. När han måste röra sig i sidled, det ser liksom så dåligt ut att man kan fundera på om han någon gång i sitt liv tränat tennis. Det är så klart ett syndrom när man spelar dubbel. Då behöver man ta max ett steg i sidled under en match. Men Andreozzi har varit lite såhär under hela karriären. Riktigt bra slagmässigt men rörelsemässigt, katastrof. Och då ska man veta att han liksom inte är någon hundrakiloskluns som inte kan röra sig. Han ser rät fit ut, men att förflytta sig i sidled, det ser ut som att han skulle behöva lära sig springa ungefär. Ruud klarade sig med nöd och näppe men det hade inte varit något konstigt om Andreozzi vunnit. Då förstår ni att han trots allt slår till bollen ganska bra.

Många som hoppat av den här veckan som sagt. Alcaraz och Norrie var inget hardcourtsugna efter sina två raka grusfinaler. Norrie sliten, vilket han också angett som orsak till sitt avhopp. Alcaraz skadad, samma lårskada som höll honom borta början av säsongen. Kan väl vara lite vanskligt det där. En svår skada att bli av med helt och hållet. På tal om avhopp så har Nadal klivit av de amerikanska mastersturneringarna kommande veckor. Eller egentligen bara Indian Wells ännu tror jag men jag såg bilder på honom häromdagen där han redan tränade på grus. Så att han skulle åka till Miami, noll chans. Det där var helt givet. Han har börjat ladda för gruset. Vilket också borde göra att han åker ut från topp-10 för första gången på drygt 10 år. Allt har sin tid så att säga.

Av veckans förlorare hittills så måste man väl nämna Thiem som rök direkt i Santiago. Raka, enkla set för Garin som är totalt formlös. Han måste vara så nedslagen av det här, Thiem. Det måste vara så sjukt jobbigt att gå från att vara en av världens absolut bästa spelare till att inte kunna spela alls. Han måste verkligen undra vad det är som händer.

Så. Nu dags att titta på Ymer. Jag tror han vinner förresten. 2 gånger pengarna på det här på Bethard.