Rejäla 500-vinnare

Jag tycker finaldagar ofta är rätt trista, och kanske inte alltid så intressanta heller, varken före eller efter. Det är i grunden inte finalerna som är grejen med tennis. Gillar man att se enstaka matcher, då finns det bättre sporter. Tennis handlar i grunden om mängden underhållning. Att man kan välja och vraka. Och att det också bara kommer mer och mer hela tiden.

Men det där är ju helt otroligt övergripande. De flesta av de mest fantastiska matcherna som spelats har varit finaler. Och när det gäller de allra största turneringarna, där är finalerna förstås ofta enorma. Jag pratar mer om de vanliga, lite mindre turneringarna här.

Det finns ju undantag även i de vanliga turneringarna dock. Och igår och inatt, var det inte ovanligt rejäla, stora vinnare i finalerna? Jag tycker nog faktiskt det.

Att Medvedev krossade Rublev i finalen i Dubai, ingen skräll direkt. Han är mycket bättre. Han krossade Djokovic dagen innan, då är man i form så att säga. Och Rublev blir ju lite liten när han möter de största spelarna i allmänhet men kanske också Medvedev i synnerhet. Så själva matchvinsten, helt odiskutabel och inte särskilt spännande. Men att Medvedev vann turneringen på det sätt han gjorde, och nu också klättrar uppåt på rankingen, det är en grej.

För i fredags pratade ju jag om möjligheterna att Djokovic i princip inte gick att slå. Att han skulle kunna vinna alla slams den här säsongen och kanske till och med alla matcher. Det senare satte Medvedev ett rejält stopp för, och han satte i alla fall ett klart frågetecken kring det första också. Även om det väl ska sägas att just slams inte är något bra för just Medvedev för han är ju ovanligt beroende av hardcourt för att vara en toppspelare. Han är inget bra på grus. Han tycker inte om det. Och även om han borde vara bra på gräs, han har inte fått till det i Wimbledon ännu. Lite ovanligt det där, att en av världens två bästa spelare är i princip ofarlig i hälften av Grand Slam-turneringarna. Förut var det väl inte ovanligt, men numera är det just det.

Nu tycker jag också vi kommit tillräckligt långt in i säsongen för att det ska vara vettigt att börja titta på årsrankingen. Djokovic leder där, 2430 poäng. Australian Open 2000 poäng, Adelaide under årets första vecka 250 poäng, och så då 180 poäng för semifinalplatsen i Dubai den här veckan. Tvåa är Tsitsipas 1470 poäng, trea är nu Medvedev på 1430 poäng efter sina tre raka titlar, Rotterdam, Doha och Dubai. Striden om vem som är världsetta vid årets slut kommer stå mellan de där tre skulle jag säga och där fick också Tsitsipas och Medvedev lite hjälp under helgen. Tvärtemot vad jag trodde får inte Djokovic någon dispens för att komma in i USA utan han är bannlyst i några veckor till. Därmed blir det varken Indian Wells eller Miami för hans del och det är ju många poäng på spel där. Om Medvedev ångar på och vinner en av de turneringarna, kanske båda, då startar Djokovic plötsligt sommaren i underläge. Men det där är ju lite spekulation, minst sagt. Troligt dock att det kommer vara ganska jämnt mellan de där tre inför sommaren. Att Medvedev och Tsitsipas plockar totalt 1000 poäng var på två mastersturneringar, inte alls osannolikt sett till konkurrensen.

Det var toppkampen i Dubai det.

I Kvackapulko spelades det också en 500-turnering men en 500-turnering som inte handlade om några toppspelare. Den handlade istället om en jättefin möjlighet för spelarna bakom toppen att få med sig massor av poäng.

Kul tycker jag att det var just De Minaur som tog den chansen och vann turneringen, hans klart största titel hittills. De Minaur är för mig framför allt en spelare som om han skulle komma in på topp-10 verkligen skulle tillföra något med sin speciella spelstil. Men jag tycker också han är en spelare som ska vara åtminstone just utanför topp-10. Så att han sladdat som han gjort på ranknigen det senaste året, det har känts både fel och konstigt. Nu tar han sig in topp-10 på årsrankingen och upp till plats 18 i alla fall på atp-rankingen. Bra att han och ingen annan fick med sig de 500 ganska enkla poängen därifrån tycker jag.

Inga atp-kval i helgen. Lite ovant tycker jag. Det beror på att nu ska det flyttas över till USA för att spelas masterstennis och Indian Wells och Miami är ju speciella turneringar såtillvida att de har två veckor till sitt förfogande i kalendern, men de använder bara en och en halv. Därför, Indian Wells börjar först på onsdag.