Inför lördagens Indian Wells

Han lurades inte i alla fall, Tsitsipas. Men det säger väl kanske ännu mer om hur konstig han verkligen är. Jag menar, det stämde väl, det han sa inför turneringen. Han var för skadad för att spela egentligen, men hade ingen lust att vara ledig. Alltså, varför? Otroligt märkligt ändå. Nu blir han ju trots allt ledig ändå fram till Miami. Eller ska han åka och spela challengern, det är väl i Phoenix numera, nästa vecka för att slippa vara ledig kanske? Vem vet. Thompson var det som slog honom. Tsitsipas hade mycket väl kunnat vinna matchen, men vad spelar det för roll. Det spelar ingen roll att det var just Thompson och det spelar väl rätt liten roll om Tsitsipas hade vunnit eller som nu förlorade. För som han sa innan, han var inte i skick att spela den här gången. Jag säger det igen. Märkligt.

Berrettini också borta. Var har han egentligen haft för skada? När jag tittar så, han var ju formligen glödhet under grässäsongen förra året. Han vann både Stuttgart och Queens och kändes som första utmanare i Wimbledon. Sen fick han corona, han var okej när han kom tillbaka, men var sen riktigt dålig under hösten. Det var innan grässäsongen som han hade ett litet avbrott för skada men som sagt, efter det hade han en grym grässäsong. Men sen dess har han bara inte kommit upp i nivå och att han är rankad 23:a nu, det går ju liksom inte riktigt att snacka bort. Det delades inte ut många poäng i Wimbledon. Han missade visserligen grussäsongen, men även om han hade plockat något tusental poäng där hade han inte varit topp-10. Han lär visa att han är bra igen innan man ser på honom som han ska vara, en topp-10-spelare. Om man frågar mig borde han vara en av de säkrare topp-10-spelarna men vad man borde vara och vad man är, det går ju inte alltid ihop. Det ska göras också. Daniel var det han förlorade mot igår. Rätt ointressant också skulle jag säga vem han förlorade mot. Själva grejen är att Berrettini är märkligt dålig, inte att Daniel kan slå honom när han är just dålig.

En till seedad spelare som åkte igår ska nämnas. Shapovalov. Vad hände? Vad händer? Han har definitivt inte haft mycket till skador att skylla på senaste året men han är nu rankad på plats 30 i världen, efter spelare som Evans och Davidovich. Jag kan säga mycket till Shapovalovs nackdel. Det är inte enkelt att vara stabil på en hög nivå med en så extremt fladdrig spelstil men plats 30 på rankingen, det är ändå en otroligt underprestation sett till hans kapacitet. Humbert var det som slog honom. Kanske lite mer intressant än Thompson och Daniel. Humbert är lite på väg tillbaka. Spelar inte helt olikt Shapovalov så kanske att man lite kan bokföra det på att det inte är så bra för Shapovalov att möta någon som också spelar väldigt fladdrigt och som också är hyperoffensiv och inte vill ha något spel.

Det var lite korsdrag bland de lågt seedade spelarna rent allmänt. Dimitrov gav upp sin match mot Kubler, Bautista fick stortorsk av Ruusuvuori, Botic gav upp mot Ivashka, Nishioka torsk mot Garin, och Cressy förlorade mot Tabilo.

Samtidigt som de högt seedade spelarna i allmänhet ändå levererade. Ruud, Medvedev, Norrie, Zverev, Khachanov och Tiafoe vidare helt ohotade.

Det var den första dagen med seedade spelare. Idag går de sista spelarna in i turneringen. Med andra ord, de sista matcherna i den andra omgången.

Klockan 20, första matcherna ut, spelar två bra spelare. Sinner möter Gasquet och Felix möter Martinez. Kanske inte de absolut tryggaste toppspelarna, Sinner och Felix men jag har ändå svårt att se att det ska bli några rejäla matcher. Större chans då att det kan bli underhållning i den tredje matchen som startar då, den mellan Draper och Evans. Draper storfavorit på oddsen men Evans klart högre rankad. Lite märkligt kan jag tycka. Evans är väl inte jättebra just nu, men det är anmärkningsvärt hur högt Draper ofta värderas. Lite skrällchans för Evans skulle jag definitivt säga och kanske lite prestige i matchen också. Evans vill nog helst inte förlora mot en snorunge till landsman.

Ett par timmar senare, innan eller runt klockan 22 kommer det nya matcher. Lite sådär mellanmjölkmatcher kanske. Struff-Paul, Kecmanovic-Wawrinka, Fucsovics-De Minaur, Coric-Molcan och Murray-Albot. Förstår ni vad jag menar? Det är absolut inte dåliga matcher, men det är heller inte helt lätt att välja den eller de som sticker ut. Måste man välja så tycker jag ändå att det blir Kecmanovic-Wawrinka där det borde kunna bli riktigt bra spel. Kecmanovic gillar ju inte att hålla till i hörnen direkt. Det borde vara en komplett mardröm för honom att möta Wawrinka. Samtidigt som Kecmanovic är den numera klart bättre spelaren av dem skulle jag säga. Så där får man välja vad man tror fäller avgörandet. Kecmanovic bättre, det väger tungt, men spelstilsmässigt, det kan nog knappt peka mer åt ett håll än det gör åt Wawrinka här.

Sen börjar det bli sent. Mellan 23 och midnatt någonting spelar bland annat Musetti-Mannarino som jag tror är dagens bästa match om man ska placera ett spel. Båda två rejält formsvaga. Musetti inte jättebra på hardcourt men det borde passa honom helt perfekt det här. Ganska hög studs som vanligt i Indian Wells, en mardröm för Mannarino. Och Mannarinos duttande, med hög studs, det borde kunna bli väldigt bekvämt för Musetti att bara backa bak lite och ställa sig och sätta maximalt tryck i slagen mot Mannarino som då kommer få problem. 1,82 på Musetti här på Bethard just nu. Det tycker jag är bra.

Under natten spelar Fritz, Hurkacz, Rune och Alcaraz. Fritz möter Shelton där man skulle kunna tänka att det blir en servematch med små marginaler men nja, jag tror Fritz är både för bra, för stabil, och för mycket bättre än Shelton när bollen är i spel. Hurkacz möter Popyrin där det enda som oroar väl är att Popyrin är rätt lik honom i spelstil. Men samtidigt oroar det nog måttligt för Hurkacz är så pass mycket bättre och man ska inte blanda ihop Popyrin med den spelare som spelade bra i Australien i början av året. Han kan bara spela på hemmaplan. Rune är väl den som löper risk att förlora i och med att han inte känns superstabil just nu. Inget särskilt tufft motstånd egentligen i McDonald men han har varit fladdrig, Rune så där kan det så klart skrälla. Alcaraz möter Kokkinakis. Det kan verka tufft. Och Kokkinakis kan verka som en spelare som är problem för toppspelare men jag skulle säga att det egentligen är lite tvärtom. Han är ganska bekväm att möta om man är mycket bättre än honom, precis som Alcaraz är. Men precis som för Rune, det har ju varit lite frågetecken kring Alcaraz på sistone så det ska man ju ha med sig.

Så. Då är vi redo va. Helt okej speldag, men det kommer dröja ytterligare någon dag innan de sådär riktigt fina matcherna i Indian Wells börjar komma.