Indian Wells – onsdag

Igår var det Medvedev som hade show. Zverev fick väl åka med på något vis, men det var Medvedev som körde showen. Den här veckan har han inte snöat in på något som har med honom själv att göra utan den här gången är det banorna det är fel på. Och det förefaller som att han tycker att det är domarna som ska lösa det här genom att göra banorna snabbare. Man kan ju tycka att han kanske missar ett par saker. Som att det alltid är såhär långsamt i Indian Wells. Det är inte ett dugg skillnad. Och kanske ännu mer. Det är inte som att skillnaden är sådär gigantiskt stor ändå. Visst, jättehög studs, bollen bromsar in litegrann när den studsar, men det är liksom inget fel. Inget direkt konstigt. Och mest av allt kanske, vad finns det egentligen som säger hur en snabb hardcourtbana ska vara? Och vilket underlag vill Medvedev egentligen ha? Om han nu var så vansinnigt bra när det går snabbt, varför vinner han då inte Wimbledon? För att han inte fick vara med i somras kanske, vem vet. Ytterligare märkligt är väl att jag tycker att den här typen av underlag borde passa honom ganska bra. Det borde vara helt omöjligt att ta sig igenom honom om han bara tar det lugnt själv men av någon anledning blir han stressad av att det går så långsamt och tar då för stora risker.

Han slog till slut Zverev, och det är väl någonstans det som gör att det här trollbeteendet funkar för Medvedev. Jag menar, är man bäst, då kommer man undan med nästan vad som helst. Man kan skita i så att säga. Men med det sagt, visst är det lite roligt när han säger att han ska gå på toa lika långsamt som banan spelas. Men om han inte vore den bästa spelaren i startfältet utan bara en medelspelare, då hade man ju skrattat mer åt honom än med honom så att säga.

Zverev pressade Medvedev hela vägen. 7-5 i skilje till slut efter att Zverev brutit tillbaka till 5-5 precis i slutet. Jag tror dock inte att man ska dra alldeles för stora växlar. Zverev rör sig långsamt mot att närma sig toppen. Vi får nog nämna underlaget kring honom också. Finns det en enda spelare som det verkligen är formligen perfekt för med denna ultralånsamma hardcourt, då är det Zverev. Så om nu Medvedev hatar detta så mycket, samtidigt som det är helt perfekt för Zverev, det är väl inte så konstigt då kanske. Underhållning var det i alla fall de delar av matchen jag såg men kanske inte sådär spektakulärt bra ändå.

Den högre rankade spelaren vann i samtliga fall utom ett igår. Eller idag ska man väl delvis säga. Den sista matchen mellan Paul och Felix tog alldeles nyss slut. Felix hade redan förlorat men räddade ett gäng matchbollar och vann till slut. Paul kan inte vara nöjd med det där. Kanske att han blir lite spänd ibland när det ska avgöras. Jag tycker nog det.

Den högre rankade spelaren som förlorade var Rublev. Det trodde jag inte alls men det blev tvärtom mot vad jag trodde. Jag trodde han skulle få bett på Norrie och kunna börja panga. Så blev det absolut inte. Det blev Norrie som trollade bort Rublev istället. Det är små marginaler, små nyanser i tennis. Det är alltid något som är viktigt att ha med sig. Man tror att någon nyans ska fälla avgörande, men så blir det ofta istället en helt annat. Det är väl lite charmen det. Hur kul hade det varit om man vetat allt på förhand.

Alcaraz, Fritz, Sinner, Tiafoe och Davidovich. Alla vann busenkelt och det var väl lite tur det här, att de bättre spelarna i stor utsträckning vann. För nu får vi faktiskt ganska fina kvartsfinaler här i Indian Wells. Även om det jag väntar på är den möjliga finalen på söndag. Det finns definitivt två spelare som sticker ut. Antagligen två av världens tre bästa spelare just nu i alla fall. Det hade varit riktigt kul att se Medvedev-Alcaraz på söndag. När man pratar spelstilar och underhållning och sånt där. Kan det ens bli bättre på den fronten än dessa två? Det måste kunna bli precis hur kul som helst. Och de har egentligen ännu inte mötts i någon riktig match. Wimbledon 2021 deras enda möte hittills. Då var Alcaraz så dålig på gräs att det nästan var komiskt. I övrigt har de lyckats undvika varandra trots att de varit i toppen samtidigt en stund. Kanske dags på söndag, men två matcher var innan dess.

Kvartsfinalerna i Indian Wells är utspridda över två dagar. De första två idag onsdag.

19:00 Norrie-Tiafoe 1,64-2,25 Bethard

Kanske kan bli en roligare match det här än om det varit Rublev mot Tiafoe. Tiafoe eventuellt lite missnöjd dock. Han har faktiskt plusstatistik på Rublev, 2-1 medan han förlorat sitt enda möte med Norrie.

Tiafoe lite mer kraft, Norrie väldigt mycket mer slughet. Jag tycker det är en ganska enkel kamp egentligen. Norrie vill att det ska avgöras på det taktiska. Han vill krångla till det så att det inte blir jättebra spel. Om Tiafoe får till det han vill, att det står och pangas, då är han klart bättre än Norrie. Så någonting att hålla koll på det där kanske. Tycker du att det är bra spel, då har Tiafoe fått som han vill. Tycker du det är dåligt spel, en ganska dålig match, då har Norrie garanterat fått som han vill.

23:00 Medvedev-Davidovich 1,20-4,60 Bethard

Medvedev har förlorat två matcher i år. Den senaste i Australian Open mot Korda. Innan dess förlorade han också mot Djokovic i Adelaide. Sen dess har han spelat 16 matcher utan att förlora och oftast inte varit nära några förluster. Men en av de som faktiskt pressat honom lite grann är Davidovich som tog första set mot Medvedev i Rotterdam.

Han är ingen osmart spelare, Davidovich och jag hoppas att han lite grann gjort sin läxa här och försöker utnyttja Medvedevs frustration över underlaget. Det måste göras på ett delikat sätt dock. Det går inte direkt att köra Mikael Ymer-taktiken. Eller jag, taktiken som man ska använda mot Mikael Ymer ska man väl förtydliga. Att vara alldeles för passiv och bara pegga upp bollen för honom i forehand. Om Medvedev får lägen, då är hans offensiv sjukt bra. Men det gäller för Davidovich att få till något slags lågintensivt bollande där han hela tiden håller igång poängen utan att ge Medvedev lägen. Han har spel för att spela så. Det är väl egentligen hans spelstil. Och får han till det bra idag, då skulle han kunna få Medvedev frustrerad.