Fredagsblogg

Då var det vilodag i Indian Wells. Vilket känns extremt konstigt skulle jag säga. Sen kan man definitivt argumentera för att ”så är det i alla andra sporter”. Lagsporter exempelvis, det är nästan alltid en vilodag mellan matcherna. Men om man tycker det här är bra, att ha en vilodag mitt i upplösningen av en turnering och relaterar till andra idrotter, då tycker åtminstone jag att man måste se varför det inte är samma sak.

Jag riktigt ser framför mig hur det brinner till i många huvuden på folk som själva spelar tennis här. Men håll i er nu då. Tennis är en lågintensiv sport. Man spelar några sekunder, sen vila 30 sekunder mellan bollarna. Ovanpå det, var tionde minut någonting är det ett par minuters vila också mellan gemen. Matcherna kan absolut pågå i ett par timmar även när det är bäst av tre set men som sagt, om man tar bort alla sporter där man inte behöver anstränga sig. Finns det ens många sporter som är mer lågintensiva, med mer konstant vila än tennis? Vilket förstås är en enorm tillgång. Det är det som gör att man kan spela komprimerade turneringar under bara en vecka, något som skulle vara omöjligt i många andra idrotter. Spelarna skulle helt enkelt inte orka. Sen så, personligen skulle jag väl säga att spelare i många andra idrotter också borde kunna förväntas orka mer. Den dagen den här eventuella superligan i fotboll drar igång, jag tror kanske inte att det kommer vara tre eller fyra dagars vila mellan matcherna då. Det blir nog snarare så att spelarna får finna sig i att vara lite mindre bortskämda med vila, och att man möjligen får rotera lite mer. För om man skulle optimera det där kalaset gällande intäkter, då borde man nog spela lite fler matcher. Manchester United-Liverpool, hemma/borta under en helg, tidig match på lördag, sen match på söndag. Jag skulle titta så att säga.

Men nu ska vi väl hålla oss till tennisen och även om det inte är något nytt. Det här formatet med två veckors mastersturneringar. Det är fullkomligt skräp. Tidigare har det bara gällt de här två turneringarna, Indian Wells och Miami. I sommar sprider det sig dock. Monte Carlo kommer vara den enda riktiga turneringen som spelas över en vecka. Madrid och Rom kommer spelas enligt samma format som Indian Wells och Miami, det vill säga 11 dagar. Det blir några dagar dötid mellan turneringarna, det blir utspritt med få matcher varje dag, och det blir vilodagar i slutet av turneringarna. För de bra spelarnas del är det jättebra. Inget snack om den saken. De får det mer behagligt. För allt annat. För de dåliga spelarna. Men mest av allt, för de som gillar tennis, är det bedrövligt. Och jag vet inte, eller jo jag vet, att det inte är helt rätt tid att införa saker som sänker folks intresse för tennis. I denna tid, när toppspelarna löpande blir mindre och mindre intressanta. Då skulle man verkligen behöva gå rakt åt motsatt håll. Att istället visa upp dem fler gånger på kortare tid så att folk åtminstone får se dem ofta och mycket istället för att som idag, serveras dagar utan tennis.

Och jo jag vet. Det spelas damtennis i Indian Wells idag. Men jag tror verkligen det är många som är som mig. Som helt enkelt är mer intresserade av antingen dam- eller herrtennis. Så att då utgå från att alla vill se både och, det är liksom inget litet dubbelfel direkt. Jag tror folk skulle bli lite förvånade om Fifa kastade in dedikerade dagar för dam-VM under herr-VM i fotboll. Eller om Uefa skulle varva dam-champions league och herr-champions league under tisdagar och onsdagar i veckorna. Jag tror mycket mer på att vi fans ska kunna välja det vi vill titta på. Vill vi titta på damtennis, då ska det alternativet finnas. Vill vi titta på herrtennis, då ska det alternativet finnas. Istället för att som nu. Damtennis idag, herrtennis imorgon. Jag tycker det är dåligt.

Det blir sjukt motsägelsefullt också för övrigt. Argumentet för att ha fler dagar till en turnering är förstås att spelet ska bli bättre för att spelarna som går långt ska få möjlighet att vila upp sig mellan matcherna. Nu blir det semifinaler imorgon lördag och final på söndag. Slutklämmen blir alltså riktigt komprimerad. Är finalen inte så viktig då? Man vill ha slitna spelare i just finalen? Det går liksom inte ihop.

Nu var det mycket som var dåligt här. Men detta är verkligen något som stör mig, och jag tror också det stör en hel del av er. Visst vill vi titta på tennis ikväll liksom? Vi vill ju det.

Allt knappast dåligt dock. För det kan bli en rätt fin avslutning i Indian Wells. Kanske för att spelarna fått en så lugn och behaglig vecka, vad vet jag. De två bästa spelarna i startfältet är kvar och mycket talar för att de får mötas i final.

På tal om bra spelare förresten. Visste ni att Djokovic fortfarande finns med i listan för Miami som börjar i mitten av nästa vecka? Han får ju inte komma in i USA på grund av sin vaccinvägran men det där är en sanning med modifikation. För det verkar vara så att det som gäller är att han inte får komma in till USA med flygplan, som jag förstått det. Så nu ska man ha tittat på att få in honom med båt från, det var väl Bahamas tror jag. Såna där kryphål, de brukar väl täppas till. Brukar sällan funka. Men han har verkligen fått upp det på en rätt hög nivå, Djokovic. Ron DeSantis, som är första utmanare till Donald Trump om att bli republikanernas kandidat i nästa val och han är också tredjehandare på att bli USA:s nästa president, nästan jämna odds mellan honom, Trump och Joe Biden för övrigt. Vilket i sin tur innebär att den av Trump och DeSantis som det blir kommer vara favorit mot Biden eftersom Biden inte förefaller ha några konkurrenter om att bli demokraternas kandidat. Ni kan självklart spela på det, som på allt annat, här på Bethard. 4,50 på DeSantis, om ni nu börjar gilla honom efter det här. Han i alla fall, DeSantis som än så länge är guvernör i Florida, har gått ut rätt hårt och börjat kasta pajer på Biden för att han inte låter Djokovic delta i Miami. ”Det är dags att lägga pandemipolitiken åt sidan och ge det amerikanska folket det de vill ha – låt honom spela”. Låter ju onekligen som något som Trump kunde ha sagt. Men ja, fortsättningen följer kring det där. Om de lyckas krångla in Djokovic i landet hade det ju varit kul att se honom spela kommande veckor.

Indian Wells var det. Det kan bli Alcaraz mot Medvedev i final och känns det inte som att det börjar utkristalliseras en topptrea igen? Det är Djokovic, Medvedev, och Alcaraz och jag skulle säga att ingen annan känns riktigt nära dem. Det finns förstås bubblare, Tsitsipas och Nadal men som läget är nu, det är tre stycken som är före alla andra. Även om det kanske inte känns helt rimligt att klumpa ihop Djokovic som är helt överlägsen med några andra men fortfarande, det är de här tre och inte så mycket efter dem. Lite kul också att de egentligen tillhör tre olika generationer. Djokovic född 87, Medvedev 96, och Alcaraz 03.

Möjligen en fin final på söndag. Miami kan bli riktigt bra om man lyckas smuggla in Djokovic i sista stund. Det ska nog bli bra det här ändå.

Semifinalerna då?

De spelas ju imorgon. Så de sparar vi för nu.