Inför Miami-måndagen

Lite kul egentligen. Jag kollade precis till på datumet längst ner till höger. Är det första april idag? Det var det inte, men rackarns nära ändå. Nu får vara på er vakt på lördag då någon troligen kommer påstå att det springer omkring vandrande pinnar utanför fönstret eller liknande.

Så nej, det här är ingen luraredag. Trots det. Såg ni det jag precis delade i vår Facebookgrupp Tennisen? Juan Martin Del Potro har alltså själv sagt, förstahandsuppgifter alltså, att han ska börja träna och om allt känns riktigt bra med ben knä, eventuella andra kroppsdelar som egentligen inte riktigt håller, så funderar han på att delta i US Open.

Det finns en logik i det. Det är min uppfattning att få andra storspelare genom åren älskat att spela så mycket som Del Potro. När han haft problem har det alltid känts som att han skitit i att gå miste om resultat, pengar, poäng, allt det där. Han har mest känts ledsen över att han inte fått spela. På så vis tycker jag det känns rimligt att om kroppen känns bra igen, hur ska han då kunna låta bli? Även om det så klart är ett långskott. Kroppen kan säkert kännas vettig vardagligt men vi får väl se vad som händer när han ska börja damma till en tennisboll i en miljon kilometer per timme.

Men tänk om. Och jag säger det med stort eftertryck. För Del Potro, han är ju van vid monsterkonkurrens. Han är van vid att Djokovic är omöjlig, men också att Nadal är med i bilden, Federer, plus flera andra spelare som är ständiga hot. Om han skulle komma tillbaka nu så är visserligen Djokovic kvar, Alcaraz har tillkommit, men det är ändå ett helt annat, enklare klimat i toppen. Att han skulle komma tillbaka och vara som bäst, totalt osannolikt, men kanske inte omöjligt ändå. Han har ett ganska enkelt spel. Han är van vid långa uppehåll och att ta sig tillbaka, ibland till och med genom att spela på ett helt annat sätt än tidigare. Han är väl Thiems raka motsats skulle jag säga när det kommer till förutsättningar att hitta sitt spel igen.

Vi får se. Jag snor ett citat från min fru, som hon använder oavsett vad jag säger. Om jag så säger att ”det är vit snö ute” så svarar hon ”det där tror jag på när jag ser på papper”. Jag kastar in den här. Jag tror inte på det. Jag tror att han har en förhoppning, men att det inte kommer gå. Men så fantastiskt det hade varit. Det är ju sånt där man gärna går omkring och hoppas på i alla fall.

Ruud, undrar om han tror att det är första april? Eller var igår ska man väl säga i så fall. Torsk trots ledning 1-0 i set mot Botic och fjolårets finalist är nu endast strax innanför de 100 bästa på årsrankingen. 205 poäng har han plockat i år. För att sätta det i perspektiv så vann Purcell precis tre challengers i rad på tre veckor i Indien. Han fick för det 300 poäng. Bara att ta sig ner på challengertouren för Ruuds del alltså. Självklart inte. Allt har gått fel för honom i år. Han började dåligt på hardcourt, kände att han behövde starta om, missade därmed den sydamerikanska grussäsongen, och har därför ännu inte spelat en enda match på grus i år. Nu överpresterade han något enormt på hardcourt förra säsongen, men jag tycker egentligen inte det är så väldigt anmärkningsvärt. Om han varit lika bra som vanligt på grus, det vill säga vunnit ett par av de sydamerikanska turneringarna, då hade man i grund och botten inte höjt mycket på ögonbrynen över att han åker runt och vinner strömatcher på hardcourt för jag tycker verkligen inte han är så mycket bättre än så på hardcourt. Men nu missade han som sagt de första chanserna på grus och trycket blir väl därmed åtminstone lite hårdare på honom under den europeiska grussäsongen om han vill bibehålla någon slags toppranking. Blir nog tufft alldeles oavsett i och för sig, men man ska kanske också veta hur lite som krävs för att klättra på årsrankingen. Det krävs inte ens 1000 poäng för att ligga topp-10 på årsrankingen just nu. Nu kanske det blir tufft för Ruuds del att vinna en masters under sommaren på grus men om han radar upp lite semifinaler och någon final, då är han liksom nästan i fas igen. För att vara runt eller lite utanför topp-10 alltså. Hans obegripligt höga ranking, kom ihåg att han var en matchvinst från att bli världsetta förra året. Det kommer inte direkt hända igen.

Jag nämnde Alcaraz tidigare i texten och jag undrar om han inte är på väg att hitta formen. Eller till och med ta ytterligare ett kliv. Känns ju lite konstigt att skriva att en 19-åring som precis vann en masters ”är på väg att hitta formen” men kraven är ju lite halvhöga sådär. Inget motstånd igår i Lajovic men hur såg han ut i första set egentligen, Alcaraz? Vansinnigt bra.

Noll och intet problem för de bra spelarna igår. Det börjar byggas upp till att kanske bli något väldigt bra till slut det här i Miami.

Idag ska det bli klart för åttondelsfinaler via sju matcher på den undre halvan. Sju för att Molcan lämnat walkover med höftskada och Medvedev därmed vidare. Han spelade en rätt krävande match häromdagen mot Nishioka och det kan nog bidra lite att han skulle mött en spelare som han är helt chanslös mot. Jag måste säga att jag tycker det är rätt egentligen. Han är knappast jätteskadad, men han har ingen chans mot Medvedev och varför då stana kvar och plåga sig själv? Finns ingen anledning. Bättre att åka hem och förbereda sig för grussäsongen där Molcan har en jättechans nu efter riktigt fint spel på hardcourt senaste veckorna.

Vi börjar klockan 17 idag med Khachanov mot Lehecka i en match jag ser framemot. Jag tycker det är spännande med Lehecka. Jag kan inte påstå att jag har några direkta känslor för honom. Han är en sån där helt vanlig, lagom stel och tråkig tjeck, men det är ju ändå något. Han har en enorm kraft men andas samtidigt talang. Svårt att peka riktigt på vad det är men det är skillnad mellan en spelare som bara står och bombar, bara slår hårt. Som Khachanov förresten. Och en spelare som Lehecka där det känns som det finns något mer. Där det finns en talang som andas att när han väl får ihop det på fullt allvar, då kan det bli sådär extra bra. Jag tycker också att det ännu inte går att säga riktigt hur bra Lehecka är så spännande test det här tycker jag. Jag tror han har en väldigt fin möjlighet. Det kommer inte bli något bolltrollande direkt, det är väl det vi kan vara helt säkra på kring den här matchen. Det kommer smällas från alla håll.

Tsitsipas fick walkover mot Gasquet och möter nu Garin med matchstart 18. Väldigt behagligt känns det som. Garin har hittat lite form senaste veckorna men han är ingen som hotar en toppspelare, i synnerhet inte på hardcourt.

18:30 spelar McDonald mot Halys. Det…är ju ingen bra match överhuvudtaget. McDonald klart bättre och ska vinna men stor match för båda två. Skulle nog säga antagligen den största matchen de båda spelat och där finns det väl alltid lite frågetecken kring vem som klarar det bäst. Ni minns att jag för någon vecka sen lanserade en idé om att man skulle seeda om en turnering efter varje omgång. Den idén blev rätt rejält sågad i samtalen inne i Facebookgruppen. Fel tycker jag faktiskt. Ju mer jag suger på den så tycker jag det vore det enda rätta. För såna här matcher samtidigt som riktigt bra spelare ställdes igår framför allt men även idag mot varandra i samma omgång. Jag tycker det blir fel. Sen kan man argumentera för att man gillar att dåliga spelare ska ha chansen att åka räkmacka fram i stora turneringar. Det kan så klart vara charmigt. Men vad som är riktigt charmigt är ju när en dålig spelare går långt i en turnering genom att slå en massa bra spelare. Tycker jag i alla fall.

Felix trasslar till det för sig själv konstant nu för tiden. han vinner oftast, men det ska trasslas innan. Återstår att se hur det blir mot Cerundolo idag. Riktig smörlottning i alla fall. Cerundolo är varken i form eller bra på hardcourt. Klockan 20 spelar de.

Vi hoppar fram till klockan 22. Passande egentligen. Det kommer inte spelas så mycket tennis medan Sverige spelar fotboll mot Azerbadjan. Om man ens vill se det. Det spelar liksom inte så stor roll om vi vinner. Ångesten från Belgienmatchen kommer ligga kvar och blockera i alla fall. Klockan 22 eller möjligen lite senare i tennisväg, Hurkacz mot Mannarino. Jag tycker inte Hurkacz imponerade mot Kokkinakis men ett helt annat motstånd här. Ett motstånd han nog ska kunna kontrollera lite bättre. Hurkacz har personbästa i ranking den här veckan förresten. Plats nio på honom.

Eubanks-Barrere. Igår möttes Fritz och Shapovalov i en match. Sinner mötte Dimitrov. Paul mötte Davidovich. Jag tror ni förstår vad det är jag ältar. Jag tycker verkligen det blir så otroligt snett.

Och så nattmatchen, klockan ett, Tiafoe mot Sonego. Han är stabil, Tiafoe. Man ser på honom som motsatsen kanske. Rätt fladdrigt spel, ganska lynnig. Men jag skulle säga att han är en av de allra stabilaste spelarna som är rankade någonstans runt 20. Där han borde vara, ska jag säga. Han är nu uppe på plats 14. Det känns lite knepigt. Jag tror han slår Sonego i alla fall då han är bättre och det inte finns så mycket spelstilsmässigt som oroar.