Inför Miami-finalen

Så här ska det ju vara. Precis så här. Riktigt fina semifinaler med turneringens tre bästa spelare plus en fullt värdig utmanare och sen ovanpå det, en final som folk faktiskt pratar om.

Och just det där. Att det nu ska spelas en final som det är min uppfattning att folk pratar om. Hur ofta har det hänt sen Federers dagar? Nu handlar det visserligen om att folk är svältfödda men jag påstår, det låter väldigt konstigt när jag säger det. Men jag påstår att Sinner har någonting. Det närmaste en förklaring jag kommer är nog den här superhjälteaspekten. Alla älskar superhjältar. Allt som säger att de inte bryr sig om superhjältar ljuger. Vissa superhjältar är töntar i det verkliga livet. Eller så är det mest Spindelmannen som är det, men han är ju då också en av de främsta superhjältarna. Nu spelar Sinner tyvärr inte i någon superhjältemundering. Det hade varit något. Men det är någonting. Han är så otippad på något vis. Han ser ut som allt annat än en stjärna, allt annat än någon hjälte. Han försöker heller inte framstå som en sådan när han spelar tennis. Men det finns något där som går att gilla. Att han på något sätt lever ut alla töntars dröm. Att man plötsligt blir bäst på någonting och att han som sagt inte heller försöker vara på ett sätt som han inte är. Jag kanske bara pratar för mig själv. Men jag tror att det finns något med Sinner som jag verkligen kommer gilla nu när han med all önskvärd tydlighet äntligen tagit ytterligare ett kliv.

Vilken tid det tagit ändå. Jag har hängt med honom sen han, ja vad var han. Han kanske var 17 ändå när han slog igenom och blev bäst på challengertouren. Sen klättrade han snabbt upp till att bli en riktigt bra spelare på atp-touren men det senaste dryga året har han stått stilla. Inte vanligt när man är i hans ålder. Men nu har han tagit nästa kliv. Han var i final här i Miami redan för två år sen också. Så rent resultatmässigt är det inget som säger att han är uppe på en ny nivå men spelmässigt. Vissa av er såg säkert semifinalen. Vissa av er har som mig sett den i efterhand. Det var det där tv-spelstempot som vi inte sett överhuvudtaget de senaste åren skulle jag säga. Men nu var det där. Alcaraz vill spela i det där tempot. Det är bara det att det inte finns några spelare som är bra nog för att kunna leka med honom. Jag tycker verkligen han såg genuint lycklig ut över att äntligen få prova sina vingar genom att spela på den nivå han vill spela på istället för att som vanligt stå och segbolla mot spelare som är mycket sämre än honom. Helt fantastiskt också efter matchen tycker jag hur han tackade Sinner och berättade att han kommer heja på honom i finalen. Han följde också upp det med att skriva ett jättegulligt meddelande till Sinner på Instagram om att han tackade för matchen och så vidare. Det där är den nya tidens rivalitet. Man behöver faktiskt inte vara osams. Man kan också se till att spela en tennis som är helt omöjlig att inte tycka om mot varandra och man kan bara hoppas på att det kanske trots allt blir de två som är bäst i framtiden. För det var ju inte så svårt att se att de kan pressa fram en tennis som är smått larvigt underhållande. Jag tror också Alcaraz verkligen letar efter sin tids nemesis. Eller man ska ju inte säga nemesis, för det är inte så det kommer vara i framtiden. Det kommer istället vara en kompis, men en kompis som man gärna bankar skiten ur ibland. Lite som det faktiskt var mellan Federer och Nadal egentligen, även om Federers bitterhet där inte alltid var så charmig. Men de tyckte mycket om varandra, ändå kunde deras matcher vara det mest sevärda som spelats. Jag tror inte Alcaraz riktigt nöjer sig med varken Djokovic eller Medvedev. Djokovic är för gammal, han vet att han kommer försvinna. Jag ska inte säga att jag tror han tycker Medvedev är för dålig, men han vet nog att Medvedev inte är den som kommer plocka fram den bästa tennisen från honom. Jag tror han hoppas på Sinner och det gör jag också.

Helt osökt. Ska vi komma in på finalen kanske?

19:00 Medvedev-Sinner 1,86-1,84 Bethard

Förkrossande 5-0 för Medvedev i inbördes möten här och när. Okej, jag får säga om. Sinner vinner ikväll så vet jag redan vad jag kommer säga. Att den här matchen var det slutliga beviset på att Sinner nu är uppe på en ny nivå.

För det är intressant med de inbördes mötena. För jag förstår att det är så. Att Sinner ännu inte slagit Medvedev. För den versionen av Sinner som funnits fram till nu, han har saknat några procent för att kunna slå Medvedev. Han har slagit lite för löst, varit lite för osäker, lite för dålig.

Jag skulle rentav vilja dra en jämförelse med Djokovic. För det är ungefär samma situation. Innan Djokovic blev bäst i världen så trodde jag inte kan skulle bli det. För det är enormt svårt att bli det när man inte har något tydligt som sticker ut i spelet. Tittar man historiskt så är det förhållandevis få som varit allra bäst utan att ha tydliga, utpräglade vapen att luta sig mot. Det har varit att föredra att vara extremt bra på något. En serve, en forehand, ett försvar, ni förstår. Men när en spelare som Djokovic, som var nästan bäst innan, skruvar upp sig själv och blir x antal procent bättre på allting. Då är han plötsligt bäst på i princip allt och det var just det som hände med Djokovic. Han var bra på allt. Sen blev han bäst på nästan allt. Och då är det ju plötsligt rätt svårt att undvika att vara just bäst. Extremt sällsynt att lyckas med det där men de som väl lyckas går det ofta väldigt bra för.

Att säga att Sinner skulle ha skruvat upp sig så att han är bäst, det är väldigt långt bort att jag skulle säga det. Men han har skruvat upp sig en hel del. Det är svårt att peka på enskilda slag eller fysik som han blivit bättre på, men det är som att han trimmat sig själv lite på de flesta plan och därmed blivit märkbart bättre. Sen är frågan hur långt det tagit, och tar honom. Vinner han ikväll är han rankad sexa och det rimmar väl rätt bra med att jag häromdagen skrev att han är den som är närmast på att ta sig in på topp-5 i alla fall och sen får nog Tsitsipas se upp lite grann också.

Matchen då?

Det blir inte på samma sätt som mellan Sinner och Alcaraz, det där supertempot som är så sevärt. Det blir snarare precis som alltid med Medvedev. Det blir Sinner som kommer ligga på. Medvedev som kommer serva och försvara sig. Det kommer bli ruggigt sevärt. Och jag tror det kommer bli att Sinner för första gången klarar att slå igenom Medvedev.

Årets på förhand mest intressanta match? Definitivt. Se den!