Inför Monte Carlo

Det. Är. Dags.

Nästan i alla fall.

Imorgon spelas de första matcherna som vanligt men kvalet redan idag lördag. Ramstarkt kval för övrigt. Ska vi börja med lite gnäll kanske? De där matcherna tv-produceras i allra högsta grad men från atp:s håll medverkar man till att låsa in dem hos spelbolag. Nu sitter jag på ett spelbolag här. Så lite grann är det ju som att svära i kyrkan. På tal om det. Kolla in tennisoddsen här på Bethard idag, Monte Carlo i synnerhet. Nu verkar processen med att trycka upp oddsen vara igång. Det går inte att hitta högre odds på kvalmatcherna idag än vad man gör just här. Inte på svenska spelsidor i alla fall, och det är ju det man ska hålla sig till nu för tiden. Annars är det inget bra. Men. Det här med att knuffa in livesändningar hos spelbolag. Det behövs ju inte. Eller ja, jag förstår att atp vill ha pengarna. Men vem vill egentligen se matchen i ett jättelitet fönster på datorn i dessa dagar? Det håller liksom inte längre. Jag tror snarare man skulle se värdet i att sända kvalmatcherna gratis, tänk typ Youtube. Man skulle kanske få folk som annars inte tittar på tennisen som kostar pengar att titta på och det är ju alltid bra, plus att man väl kunde passa på att marknadsföra sin betaltjänst lite grann i samband med dessa matcher. Jag hade i alla fall velat se en del av dagens kvalmatcher, men jag vill inte göra det i ett 5×5 gånger stort fönster. Det funkade för 10 år sen. Det funkar inte nu.

Kvalet. Jag kan inte släppa det riktigt. Jag lägger ju ut dagliga speltips på betting.se. Det ska ni följa. Men, jag har ett par matcher som jag skulle vilja nämna här också från dagens kval.

Först, Catarina mot Humbert. Catarina har sjunkit lite grann men står fortfarande så högt som 4,80 här på Bethard vilket jag tycker är megaintressant. Humbert har hemska siffror på grus och det är väl inte direkt något konstigt med det. Kan man spela mer ogrusigt än honom? Catarina är inte jättebra men har vunnit flera turneringar på futuretouren i år och håller nog någon slags challengernivå. Tror det kan räcka mot Humbert för jag har ju sett honom på grus ett antal gånger och ska man vara ärlig så är han precis så dålig som han borde vara på det här underlaget.

Jag vill också nämna en annan högoddsare. Virtanen, en finländare som gått sjukt bra på challengertouren i år och nu nästan är topp-100 möter Daniel. Daniel som ju gick så larvigt bra i Nordamerika senaste månaden. Det var tidigare närmare 4 gånger pengarna på Virtanen, nu drygt 3 gånger pengarna, men jag tror han har en jättechans. Det är två rätt jämna spelare i grund och botten och underlaget talar nog inte mer än väldigt svagt för Daniel. Och man ska veta det med Daniel. Hans formtoppar håller aldrig någonsin i sig länge. Jag är inte direkt säker på att han tagit med sig den nordamerikanska formen hit till gruset. Det är roligt för finnarna nu för övrigt. Ruusuvuori topp-40 i världen. Virtanen kanske topp-100 redan nästa vecka. Och så har de ju Heliovaara i toppen i dubbel. Kul för dem, verkligen. Norge och Danmark har varsin topp-10-gubbe också. Kul för alla, och så vidare.

Monte Carlo-lottningen är ute. Vi kommer till den alldeles strax. Men först till avhoppen.

Alcaraz hoppade av häromdagen med handledsskada. Är väl hans tredje olika skada i år. Nu tror jag det mest handlar om att han är väldigt försiktig. Kanske för försiktig. Men det är klart att det är lite varningsklockor på att vara så mycket skadad innan man ens fyllt 20 år.

Felix och Nadal visste vi sen tidigare. Liksom Carreno Busta, Shapovalov och Nishioka. Senaste dygnet har också Paul, Korda och Monfils klivit av. Paul antagligen för att de ska spela andra omgången i Houston idag. Lite tveksamt väder där så att säga. Korda ligger väl i någon slags gipsvagga antar jag. Hans normaltillstånd är liksom att vara allmänt skadad. Man behöver inte ens fundera på vad det är. Han är alltid skadad. Det är nog inte så komplicerat där. Han har lite för dålig fysik helt enkelt. Monfils…ja, han har väl missat någon turnering sådär genom åren.

Allt det där gjorde att Mikael Ymer klämde sig in som näst sista spelare i huvudturneringen där lottningen ser ut såhär.

Många tunga namn borta, men det blir ju liksom inte dåligt ändå. Vi kan väl börja med att den här turneringen självklart kommer behandlas som en stor rackare på bloggen där det kommer inlägg inför matcherna varje dag och ibland kanske vi kastar in ett kvällsinlägg efter dagens spel också. De brukar väl oftast inte spela så jättesent i Monte Carlo så skulle kunna finnas utrymme för det vissa dagar i alla fall.

Om det här är en av mina favoritturneringar? Jag tror kanske det framgår.

Vi kan väl börja med Ymer. Jag tror faktiskt att Bautista lite grann kommer falla ifrån i år. Det känns som han blivit lite sämre och kanske också att spelet, tiden, motståndarna kommer ikapp honom lite. O’Connell, Ruusuvuori och Ruusuvuori igen hans tre senaste matcher, förlust i alla tre. Formen får sägas vara sådär. Och även om han är mycket bättre på grus än han borde vara, det är hans sämsta underlag. Jag tycker lottningen känns mycket bättre än den kanske låter. Jag menar, Bautista har legat precis bakom toppen i många år. Det är tufft att möta honom i första rundan om man går på namnet men som sagt, så vansinnigt tufft är det ändå inte. Om Bautistas form är dålig så är inte Ymers mycket bättre. Dessutom har han väl eventuellt haft lite skadeproblem också, Ymer. Ingen match som det blixtrar om på förhand kanske.

När de två främsta konkurrenterna är borta blir Djokovic förstås ingen liten favorit här. I det som väl måste vara hans sämsta masters. Bara två titlar och utanpå det bara två finalplatser. Trots att Monte Carlo väl är så mycket hemmaplan som det kan bli för honom. Han har bott där i massor av år. Musetti är totalt formlös och kanske inte ens klarar att ta sig till tredje omgången. Så det blir väl kanske Sinner som blir första testet för Djokovic, i kvarten alltså. Precis lika bra på grus som på hardcourt skulle jag säga, Sinner. Blir intressant att följa honom i sommar. Vi minns den stenhårda matchen i Wimbledon i somras, eller hur? Eller ja, stenhård och stenhård. Sinner hade honom, 2-0 i set, så långt klart bättre. Sen tre busenkla set för Djokovic. Det är det där med fysiken som gäckar Sinner på alla håll och kanter. Han var ju eventuellt krasslig i Miamifinalen. Vi får hoppas han repat sig sen dess.

Kvarten med Medvedev, Zverev, Rune, Norrie, Berrettini, Thiem, Gasquet, och framför allt, Ymer. Hur intressant känns inte den? Medvedev med sitt grushat. Zverev och Rune som febrilt söker efter formen. Vilket väl kan sägas om Berrettini och Thiem också, minst sagt. Intressant med Thiem här. Han hade inget wildcard till den här turneringen förrän avhoppen kom, Draper som hade wildcard kom in av egen kraft, och då valde de att istället ge Thiem det sista wildcardet i sista stund. Antagligen för att han vann ett par matcher i Estoril den här veckan. Innan han igår blev rejält tillplattad av Halys. Thiem tillplattad av Halys på grus. Att man någon gång skulle skriva det. Jösses. Massor av bra matcher på den kvarten. Intressanta matcher. Man vill ju se hela högen.

Ruud kommer vinna i Estoril i helgen för nu är maskineriet igång. Han har sett ut som han ska göra hittills under veckan. Ingen skräll kanske. Nu är det äntligen grus, och då är han tillbaka, men man ville ju se det först också. Jag är övertygad om att han går till semi här i Monte Carlo. De Minaur är rätt vek på grus och Rublev, han är liksom inte så bra som Ruud är på grus.

Längst ner har vi Tsitsipas, dubbel regerande mästare här i Monte Carlo. Han har vunnit de två senaste upplagorna. Återstår väl att se om han är redo här på ett annat sätt än han var i Miami och Indian Wells. Det man ska ha klart för sig med Tsitsipas är hur mycket grusspecialist han är. 75% vunna matcher på grus på atp-touren genom åren. Otroligt starka papper, särskilt som han spelade något år innan han blev en toppspelare. Som jämförelse 66% på hardcourt. Stor skillnad. I hardcourtturneringar som är stora brukar jag alltid känna att han behöver hjälp för att kunna gå till final eller vinna. På grus kan han på ett annat sätt göra det av egen maskin. Men som sagt, då ska han vara fräsch också. Bra lottning har han i alla fall. Coric som är totalt nere i källaren igen och två amerikaner som kanske inte är några grusrävar direkt, bara han är skadefri ska han klara semifinalplatsen. Bra chans för Wawrinka där förresten att kanske kunna gå till kvarten. På tal om grusspecialister, och på tal om spelare som vunnit i Monte Carlo. Stan har vunnit tre slams, men bara en mastersturnering, Monte Carlo 2014 då han tog en av sina blott tre segrar mot Federer. Han slog honom i finalen där. Den matchen glömmer man inte bara sådär. Faktum är att Wawrinka bara slog Federer i Monte Carlo, två gånger, 2009 också, och i Franska öppna 2015. Sen blev det 23 torsk också. Det är väl bara Söderling egentligen som sett till spelstyrka var förhållandevis mer chanslös mot Federer än vad Wawrinka var. Borde varit fyra segrar för övrigt. Vi minns matchen som Federer fuskade sig till. Semin i Australian Open 2017.

Vi stannar där. Och nöjer oss för nu med att notera att oj, så kul det här ska bli.