Inför Monte Carlo-måndagen

Smygstart igår. Tre matcher bara. Hurkacz den enda bra spelaren som spelade. Hur bra han nu är. Det rätt otroligt egentligen. Han har varit runt plats tio i världen i, det är väl ett par år vid det här laget. Ändå, när man såg oddsen inför hans match mot Djere igår. Han var knapp favorit. Och även matchen. Inte bara siffrorna som var jämna, 6-7 7-6 7-6 utan det var också helt jämnt. Sen är det ju absolut så att grus inte är Hurkacz bästa, men jag tycker det är spännande det där. Han anses aldrig vara så bra som hans ranking indikerar. Jag skulle säga att han aldrig heller känns så bra. Men ändå lyckas han hela tiden hålla sig kvar där. Det känns sällan jätteövertygande. Det känns ofta som att han är nervös när det hettar till. Men det känns också som att han vinner en rätt stor del av såna här matcher. Utan att imponera och utan att det känns som att han är så väldigt mycket bättre. Det där ska man inte ta lätt på skulle jag säga. Många spelare imponerar, men förlorar till slut knappt och man tycker ”vilken bra match han gjorde ändå”. Det blir det inte mycket poäng på. Poäng får man av att vinna även när man inte nödvändigtvis är särskilt mycket bättre eller ens bra.

Jarry krossade Coric också och Munar slog Husler i en tresetare. Coric rankingras i slutet av sommaren, det kommer vara något av det värre som skådats. Det måste vara så bittert för honom på något sätt. Han har haft sjuka skadeproblem genom åren. Sen hittade han sitt spel igen i slutet av förra sommaren och vägen låg öppen för att det bara skulle trumma på om han fick hålla sig frisk. Frisk har han varit, men han har istället tappat precis allt. Inte helt vanligt faktiskt men ska någon göra det så är det väl en spelstil som hans kanske. En spelstil där allt baseras på att man är noggrann och kämpar men där det spelmässiga balanserar på en skör tråd gällande att bara vara för dåligt. Så har det varit i ett halvår för Coric. Man kan vara hur noggrann som helst och kämpa hur mycket som helst. Det hjälper inte om man inte klarar av att slå in bollen också.

Idag har vi massor av matcher. Tyvärr inte med Mikael Ymer i en av dem. Återbud från honom. Det måste väl vara foten från Miami som spökar för honom. Snopet nu när han kom in i en stor turnering med litet startfält där varje matchvinst kan betyda mycket. Han kan väl glädja sig med att han i alla fall inte kommer ha några problem att komma in i Madrid och Rom där lottningarna är större. Barcelona nästa vecka är han också redan inne i så jag gissar nästan att han siktar dit istället. Krajinovic kommer in som kvalförlorare och tar Ymers plats.

Det är lite för många matcher för att skriva något om alla idag. Så jag plockar ut några stycken istället.

11:00 Bonzi-Zapata 2,77-1,45 Bethard

Jag tar ut den här. Inte för att det är en bra match utan för att det är en match man kan spela på. Eller ja, man kan ju spela på alla matcher. Nu äntligen igen med de högsta odds som går att hitta just här på Bethard. Det svajar fortfarande lite där det där inte gäller alla matcher, men det är höga odds på alla matcher, och högsta odds på många av dem. Här tycker jag man kan plocka Bonzi. Zapata har tagit otroliga kliv senaste året. Åren egentligen. Han var fram till att han var närmare 25 år gammal en total medelmåtta på challengertouren som knappt kom in i turneringarna där. Han lyckades få till en höjning och krånglade in sig på atp-touren. Nu är han topp-50. Så bra är han definitivt inte. Bonzi är lite bättre skulle jag säga. Sen är Zapata klart bäst på grus, det är inte Bonzi, men jag tycker å andra sidan att det ska passa Bonzi bra spelstilsmässigt det här. Han är beroende av att få ta initiativ och det får man göra mot Zapata. Bra skrällchans helt enkelt. Om det nu är en skräll att Bonzi slår Zapata. Det kändes konstigt att skriva.

12:30 Cressy-Berrettini 4,25-1,24 Bethard

Berrettini, det är ju samma som med Coric där. Det finns inget att skylla på. Han spelar bara för dåligt. Lite Thiem-syndromet är det väl kanske också. Berrettini är ingen supertalang som har mycket gratis och därmed lätt för att komma tillbaka från uppehåll. Han hade ett lite längre uppehåll och har varit sämre efter det. Cressy har vunnit en match på grus på atp-touren och har minussiffror även på både challenger- och futuretouren. Lite märkligt kanske. Servekanoner har på senare år hävdat sig bra på grus men Cressy har väl inte riktigt förstått sig på det här med grus ännu. Bra chans för Berrettini att åtminstone få med sig en matchvinst. Kanske att underlagsbytet kan vara bra för honom och han kan komma igång lite nu. Inför grässäsongen som är den enda gång där han ska kunna vara ett hot mot de absolut bästa. Kom ihåg att han var andrahandsfavorit inför Wimbledon förra året men blev sjuk.

14:00 Schwartzman-Goffin 1,67-2,27 Bethard

Lite synd att Goffin började knapra den där medicinen som fick fart på växten för 10 år sen någonting. Annars hade man ju kunnat fundera på om de här två hade sett varandra, eller om nätet varit i vägen. Jag skulle säga tourens två mest avdankade spelare det här, utan att någon av dem är särskilt gammal.

14:00 De Minaur-Murray 1,52-2,57 Bethard

Ett fint kluster av matcher klockan 14. Det blir ingen traditionell grustennis det här utan snarare två spelare som egentligen borde vara helt värdelösa på grus men som båda ändå lyckats anpassa sig och hålla en vettig nivå på underlaget. De Minaur spenderade under uppväxten mycket tid i Spanien. Där blir man väl deporterad om man inte håller någon slags nivå på grus. Och Murray, han har ju vridit till det så han varit hyfsad på grus också. Han har ju faktiskt vunnit på mastersnivå på grus. Spännande att se hur det här blir. Ingen av dem har egentligen tyngden för att kunna driva spelet på det här underlaget men någon måste väl göra det. Annars blir det nog lite väl duttigt. God chans/risk att Murray blir den som börjar smälla på, något som nog inte kommer sluta så väl här.

15:30 Gasquet-Thiem 2,35-1,62 Bethard

Det gäller väl samhället i stort. Gamla människor jobbar längre. Till och med Gasquets landsmän tvingas väl jobba längre än till dryga 50-strecket numera. Thiem är kanske inte så gammal i och för sig men det har väl inte sett överdrivet piggt ut på sistone. Hur det här blir? Ingen aning. Minst dålig vinner, typ.

De slutar ganska tidigt i Monte Carlo. Sista matchen är tidsatt till 15:30. Sen brukar det bli någon timme senare, men det är inga kvällsmatcher. Blir ju fint det. Björklöven-Djurgården klockan 16. Nu jävlar.