Inför Monte Carlo-torsdag

Passa på, för de här masterstorsdagarna är utdöende. Det verkar mer och mer röra sig mot att samtliga mastersturneringar får två veckor till sitt förfogande och då spelas över 1,5 vecka. Som ett dåligt skämt om man frågar mig, men det verkar tydligt att det kommer vara verkligheten. Det fortsätter redan om en dryg vecka då Madrid spelas på just det sättet följt av att även Rom har det formatet veckorna efter. Från slutet av april till slutet av maj kommer det spelas två turneringar. En månad, två turneringar. Det är liksom inte det där som gjort tennisen fantastisk.

För det är det här. Torsdagar under mastersturneringar där alla eller nästan alla världens bästa spelare är i elden. Så är det idag. Men vi kan väl ta något om gårdagen innan dess.

De har det verkligen, verkligen jobbigt några av de stora namnen. Thiem berättade tidigare i veckan att hans slag börjar kännas bra igen. Att han åter vågar gå på bollen som han vill. Ja, då har han alltså haft ett drygt år då där han inte kunnat gå för fullt. Och nu ska han då ha en ny inkörningsperiod där han ska lära sig gå för fullt igen. Det är givetvis bara strunt och ett försök från honom att lura sig själv. Han har tappat det, och jag har ingen aning om vad han ska göra. Krossade av Rine igår. 6-2 6-4 och jag skulle säga att siffrorna var i underkant. Thiem blir maximalt osäker så fort han får en procent press på sig. När han inte har press på sig slår han löst och är ganska osäker. Otroligt dåliga förutsättningar för att göra bra tennismatcher.

Jag tänkte faktiskt på det under första set av Berrettinis match. Att han ville alldeles för mycket. Det var den där gamla hederliga Söderling-paniken i gesterna och när man har den paniken, då kan det se ut som att det går bra, är lugnt, men som det kan låsa sig. Det är väl ingen överdrift att säga att det låste sig lite för Berrettini när han förlorade sju raka gem mot Cerundolo. Väldigt starkt av honom att kunna starta om efter det och göra två helt okej set med mindre panik och vinna matchen. Det finns ändå något som talar för att Berrettini ska kunna bli lite bättre men vägen tillbaka dit där han var innan förra sommaren. Den börjar kännas väldigt snårig.

Medvedev fick väl inget supermotstånd av Sonego men jag hade känslan innan den här grussäsongen och jag hade den lite igår också. Jag tror han kommer försöka. Jag kom in på en rätt kul grej när jag skrev ett speltips här under morgonen förresten. 2019, minns ni? Innan pandemin men framför allt, innan Medvedev bestämde sig för att han hatar grus. Han var i semi här i Monte Carlo. Slog då Tsitsipas och Djokovic innan han torskade semin mot Lajovic. Veckan efter spelade han Barcelona där han var i final. Jag minns matchen. Han hade väl 4-1 eller nåt sånt i första set mot Thiem men föll sen ihop på ett sätt som spelare sällan gör. 4-6 0-6 till slut i den matchen. Därefter tre bedrövliga matcher på grus den säsongen, tre förluster, ingen vinst. Och det är som att han kanske bestämde sig för att hata grus där. För efter det har han ju knappt försökt. Lite knepig är han ändå. Det får man säga.

Fritz mot Wawrinka var kul i ett set. Wawrinka släpade sig liksom kvar och hade setbollar i tiebreaket men när han till slut föll där var det så klart färdigt. Han hade väl setbollar i setets sista gem också. Fritz dock bättre även i första set och sen överlägsen i andra. Han är duktig på att effeltivisera, Fritz. Grus är lite dåligt för honom, men han anpassar sig. Pratas märkligt lite om Fritz tränare för övrigt. Han har Russell som tränare sen en tid tillbaka. Russell, spelaren som inte kunde spela, men blev topp-100 ändå på att han kanske var den proffsigaste spelaren jag någonsin sett. Alltid perfekt inställning. Alltid perfekt tränad. Alltid hundra procent optimerad. Honom hade jag kunnat tänka mig att ha som tränare och frågan är om inte Fritz stabilisering i toppen har en hel del med Russell att göra.

Vi stannar där om igår. Och går på dagens matcher istället. För idag är det riktiga matcher.

Alla matcher med odds härifrån Bethard givetvis. Jämför gärna de här oddsen. De tål det.

11:00 Ruud-Struff 1,30-3,60 Bethard

Struff, han som vinner alla omröstningar i vår Facebookgrupp Tennisen. Någon lägger till Struff som ett alternativ, även om det inte gäller honom, och sen vinner han. Välförtjänt tycker jag. Hans namn är fantastiskt och det är något med honom. Han är egentligen jättetråkig, men han är som en seriefigur. Han håller honom alltid under uppsikt. Efter att ha rasat senaste året, eller åren egentligen, håller han nu på att återhämta sig och äntligen bli topp-100 igen. Jättefina segrar den här veckan mot Ramos och De Minaur men nu är ju motståndet ett lite annorlunda. Man kan tycka att Ruud kanske inte är sådär blixtrande men man ska veta att inte ens när han vann alla sina matcher förra året så såg ofta inte särskilt bra ut. Det är hans grej. Han ser inte bra ut. Han bara vinner. Borde räcka utmärkt för Ruud att bara göra det han vill göra här. Stå och vara stabil och lite tråkig så kommer nog Struffis förr eller senare panga bort sig.

11:00 Sinner-Hurkacz 1,23-4,40 Bethard

På tal om odds. När alla de bästa oddsen finns hos samma spelbolag så kan man ju med gott samvete klumpa ihop matcher till en dubbel och det skulle jag säga att man med lika gott samvete kan göra idag klockan 11. Om man nu spelar då. Om man har råd att spela för pengarna man spelar för. Och om man tycker att det är roligt. Ruud är en trygg favorit. Sinner en kanske ännu tryggare favorit. Hurkacz har krånglat sig fram hit men han är verkligen inte jättebra på grus. På hardcourt håller hans bollande. På grus gör det inte riktigt det och hans klumpighet blir också extra blottad på det här underlaget. För Sinners del. Ja, han har ju en tendens att vara sjuk, skadad, men kanske i synnerhet sjuk. Är han det inte så tror jag han slår Hurkacz ganska enkelt.

13:00 Tsitsipas-Jarry 1,27-3,90 Bethard

Kanske ingen drömmotståndare för Tsitsipas det här. Jarry servar mycket bra för att vara grusspelare och trycker gärna till direkt. Lite likt Tsitsipas. Så det finns nog någon slags risk för Tsitsipas del att det här blir rätt serveinriktat och med små marginaler. Där brukar han ju vara bra, men kanske inte varit lika bra när det hettat till på sistone som tidigare. Jarry för övrigt också en spelare som är starkt när det blir jämnt. På tal om det jag skrev om ovan. Att Ruud och Sinner är tydliga, trygga favoriter. Jag hade inte lagt in Tsitsipas som en stabil favorit i en dubbel idag. Det här är en match han absolut kan förlora.

13:00 Rublev-Khachanov 1,94-1,94 Bethard

Bara tre matcher mellan de här två på atp-touren, fem matcher totalt. Det får ses som rätt lite eftersom de här tre ryssarna, Rublev, Khachanov och Medvedev varit väldigt nära varandra på alla sätt under karriären. 3-2 i inbördes för Khachanov här men absolut ingenting att gå på. Första matchen 2014 när Rublev väl var 16 år eller nåt sånt och två matcher på gräs, tre på hardcourt, ingen på grus. Khachanov långt före Rublev på årsrankingen och det är väl en liten fingervisning om hur det blir framöver. Khachanov har tagit ett kliv medan Rublev kanske kommer få flytta lite på sig när det är fler spelare som knackar på för topp-10-platserna. Sen är inte grus Kahchanovs bästa underlag. Inte Rublevs heller kanske, men lite fördel ska det vara för Rublev. Speviell match så klart. De här två känner varandra så bra som man kan känna varandra, de spelade dubbel med varandra den här veckan som de gör ibland och ja, där finns det ju saker som är svåra att läsa. Vem av dem som gynnas av det. Det enda man kan säga med säkerhet är att någon av dem nog känner sig bättre än den andra. Vem? Inte vet jag. Men när man är så nära någon, då finns det alltid en sån hierarki.

14:00 Fritz-Lehecka 1,60-2,40 Bethard

Lite otippat kanske men det här är absolut en av de matcher jag ser framemot mest idag. Det är något med Lehecka. Jag kan verkligen inte peka på det. Han känns rätt dryg. Inte jätterolig. Men han har något. Det är någon slags stjärnvarning kring honom och kanske också lite att jag tycker att det pratas märkligt lite om honom med tanke på att jag uppfattar det som att han är på väg rakt upp i toppen. Sen vinner ju Fritz såna här matcher om inget konstigt händer. Jag skulle sträcka mig till att säga att han inte ens behöver vara bättre i en sån här match. Han vinner den troligen även om han är lite sämre på att han är så larvigt jämn och stabil. Men Leheckas högstanivå, kapacitet, mycket hög. Spelar han riktigt bra, då är det nog lite risk att Fritz hamnar på bakfoten och inte riktigt hinner med här. Kolla på Leheckas längd i slagen förresten om ni är intresserade av detaljer. Han har inte riktigt kontroll på det, men det är uppenbart att han vill spela lite tuffare än de andra. Det ligger lite i tiden det. Att se till så det är upp till en själv hur det slutar.

14:00 Djokovic-Musetti 1,17-5,40 Bethard

Musetti slog sin stackars landsman Nardi med 6-0 6-0 igår. Jag såg inget, men det kan ju hända. Nardi är inte redo för den här nivån. Ingen av dem har någon serve som gör att gemen ramlar över. Om man inte kan hantera Musettis tyngd, då kan det bli lite jobbigt. Djokovic var riktigt dålig mot Gakhov i sin första match men där är det väl rätt talande egentligen. När Djokovic är riktigt rostig, då behöver han spela ett set. Sen är maskineriet ofta igång. Thiem behöver ett eller om han själv får avgöra tydligen två år för att komma igång. Berrettini…och så vidare. Det är lite skillnad på Djokovic och de andra. Här minns nog många Djokovic mardröm i Franska öppna för två år sen där Musetti hade 2-0 i set och allt, allt, allt gick fel för Djokovic. Men han vände ju ändå hur enkelt som helst där något litet började studsa hans väg. Musetti orkade väl inte riktigt heller. Jag tror inte att Djokovic har svårt för Musetti. Han blev nog bara lite överraskad i den matchen. Men lite varningsflagg ändå. Djokovic såg inget bra ut i första matchen. Musetti börjar varva upp och på det här underlaget är Musetti en spelare att räkna med om han är i form.

16:00 Rune-Berrettini 1,42-2,90 Bethard

Svårt att riktigt värdera Runes match mot Thiem i och med att Thiem var så dålig. Någon slags känsla har jag dock av att det kommer börja gå åt rätt håll för Rune framåt. Berrettini, han slog Cerundolo. Faktiskt ett kliv framåt för honom. Men jag tror kanske inte att det här går. Tvärtom jämfört med en av matcherna däruppe. Det här borde kanske vara en av de matcher jag helst vill se idag, men det är det faktiskt inte. Med det inte sagt att den inte kommer bli bra. Det kan den alla gånger bli.

16:30 Medvedev-Zverev 1,67-2,27 Bethard

Och så har vi den här som vad gäller namnen förstås är dagens höjdpunkt och det skulle också kunna bli riktigt kul. De möttes ju i Indian Wells för en dryg månad sen. Då hade Zverev matchen i sin hand men tappade den, Medvedev vänder och vann. Bara 7-6 i inbördes möten för Medvedev och jag skulle säga att man nog måste tänka att han inte trivs mot Zverev. Det är så pass många matcher att han borde ha bättre siffror. Det går också lite grann att förstå det där när man tittar på matchupen. Zverev servar bättre än Medvedev så det blir plus där även om Medvedev returnerar bättre än Zverev. Sen när bollen är i spel, där ska Medvedev vara överlägsen sett till hur bra de är, men Medvedevs styrka är inte att ta bort tid från motståndaren och ger man Zverev tid, låter honom stå och bomba från ett par meter bakom baslinjen. Då är Zverev faktiskt rätt bra. Sen ska man här bedöma vad som väger tyngst. Medvedevs grushat eller Zverevs alldeles för låga nivå. Jag tror att Medvedev kommer försöka och då tror jag att han är för bra för Zverev.