Inför Monte Carlo-fredagen

Det blir varmt i början. Sen blir det lite mindre varmt och efter en stund är det ganska kallt och inte så kul längre. Det spelar egentligen ingen roll vilken tid det gällt. Bredden på toppen kanske varit lite bättre än den är nu genom åren men det har ändå alltid handlat om några få spelare som sticker ut. Några få spelare som man vill ska göra upp i slutet av turneringarna och gör de det inte, då blir det lite mindre roligt. Även om det alltid går att hitta annat som är kul.

Det har gått lite troll i det i Monte Carlo för Djokovic. Jag minns att jag inför turneringen skrev att det här nog kan vara hans allra sämsta mastersturnering med två titlar och två finalplatser. På senare år mestadels floppar och det kom en ny igår. Torsk mot Musetti. En sån där match där det blir en avvägning. I stunden hejar man ju väldigt ofta på den svagare spelaren men åtminstone jag kan inte ens under matchen låta bli att fundera på hur slutet av turneringen påverkas. Det blir lite tråkigare.

Lite speciell match skulle jag säga. Det är inte givet hur man ska förklara den. Jag tycker i alla fall att avbrottet var centralt för matchens utgång. För Djokovic del handlar en tennismatch väldigt mycket om att massera motståndaren. Ibland går det fort, ibland tar det lite mer tid, men oftast brukar det lösa sig på ett sätt eller ett annat. Han är inte ensam om detta. Nadal har också haft lite problem genom åren med matcher som avbrutits mitt i. Det är nog inte direkt ovanligt att det är de bra spelarna missgynnas. Det blir helt enkelt mer chansartat när en match blir uppstyckad. Jag ska verkligen inte säga att Djokovic nödvändigtvis hade vunnit matchen utan avbrottet, men jag tror han hade gjort det.

Hur lyckades han då förlora? För han förlorade ju varken poäng eller gem, set eller matcher, under regnavbrottet.

Ja, han spelade väl sällsynt dåligt. Någon slags problem med armen/armbågen kanske, men tveksamt hur mycket det egentligen spelade in. Jag tycker egentligen inte det fanns många anledningar till att han skulle förlora den här matchen. Musetti spelade bra men inte utanför det han kan göra. Musetti på grus, det är tufft. Han är absolut någonstans däruppe i toppen på grus när han spelar bra. Kanske också att Djokovic inte trivs som absolut bäst mot en motståndare som är så specialiserad på att slå raka slag. Musetti helt unik på det sättet. När han attackerar känns han säkrare när han slår rakt än cross. Det ska i princip vara omöjligt men så känns det när han spelar. Det gör att Djokovic får lite väl kort tid på sig och även om han verkligen ska kunna hantera det. I en sån här match där han saknar lite matchträning blir det inget bra. Han hade lite svårt att komma igång.

Lite varningsklocka kring Djokovic kanske. Det är inte jättelångt till Franska öppna. Djokovic brukar inte behöva någon tid att tala om för att varva upp. Men vem vet. Även Djokovic blir kanske någon gång lite äldre. Det är ingen ocean av tid han har att jobba med fram till Franska öppna. På presskonferensen efter matchen var det minst sagt uppenbart att han inte var särskilt nöjd. Han ville i princip inte säga någonting. Väldigt ovanligt för Djokovic. Så lite bekymrad är han nog.

Den andra toppspelaren som rök igår var Ruud. Han blev rakt av krossad av Struff och jag måste säga att jag är tveksam till om Ruud är så vansinnigt mycket bättre än sådär. Struff hade en helt magisk dag. En svagare period precis innan han skulle släpa sig över mållinjen i andra set och han hittade väl inte den allra högsta nivån i slutet av setet heller men en bra bit in i matchen spelade han sjukt bra. Struff som i vanliga fall är felträffarnas konung träffade igår bollen och när han gör det, då blir det ju bra. Han slår hårt. Han tar första chansen hela tiden. Han blir svår att spela mot. Sen ska det verkligen inte behöva vara så illa som det var för Ruud igår. Strykrädd är väl det ord som beskriver det bäst. Så fort han fick någon slags läge blev han extremt spänd och missarna haglade. Med en lite högre nivå hade Ruud ändå vunnit matchen. Struff gjorde det fantastiskt, men vill man vara en av världens bästa grusspelare som Ruud nog vill vara, då ska det där ändå inte vara ens i närheten av att räcka. Jag tror att Ruud fastnat lite i det där vanliga syndromet. Om man presterar lite bra och hamnar lite för bra till på rankingen. Då blir det dubbelt dåligt när verkligheten väl kommer ikapp. Då ska man försöka försvara det där som man egentligen inte har nivå för och så blir det bara alldeles tokigt.

Ruud är runt plats 20 på årsrankingen och jag tror det bästa för honom skulle vara att se på sig själv just så. Som en spelare som jagar för att ta sig upp mot topp-20. Nu är det som att han ska försvara något som han inte klarar av och jag tror det mest bara blir jobbigt. Egentligen är det faktiskt ett bra läge för honom. Att precis i början av grussäsongen ligga runt plats 20. Ett par riktigt bra turneringar och han skulle vara ganska nära topp-10. Dit där han ligger och legat på rankingen däremot, han var som bästa tvåa, nu otroligt nog trea på måndag om inte Medvedev vinner en match till här i Monte Carlo. Dit är det enormt långt. Omöjligt långt för att försvara det för Ruuds del.

Sinner, som nu är favorit till att vinna turneringen enligt oddsen här på Bethard, hade matchbollar emot sig men klarade sig. Hurkacz gjorde en jättebra match och Sinner fick inte riktigt till det förrän i början av skilje. Det hade alltså kunnat bli ännu färre toppspelare kvar i turneirngen. Det var mycket skrälligt igår.

Medvedev, han var ju rätt nära att förlora också. Den matchen såg säkert många av er sent igår kväll. Den hamnade på en väldigt aptitlig tid efter regnavbrottet. Zverev servade för matchen mot Medvedev för andra gången på bara en dryg månad men precis som i Indian Wells misslyckades han. Det blev ingen enkel vändning för Medvedev utan det gick hela vägen till ett avgörande sets tiebreak och inte heller där enkelt för Medvedev som hade avgjort mitt i tiebreaket, tappade och hade matchbollar emot sig, men vann till slut 9-7. Det är bökigt för Medvedev på grus ändå. Igår försökte han verkligen, men jag har en viss förståelse för att han blir irriterad. Hans bollar studsar upp lite för högt, lite för bekvämt för motståndaren och han får helt enkelt inte mycket utdelning. Alla de här poängen han vinner genom att hålla lagom press på motståndaren. Där poängen egentligen inte avgörs av varken en vinnare eller ett misstag från motståndaren. Forced error, kallas det på sånt där tramsigt tennisspråk. Det är som att han blir av med alla de poängen på grus och antingen måste avgöra eller få rejäla misstag från motståndaren. Det blir mycket jobbigare. Som det ser ut nu dock. Om Djokovic har problem, Nadal spelar inte, det finns liksom inte så mycket för Medvedev att oroa sig för. Det finns ett knippe motståndare som han inte är favorit mot men ingen som han inte kan slå utan att något konstigt händer. Så man kan väl hoppas att han härdar ut i några veckor. Då kan det nog gå rätt bra.

Vi nöjer oss där om gårdagen. Idag kvartsfinaler. Helt okej väder. Kallt och halvsol. Matcherna kommer kunna spelas efter varandra.

11:00 Rublev-Struff 1,42-2,90 Bethard

2-2 i inbördes möten här vilket jag tycker är intressant. Visserligen inte helt färska matcher men styrkeförhållandena mellan dem har oftast varit ungefär lika. Rublev toppspelare, Struff inte toppspelare. Struff lyckades väldigt bra taktiskt mot Ruud igår. Han såg helt enkelt till så det blev spel om bollen så sällan som möjligt. Han kom ofta fram till nät direkt efter serven och när Ruud servade smällde han ofta direkt redan på returen. Den taktiken borde funka idag också. Rublev returnerar inte lika defensivt som Ruud så kanske inte lika lätt för Struff att komma fram och städa undan vid nätet i egen serve men Rublev andraserve är svagare än Ruuds så där kommer det vara läge för Struff att göra samma sak. Sen tror jag kanske att mycket av gårdagens seger grundades i att Ruud var riktigt dålig. Rublev kommer inte vara lika dålig idag. Så ändå troligt att det tar stopp här för Struffis.

13:00 Tsitsipas-Fritz 1,35-3,25 Bethard

3-0 för Tsitsipas i inbördes möten här men två av matcherna från 2019 då Fritz inte var en toppspelare. Sen en femsetare i Australian Open förra året. Jag skulle säga att det här kanske inte är helt optimalt för Tsitsipas. Han är knappast mycket bättre än Fritz spelmässigt och jag tror han får ganska lite utväxling av att han har underlagsfördel här. Det kommer inte bli ett sådant spel att underlaget betyder så mycket. Jag tror båda två kommer fokusera mycket på att ta initiativ i den här matchen. Samtidigt tycker jag det skulle vara intressant att se om Fritz ville utmana Tsitsipas lite i duellerna. För jag håller det absolut inte för omöjligt att Tsitsipas skulle vara den som missar lite mer. Risken är kanske lite grann att Fritz nog är rät nöjd med sin start på grussäsongen även om han torskar här. Tsitsipas har däremot sin titel från förra året att försvara och med Djokovic borta förväntar sig nog Tsitsipas att han ska ta tredje raka. Det är fördel att vara den som förväntar sig att vinna framför att vara den som spelar presslöst. Det talar för Tsitsipas, men en del annat som talar för Fritz skulle jag säga.

15:00 Medvedev-Rune 2,12-1,77 Bethard

Medvedev en vuxen jättebebis mot Rune…en bebis. Det här kan ju bli spännande ändå. Inga inbördes möten. Rune har hittills visat sig gå ganska bra ihop med de han borde krocka med. Han har snarare blivit osams med de som ingen annan blir osams med. Men jag ser ju framför mig, det här skulle kunna bli riktigt stökigt och därmed så klart också riktigt kul. Medvedev är ganska enkelt att spela bra mot på grus och det är väl precis sånt som Rune behöver just nu. Han behöver på något sätt lite hjälp, då kan han vara bra. Jag håller med oddsen. Jag tycker att Rune är favorit. Det kommer vara rätt jämnt i servekategorin och när bollen är i spel kommer Rune få alla möjligheter att spela bra. Medvedev kommer servera Rune möjligheten att göra precis det han vill och med en vettig insats tror jag att Rune vinner.

17:00 Sinner-Musetti 1,30-3,60 Bethard

Berrettini lämnade walkover igår. Det var väl magmuskeln som han angav som orsak och det är ju inget bra. Ingen bra skada, och en skada han haft problem med förut. Men de har det ju ganska okej förspänt i alla fall, italienarna. Här går det väl att se på det på två olika sätt. Sinner är om man frågar mig klasser bättre än Musetti, även på grus. Samtidigt så, klarade Musetti av att hålla Djokovic borta på det sätt han gjorde, då ska han väl klara att göra detsamma mot Sinner. Det som kanske är lite dåligt för Musetti här är att Sinner är lite mer fokuserad på att själv hålla trycket uppe hela tiden än vad Djokovic är. Det borde göra att Musetti lite oftare hamnar i försvarsposition och där är väl hela skillnaden för Musetti egentligen. Han har inte mycket till försvar utan han måste hinna med sina svingar där ett par meter bakom baslinjen. Jag tror att Sinner vet vad han ska göra idag. Kanske också att Musetti är lite nöjd med gårdagens seger. Det kan vara tufft att ladda om till den här.