Inför Monte Carlo-lördagen

Idag är det så dags för semifinalerna av Kalle Anka cup i Monte Carlo. Vi har två spelare som har åldern inne och två lite yngre som har några år kvar i åldersklassen.

Nästan i alla fall.

Rublev är idag äldst i semifinalerna. Han är 25 år, född sent 1997. Jag vet inte om ni tänkte på det men det var nästan så igår också. Struffen klart äldst, han har hunnit bli 32 år gammal vilket är anmärkningsvärt i sig då han fortfarande känns och ser ut lite som en snorunge. Efter honom var Medvedev äldst med sina nyblivna 27 år. Idag är semifinalisterna 25, 25, 21 och 19. Jag vet inte om det är så superkonstigt egentligen men det har ju varit några år då det varit väldigt många starka spelare i 30-årsåldern uppblandat med några enstaka yngre spelare. De där 30-åringarna, de är nu utrensade, i alla fall från toppen. Medvedev var näst äldst i kvartarna igår. Han är också näst äldst på topp-10. Det är bara Djokovic som är över 30 på topp-10. Bakom Medvedev är Rublev och Fritz äldst med sina 25. Fyra av tio topp-10-spelare är 22 år eller yngre. Vilken vansinnigt förändring ändå. För några år sen kändes det i princip otänkbart att en spelare skulle bli topp-10 i 20-årsåldern. Det har absolut kommit en stark ung generation. Men lite grann ser vi nu också resultatet av att det inte finns några bra spelare födda mellan 1988 och 1995. Det där är en förenkling, jag vet. Del Potro född 88. Thiem född 93, Kyrgios född 95. Vill ni höra något riktigt svindlande på det området? Thiem är bara 1,5 år äldre än Kyrgios. Man hade väl spontant gissat att det skiljer 5-10 år mellan dem, typ. En vuxen, en inte vuxen. Som sagt dock, nivån kanske inte riktigt är där den ska och det beror på att de spelare som nu borde vara i sin bästa ålder, de har antingen lagt av, eller så är de inte bra nog, eller så finns de bara inte. Det var några riktigt usla årgångar där, något man sett i flera år, men det är först nu det märks på nivån då generationen innan, som var så stark, i stort sett försvunnit. Nu får generationen som nu är i 20-årsåldern istället lite av en räkmacka in i toppen och kommer kunna hålla sig där i extra många år.

I Kalle Anka cupen där i Monte Carlo stomrar det…som jag kan tänka mig att det kanske kan göra i Kalle Anka cup ibland. Först blev Zverev arg på Medvedev under deras match i torsdags. Det verkar ha varit någon slags droppe som fick bägaren att rinna över för Medvedev som de senaste dagarna fullkomligt idiotförklarat Zverev, utan att egentligen göra det. Han har i princip sagt att Zverev är en idiot, men att han inte riktigt vill säga det, typ. Men det har gått fram ändå så att säga. Väldigt uppfriskande skulle jag säga. Jag har satt det som en av nio regler i vår facebookgrupp Tennisen. Spelare man inte får sympatisera med: Zverev. Väldigt mycket på skoj så klart, men det krävs att man är en ganska stor idiot för att en kollega på touren ska bemöda sig att säga det och att Medvedev nu som första spelare börjat säga det som troligen väldigt många tycker, högst uppfriskande skulle jag säga. Blir intressant att se var det landar men Zverev sket väl lite i det blå skåpet när han anklagade Medvedev för att vara osportslig i torsdags. Jag tror egentligen att Medvedev hade kunnat svälja det. Han vet garanterat om att han är lite småbökig att möta ibland. Men att höra det från någon som han avskyr, det blev för mycket. Det han sa som träffade allra bäst skulle jag säga var att han tog upp Zverevs tal i samband med några av deras matcher där Zverev sagt att de var kompisar. Medvedev berättade nu att det verkligen inte stämde. Det finns väl få så förnedrande saker kanske. Att man tror att man är nära kompis med någon medan den andra inte riktigt vet vem man är, typ.

En stor fortsättning följer på det där men jag tror det kanske kommer börja gunga lite under Zverev nu. Alla har vetat att han är dum i huvudet men ingen har riktigt bemödat sig att basunera ut det. Vi får se om fler hänger på nu när Medvedev kastat första stenen.

I gårdagens kvartsfinal orkade inte Medvedev. Inte mest fysiskt skulle jag säga men han orkade inte riktigt bry sig. Det där jag skrev ovan kostade nog på lite mentalt och för Medvedevs del finns det nog inte plats för mer stök i huvudet. Det är nog tillräckligt rörigt med mycket ilska där i vanliga fall. Kommer det något mer, då går det inte. Rune vann hur enkelt som helst utan att egentligen behöva vara särskilt bra. Medvedev orkade inte. På tal om det ovan förresten. Undrar när någon för första gången tar bladet från munnen gällande Rune.

Den finaste matchen igår var annars den mellan Fritz och Tsitsipas där jag tycker det var riktigt kul att se Fritz fullständigt avslöja Tsitsipas. Många anknytningar i den här texten redan men jag skulle vilja göra en till. Jag skulle vilja knyta ihop Tsitsipas med det där lite högre upp, om den nya generationen som börjar komma in. Fritz är visserligen äldre än honom men hans utveckling det senaste dryga året har varit helt otrolig medan Tsitsipas stått helt stilla. Det kommer också upp flera nya, unga spelare som jag tror Tsitsipas kommer få det svårt att tampas med. Tsitsipas är en fantastisk poängsamlare. Han är i år femma på årsrankingen utan att ha känts särskilt bra. Han kommer fortsätta samla poäng men jag tror han kommer få det otroligt svårt att hålla sig topp-5 nu när fler och fler spelare helt enkelt blir bättre än honom. Fritz slog honom igår på att han bara var bättre. De försökte göra lite liknande sak men Tsitsipas var inte bra nog och blev också försiktig av det. Fritz bara smällde på och smällde också bort Tsitsipas. Lite bråk mellan dem också. SMåbråk i alla fall. Tsitsipas är nog egentligen en lightvariant av Zverev. Jag tror väldigt få gillar honom, men jag tvivlar starkt på att han fattar det själv. Han hade tidigare under veckan hånfullt uttalat sig om att amerikaner inte kan spela på grus. Nu lyckades han förlora mot en, och det tyckte väl kanske Fritz var lite roligt.

De andra två kvartarna var lite mindre festliga. Eller ja, ingen av kvartarna var festlig. Det var lite trött igår, det måste man säga. Rublev krossade Struff. Det var den mer vanliga Struffen igår och då går det ju inte direkt på den här nivån. Musen hade absolut ingenting kvar i tanken efter Djokovicmatchen i torsdags men det ska också sägas att det kom lite av att han var så enormt chanslös igår. Han var inte ens i närheten av att klara Sinners tryck och tempo. Han är bra, Musen men han är också beroende av att det inte går för fort. Han är så temposvag att han lätt kan få problem till och med på grus och igår var det stora problem kan man väl säga.

Idag semifinaler. Starka semifinaler. Visserligen ingen av de fyra högst seedade spelarna kvar men samtliga semifinalister är seedade topp-10 i turneringen och då är det ju kanske sällan dåligt.

13:30 Rublev-Fritz 1,96-1,92 Bethard

Väldigt intressant match det här. Om Fritz vinner den här också, då skulle jag säga att han etablerat sig på en ny nivå, om han inte redan gjort det. Man minns ju Indian Wells från förra året. När han vann turneringen. Givetvis hans främsta merit hittills. Men jag skulle säga att den här veckan är mer imponerande. Då skrällde han. Nu har han tagit sig till semi i en masters genom att slå väldigt bra spelare helt utan att det känts konstigt. Det känns som att han nu hör hemma på den här nivån som en av de bästa spelarna i världen. Sen är jag tveksam till att han vinner här. Jag tror inte att han egentligen är bättre än Rublev och även om Fritz visat att han klarar sig jättebra på grus, det är fördel Rublev av underlaget här. Kanske också att det inte blir så bra för Fritz tempomässigt det här. Han har slagit Wawrinka och Tsitsipas, två spelare som inte gärna står och högtempobollar. Nu möter han en högtempobollare och jag tror det finns risk att Fritte kommer stå och spinna lite ute i hörnen här. Men som ni ser på oddsen. Fritz till och med favorit där. Vidöppen match, jag tror Rublev vinner, men mycket intressant och ovisst.

15:30 Sinner-Rune 1,50-2,63 Bethard

Här tror jag kanske det blir mindre spännande men jag kan givetvis ha fel. Det kan vara lite småfarligt att räkna bort Rune, minst sagt. Men jag tänker att han lite grann kanske fått den här platsen i semi ganska enkelt. Han fick walkover mot Berrettini och snudd på walkover av Medvedev igår. Han har sett helt okej ut, Rune, men jag tror han har en bit kvar till sin högsta nivå. När Sinner börjar bomba på här så kommer Rune behöva ha en ruskigt bra dag för att stå emot. Jag tror kanske inte riktigt han har en sån dag i sig den här veckan.